Bankból és divatszakmából a színek és ízek világába – interjú a Workshop Studio megálmodóival

Bató Dóra és Némethy Nerella az a két karrierváltó nő, akik sorsszerű találkozásából valami nagyon remek született, és akikkel minden egyes beszélgetésünket nagy nevetések, színes és ízes pillanatok jellemeznek. Csodahelyükön, a Workshop Studio-ban múltról-jelenről-jövőről meséltek.

Tomkó Bori: Honnan indultatok és eredetileg mivel foglalkoztatok?

Bató Dóri: A Pancs-gasztroplaccon találkoztunk először egy vajaskeksz workshopon, ahova a gyerekekkel együtt mentünk vasárnap délelőtti családi programként. A workshopot Neri vezette. Irtó jó móka volt, mert amíg ők pancsoltak a keksszel, addig én egy picit ki tudtam kapcsolni. Ez idő alatt a férjem a háttérben Neri párjával beszélgetett, ráadásul franciául, így teljes volt az aktív kikapcsolódás mindenki számára. A workshop végén mi is bekapcsolódtunk kettejük beszélgetésébe és rövid idő alatt kiderült, hogy rengeteg közös pont van mindannyiunk életében. Többek között az, hogy Neri férje ugyanabból a városból származik, ahol anno mi a férjemmel megismerkedtünk egymással. Emellett kiderült később, hogy Neri és én is Csopakon töltöttük gyerekkorunk nyarait, de valamiért akkor sosem találkoztunk.

Pár héten belül újra összejöttünk családosan, és gyakorlatilag azóta nagyon jóban vagyunk.

Dóri

Az első pillanattól kezdve hihetetlen bizalom van közöttünk.

Az ismerkedés során kitértünk arra is, hogy ki mivel foglalkozik. Mindig kacérkodtam a cukrászattal, mégis inkább a kézműveskedés lett aktív része az életemnek gyerekkorom óta. Ennek ellenére teljesen máshol, a bankszektorban helyezkedtem el pályakezdőként, de ott is igyekeztem a kreatívabb részét megfogni a munkának. A találkozásunkkor Neri már 3 éve aktívan vezette a Francia Cukrász Iskolát.

Némethy Neri: Gyerekkorom nagy részét külföldön töltöttem, ahol a mindennapokban lehetőségem nyílt betekinteni a tradicionális francia cukrászat rejtelmeibe. Míg más Rigó Jancsin meg Dobos-tortán nőtt fel, addig nekem a Chouquette és a Fraisier volt a természetes. Imádtam az ízeket, valahogy más volt, mint a magyar sütemények. Nagyon szerettem sütni, de szakmailag más irányba vitt az élet, 19 éves koromban La Nerella néven alapítottam az első cégemet, mely divattervezéssel foglalkozott.

Neri

Tomkó Bori: Hogy kezdtél el mégis a francia cukrászattal foglalkozni?

Némethy Neri: A harmincas éveim végén egy átgondolt döntés hatására kezdtem el a hobbimmal, a francia cukrászattal komolyabban foglalkozni. Hiányzott az új kreatív kihívás. Most már több, mint 5 éve, hogy megalapítottam a L‘École de Grande Pâtisseriet. Kezdetben esténként oktattunk a Novotel reggeliztető konyháján. Itt biztonsági okokból, kizárólag felnőttek vehettek részt. Azonban sokan szívesen hozták volna magukkal a gyermekeiket is, így hamarosan ennek megfelelő helyszínre váltottunk.

Bató Dóri: A találkozásunkkor a kisebbik gyerekemmel voltam otthon. Szabadidőmben sokat kézműveskedtem illetve az egyik tévécsatorna délelőtti műsorában, rendszeresen bemutattam különböző technikákat a nézőknek is. Létrehoztam egy facebook oldalt Dóri Varázsműhelye néven, ahol nap mint nap megosztottam érdekes tippeket, ötleteket. Időközben visszamentem a bankszektorba dolgozni, esténként pedig Nerivel elkezdtünk közös eseményeket szervezni, ahol én különböző kreatív dolgokat, Neri francia sütiket készített a résztvevőkkel.

A közös workshopok sikerén felbuzdulva, 2018 nyarán nagy fába vágtuk a fejszénket.

Megalapítottuk a közös cégünket. Egész nyáron ötleteltünk, terveztünk, renováltunk. Végül szeptemberben megnyitotta kapuit a Workshop Studio.

Workshop Studio

Tomkó Bori: Hihetetlen számomra, hogy ez idáig nem volt foglalt ez a név?!

