You are currently viewing Családban utazunk! – Zsuzsi és Péter, akik családi stresszoldásra specializálódtak

Családban utazunk! – Zsuzsi és Péter, akik családi stresszoldásra specializálódtak

Sághy Zsuzsanna és Takács Péter eredeti szakmájukat elhagyva elkezdtek családokat, párokat, gyermekeket boldogságra tréningezni, tanácsadásokat, tanfolyamokat tartani, hogy az életükben jelentkező magánéleti, családi, iskolai nehézségeket könnyebben tudják rendezni.

Sokan, sokféleképpen foglalkoznak ilyesmivel, de amit ők csinálnak, az egészen különleges. Mert egy egyedülálló módszerrel, az EFT-vel (Érzelmi Felszabadítás Technikája) teszik mindezt. Ketten együtt eddig közel 12000 óra tanácsadást tartottak, szóval méltán mondhatjuk, hogy valóban „családban utaznak”.

Őket faggattam saját magukról és a módszerükről picit bővebben.

Tomkó Bori: Ti a magánéletben is egy pár vagytok?

Zsuzsi: Igen. Idén ünnepeltük a 20 éves házassági évfordulónkat. Három fiunk van, elég nagy „szórással”: 19 és fél, 15 és fél, és 2 évesek.

TB: Mi az eredeti foglalkozásotok?

Zsuzsi: Mondhatnám, hogy az egyetemen ismerkedtünk meg, de nem. Péter pont végzett a gödöllői agráron, mikor én elkezdtem ott a környezetgazdálkodási agrármérnök szakot.

Mindketten dolgoztunk kb. tíz évet az eredeti szakmánkban, amit 2006-ban azért hagytunk ott, hogy gyerekek, és családok problémáival foglalkozzunk alternatív stresszcsökkentő módszerekkel.

Először a saját életünket (és konfliktusainkat) raktuk rendbe,

és utána kezdtünk másoknak segíteni.

Azóta több iskolát végigjártunk, több módszert elsajátítottunk, hogy még hatékonyabban tudjunk segíteni a hozzánk fordulóknak. Péter szociálpedagógusi diplomát szerzett, én fitoterapeuta lettem.

Péter: De ha össze kéne számolni, ezen felül legalább 4 teljes alternatív természetgyógyászati rendszert elsajátítottunk még „kiegészítésként”.

Mivel naponta látjuk, mekkora változást, és lelki-érzelmi gyógyulást lehet elérni ezekkel a módszerekkel, a lelkesedésünk még mindig tart, hogy minél több embernek segítsünk megtalálni a saját útját és boldogságát.

TB: Mi hívta életre a Családban utazunk vállalkozásotokat?

Zsuzsi: A vállalkozásunk már jóval korábban elindult. Én, multi környezetben dolgozva azt láttam (sőt, tapasztaltam a saját bőrömön), hogy a nők mennyire nehezített pályán mozognak a férfiakhoz képest: hiába teszik le a munkát a cégnél, vár rájuk a második műszak otthon gyerekekkel, férjjel, háztartással. Miközben a munkahelyi megbecsültségük is jóval alacsonyabb a hasonló tapasztalattal, és végzettséggel rendelkező férfiakhoz képest. Ez sok lelki problémát okoz, akár elismerjük, akár nem.

Péter még alkalmazottként túlélőszakkört tartott gyerekeknek, elsősorban azért, hogy ne égjen ki a „nem-szeretem-munkájában”. De közben a gyerekek „ragadni kezdtek rá”: ki voltak éhezve a jó szóra, alacsony volt az önbizalmuk, hadilábon álltak a tanulással, és sok esetben a szülőkkel is.

Péter: Elkezdtük képezni magunkat, külföldi, és hazai tanfolyamokon, hogy hatékonyan tudjunk segíteni a problémákon, amik ránk találtak, és hogy közben mi magunk is fejlődjünk. Aztán kiléptünk a „biztos” állásunkból, és elkezdtük… Sokáig különböző honlapokat vittünk, és egy kicsit más rétegnek nyújtottunk szolgáltatást.

De a csaladbanutazunk.hu-t a harmadik kisfiunk 2018-as születése hívta életre. Valahogy az ő születésével jöttünk rá, hogy közös honlapon is megmutathatjuk magunkat, ahol összerakjuk az eddigi tapasztalatainkat és tudásunkat. Egész más üzenetet tudunk azzal közvetíteni, mint eddig.

A háttérmunkákban is másban vagyunk erősek. Így a csaladbanutazunk.hu teljesen egészében közös szakmai és kreatív projekt úgy, hogy egymást erősítjük. Azt is mondhatnánk, hogy a negyedik gyermekünk.

TB: Mivel foglalkoztok ennek keretein belül pontosan?

Péter: A legfontosabb számunkra a stresszoldás. Ezen belül is a családi stressz oldása. Ez vonatkozik a gyerekekre, ha az iskolában, vagy családi helyzetekben stresszelnek. És a szülőkre is: ha párkapcsolati problémáik vannak, ha a munkahelyen stresszesek, ha a gyerekekkel vannak problémáik, ha elváltak, és egyedül nevelik a gyerekeket. De azoknak is tudunk segíteni, akik még csak most tervezik a családalapítást és gyerekvállalást, és ebben akadtak el valahol.

Foglalkozunk komoly múltbeli traumák feloldásával, a jelenlegi feszültségekkel,

és a jövőtől való félelemmel is.

Zsuzsi: Mindketten EFT terapeuták és trénerek vagyunk. Az EFT, azaz Érzelmi Felszabadítás Technikája egy meridiánpontok kopogtatásából álló stresszt oldó módszer. Az EFT maga nagyon egyszerű: kopogtatod a meridián pontokat, közben kimondod, hogy mit érzel egy adott stresszt jelentő helyzet miatt, és közben figyeled, hogyan csökkennek a negatív érzéseid.

A munkánk szépsége ott kezdődik, amikor eljön egy kliens, mondjuk azzal a problémával, hogy szeretne boldogabb párkapcsolatot.

Nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk az ő problémájának a gyökerét, a személyes okokat, ami mindenkinél más és más. Egészen rövid idő alatt komoly felismerésekig lehet elvezetni a klienseket, majdnem észrevétlenül. Utána jön a problémák feloldása az EFT segítségével.

TB: Kiknek ajánljátok főként a szolgáltatásaitokat?

Zsuzsi: Azoknak, akik szívesen lennének boldogabbak, mint most, túl sok feszültség van az életükben, vagy a gyerekeiket szeretnék boldogabbnak látni, de nem tudják, hogyan induljanak el.

Azoknak, akik szeretnének megismerkedni egy olyan módszerrel, amivel utána egész életükben akár saját maguknak is eltüntethetik a stresszt.

Gyerekes szülőknek, akik úgy érzik, hogy gyerekeik szoronganak, alacsony az önbizalmuk, nincs motivációjuk a tanulásban, vagy bármilyen más, gyereknevelés során felmerült kérdéssel kereshetnek minket.

Felnőtteknek munkahelyi, párkapcsolati, gyerekvállalási problémáik megoldásához, válás feldolgozásához. De sokan keresnek minket pánikbetegséggel is.

TB: Melyik szolgáltatásotok a legnépszerűbb?

Péter: A legnépszerűbb egyértelműen az egyéni tanácsadásunk felnőtteknek és gyerekeknek, ahol egyszerre oldjuk a problémákat, és ha igény van rá, el is magyarázzuk, hogy mi miért történik. Sőt, nagyon hamar meg is tanítjuk, hogyan lehet magadon alkalmazni a módszert.

Zsuzsi: Engem sokan keresnek pánikbetegséggel, nőiséggel, gyerekvállalás nehézségeivel kapcsolatban.

Péter idejét főleg a gyerekekkel kapcsolatos témák kötik le, de ő is sokat dolgozik válásfeldolgozással, párkapcsolati, párkeresési problémákkal.

De népszerűek a gyerekeknek tartott Stresszkezelő tanfolyamaink is.

TB: Mit tapasztaltok, mernek segítséget kérni a magyar emberek, ha elakadásuk van?

Zsuzsi: Ezt nehéz megmondani általánosságban, mivel mi pont azokkal találkozunk, akik segítségért fordulnak hozzánk. Ezért saját minta alapján kapásból azt mondanám, hogy igen, mernek. És azt tapasztalom, hogy évről évre egyre nyitottabbak az alternatív gyógymódok iránt is, és egyre többet is ismernek.

De azért ez mégsem ilyen egyértelmű. Nem egyszer fordul elő, hogy a szülők inkább azt szeretnék, ha a gyerekeik jól lennének, és amikor rávilágítunk, hogy a gyerek problémája csak másodlagos az övéhez képest (vagy inkább abból származik), akkor sokan vannak, akik legyintenek, és azt mondják: „mi majd megoldjuk valahogy”. Mintha a saját problémájuk fele annyira sem lenne fontos, mint a gyerekeké. Sokan nem értik meg, hogy azzal teszik a legtöbb jót a gyerekükkel, ha ők maguk rendben vannak.

Péter: És a másik tendencia, amit látunk (és ez sajnos az évek alatt sem nagyon változott), hogy 90 %-ban a nők kérnek segítséget, ők akarják megoldani az érzelmileg nyomasztó helyzeteket. Férfiak sajnos még mindig ritkán merészkednek a lelki gyógyulás terepére. Pedig nekik is óriási szükségük lenne rá, hogy a bennük felgyülemlett feszültséget el tudják engedni.

TB: Mivel segítitek a hozzátok fordulókat a személyes konzultáción kívül?

Péter: A velünk zajló munka nem egy egyszerű tanácsadás, ahol eljön valaki, és mi megmondjuk neki, hogy hol hibázott, és mit kell másképp tennie. Sokkal inkább a life coaching-ra (életvezetési tanácsadásra) emlékeztet. Ennek az a lényege, hogy abban segítünk a klienseknek, hogy a személyre szabott megoldásaikat saját maguk megtalálják, és elérjék.

Például: senkinek nem mondjuk, hogy váljon el.

Ehelyett az EFT segítségével növeljük az önbizalmát, oldjuk a félelmeit. Végül ő maga fogja eldönteni, hogy merre megy tovább.

Emellett, mivel az EFT egyben önsegítő módszer is, az ülések során a klienseink megtanulják saját maguk alkalmazni az EFT-t. Így, ha bármikor újból elakadásuk lenne, már nem érzik kiszolgáltatottnak magukat, mert van eszköz a kezükben.

Zsuzsi: Az egyéni foglalkozások mellett tartunk tanfolyamokat. Gyerekeknek egynapos stresszkezelő tanfolyamok vannak, felnőtteknek pedig kétnapos tanfolyam keretében tanítjuk meg a stresszkezelés alapjait, és az EFT módszert. Ezeken a tanfolyamokon éppúgy megértik az elméleti hátteret, miért működik az EFT, és megtapasztalhatják 4 saját probléma elmúlását is.

Ezen kívül vannak online stresszoldó programjaink. Az egyik a stressz kezeléséről, a másik a türelem hatékony eléréséről szól. Ezekben a programokban egyszerre kapnak kézhez az érdeklődők egy könyvet, több videót, hanganyagokat és munkafüzeteket. Ezekből is könnyen elsajátíthatók az EFT alapjai.

A stresszoldó programokban található könyvek külön is megvásárolhatók e-bookban, vagy kézzelfogható formában is.

Nemrég jöttem rá, hogy az általunk végzett terápiás segítő munkát hogyan lehet online formában is elérhetővé tenni. Úgyhogy gőzerővel készülök az első online terápiás anyaggal, ami a válás feldolgozásáról fog szólni úgy, hogy teljesen elengedhetők legyenek a válás (vagy a rossz házasság) során szerzett traumák és sebek anélkül, hogy ki kellene lépni otthonról, vagy akár egy terapeuta előtt meg kellene nyílni.

TB: Milyen visszajelzéseket kaptok a klienseitektől?

Zsuzsi: Mindketten intuitív módon dolgozunk. Megfigyeljük a klienst, ráhangolódunk. Ez néha meglepően jól sikerül. Sok kliensünk gyorsan megnyílik, és megbízik bennünk. Gyakran halljuk tőlük azt, hogy „Amikor kimondtad, épp erre gondoltam”, „Ilyen jól még soha nem tudtam összefoglalni, hogy mi a problémám”, „Most sokkal tisztábban látok, mint eddig bármikor”, vagy „Ezt még soha nem mondtam el senkinek”.

De ennél még egyértelműbb visszajelzés, amikor összefutunk az utcán 4-5 év után, és az akkor még kisgyerekek, most már kamaszok, vagy felnőttek megismernek, és boldogan köszönnek, mert annak idején szerettek hozzánk járni.

TB: Ha egy mondatban lehetne megfogalmazni a boldogság titkát, akkor mi lenne az?

Péter: ha tudatosan keressük a jót, a szerethetőt a másikban, az elvezet minket a boldogság kapujába.

Zsuzsi: Boldogság az, amikor a helyeden vagy. Nem akarsz máshol, más időben, mással lenni, mint akivel, és ahol épp vagy.

A boldogságot időnként mindenki eléri. A baj inkább az, hogy hagyjuk, hogy a napi feszültségek eltakarják a szemünk elől az igazán lényeges dolgokat.

Nagyon köszönöm a beszélgetést és hogy kicsit betekintést nyerhettem a fantasztikus munkátokba!

Tomkó Bori

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?