Némethy Neri: Igen, a helyszín és a név megtalálása is sorsszerűen alakult. Mind a névválasztás, mind a helyszín felfedezése magától értetődően természetes volt. Hamarosan elkezdődhetett a közös munka…

Bató Dóri: Neri rengeteget segített nekem a kreatív workshopok kialakításában, technikai lebonyolításában is, és ebben nagy könnyebbség, hogy félszavakból is megértjük egymást.

Jelenleg minden hétfőn tartok gyerekeknek szóló workshopot és egyre népszerűbbek a felnőtt foglalkozások is. A mai rohanó világban fontosnak tartom, hogy az ember ki tudjon kapcsolni. Az eseményeken nem csak alkotunk, hanem beszélgetünk, ismerkedünk és nem egyszer a hasunkat fogva nevetünk – akár egymáson is. Számomra ez a feltöltődés egyik remek alternatívája.

Workshop Studio

Némethy Neri: A workshopjaim esszenciája a tradicionális francia cukrászat technikáinak pontos és profi megismertetése. Minden workshopon arra törekszem hogy a tanulóim, az otthon megtalálható eszközökkel reprodukálni tudják a nálam tanultakat. Ezért fontos a technika alapos bemutatása és természetesen a jó minőségű alapanyagok.

Tomkó Bori: Most hol tartotok?

Bató Dóri: Továbbra is szeretnénk minél színesebb programpalettát kínálni a tanulóink számára, amit saját szervezésben és más tematikákban jártas előadókkal közösen indítunk. Jelenleg elérhető nálunk a francia cukrászat teljes repertoárja és a DIY esetében a beton, a papír és a bőr is gyakran érintett téma. Az akvarell workshop és a szarvasgomba-túrák mellé a jövőben szeretnénk még más formabontó tematikákat is bevezetni.

Némethy Neri: A résztvevők viszik a workshopok jó hírét, jellemzően ajánlás alapján találnak ránk. A legnépszerűbb teltházas események: a macaron, a leveles tészta és a francia kenyerek. A célközönséget nemigen lehet meghatározni, a gyerekektől a profi cukrászokon át a nagymamákig mindenki megtalál minket. Magánóra keretén belül is elérhető a képzés, individuális órarend készül a tanuló kívánsága és tudásszintje szerint. Van tanulóm, aki a nálam tanultak alapján, immár saját vállalkozás keretén belül gyárt macaronokat, szállít esküvőkre, nyitott kávézót, de van, aki profi éttermi cukrászként dolgozik.

Tomkó Bori: Az feltűnt nekem, hogy nem csak nők és gyerekek vannak a programokon, hanem férfiak is.

Bató Dóri: Volt egy különleges tematikánk az elmúlt évben, ahol férfiak is szép számmal részt vettek. Ez pedig a szarvasgomba-túra volt, amit eleinte egy csoki bonbon- később egy tésztakészítő workshoppal egészítettünk ki. Ennek kora nyáron lesz folytatása. Nagyon jó mulatság, hiszen erdőben zajlik a túra, nem megterhelő, gyerekeknek, idősebbeknek is abszolút ajánlott. Kutyák és hitelesített szarvasgombász segítségével keressük az erdők aranyát. A szarvasgomba felhasználásának praktikáit még frissiben meg is mutatjuk. Izgalmas program bárki számára!

Némethy Neri: Én már nagyon várom, hogy ismét indítsuk ezt a kuriózumot, imádom a homoki szarvasgombás csokit. A másik program, ami a férfiak körében szintén népszerű, a kenyérsütés. Minden hónapban különbőző francia kenyereket készítünk. Kezdtük az egyszerűbb Fougasse-al, áprilisban a Pain au cidre (almaboros kenyér), legutóbb pedig az elmaradhatatlan és közkedvelt Baguette volt soron.

Tomkó Bori: Az első Workshop Studios közös nyárra mit terveztek?

Bató Dóri: Gyerekeknek szóló napközis táboraink már most nagyon népszerűek, van, amelyik már be is telt, de van, amelyikre még lehet jelentkezni. A gyerektáborokon kívül természetesen lesznek felnőtt programjaink, hiszen sokaknak az a szabadság és a kikapcsolódás, ha végre a saját hobbijuknak áldozhatnak több időt. Tervben van felnőtt cukrász- illetve festő tábor meghirdetése is.

Tomkó Bori: Akárhány tanfolyamon voltam nálatok, mind szuper jó hangulatú és nagyon hasznos volt. Abszolút kezdőként is sikerélményeim voltak, ez nagyon fontos!

Köszönöm a beszélgetést!

(fotók: Workshop Studio)

Tomkó Bori

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük