You are currently viewing Matyó folktrend és hídépítés – interjú Kriston Gitka népművész designerrel

Matyó folktrend és hídépítés – interjú Kriston Gitka népművész designerrel

Sok helyen bukkannak fel a divatban is a népi motívumok. De vajon trendi-e a népviselet vagy a matyóhímzés? Vagy csak a külföldiek veszik meg souvenir gyanánt? Erről kérdeztük Kriston Gitkát, aki olyan progresszív és hagyománytisztelő művész, aki egyedi és varázslatos motívumokkal díszített csodaruhákat alkot.

Tomkó Bori: Mi az eredeti szakmád?

Kriston Gitka: 2005-ben végeztem a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai karán. A hétköznapokban azóta is az építőiparban dolgozom. Büszke vagyok rá, hogy eddigi pályafutásom során, Magyarország kiemelkedő projektjeiben (legyen az magas-, ill. mélyépítés) vehettem részt (pl. 2005-2008 Kőröshegyi Völgyhíd, 2013-2014 ilBacio di Stile stb).

Szeretem a szakmámat, ugyanis hasonlóan a divathoz és a népművészethez, ez is egyfajta alkotómunka.

(Fotó: Kriston Gitka)

TB: Honnan a népművészet iránti szereteted-szerelmed?

KG: Mezőkövesden születtem, ahol már kislánykorom óta része az életemnek a népművészet, a magyar motívumok és a matyó hímzés. Nagyon sok időt töltöttem ugyanis a Nagymamámmal, aki abból élt, hogy blúzokat, terítőket, pici ékszerdobozokat hímzett, melyek többnyire a külföldi piacon találtak gazdára. Az első emlékem 6-8 éves koromból van, amikor elkezdtünk a Nagyival virágokat rajzolni, majd következett a színelmélet és a különböző hímzéstechnikák. Annyira magával ragadott ez a fajta kreatív alkotó munka, hogy szinte nem telt el úgy hét, hogy ne segítettem volna be a Nagyinak.

TB: Milyen ruhákkal foglalkozol főleg?

KG: Látványos, figyelmet felkeltő, de mégis a mindennapi viseletbe beilleszthető egyedi, hímzett női ruhákat tervezek és készítek. A ruhákat díszítő hímzéseket is én magam tervezem és én is készítem saját kezűleg. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy minden egyes általam megálmodott és elkészített ruhadarabból limitált darabszám készül, ezzel is elősegítve azt, hogy biztosan ne jöjjön veled szemben az utcán.

A részletek pontos kidolgozása is elengedhetetlen. Törekszem az egyediségre, de mindemellett a hagyományok megőrzésére is. Termékeim egyenként és összességében is ugyanazt az igényességet és kifinomult egyediséget képviselik.

(Fotó: Kriston Gitka)

TB: Külföldön volt egy csodás bemutatód. Hogyan keveredtek oda a ruháid?

KG: Itt helyesbítenék egy picit, ugyanis az nem bemutató volt, hanem egy fotózás, melynek köszönhetően a ruháim egy New York-i fashion magazinban jelentek meg.

A projekt kapcsán egy magyar származású divatfotós (Sopronfalvi Ildikó) keresett meg anno 2018-ban, hogy szeretné az alkotásaimat nemzetközi környezetben befotózni, ugyanis úgy gondolja, hogy a ruháimat meg kellene mutatni a Nagyvilágnak.

(Fotó: Sopronfalvi Ildikó)

A csapatról annyit, hogy egy igazán nemzetközi kis team állt össze, akik külön-külön is nagy múlttal rendelkeznek a divatszakmát illetően. A modell pl. 2018-as évben a New Balance márka modellje volt, mára pedig már a londoni Vogue magazinnál tevékenykedik.

(Fotó: Sopronfalvi Ildikó)

A fotóssal, Sopronfalvi Ildikóval pedig érdekes egybeesésünk, hogy ő szintén mérnökként dolgozik a hétköznapi életben (külföldön pedig elismert divatfotós!).

(Fotó: Erhardt László)

TB: Külföldön már jobban elismernek téged is és sok művész társadat, mint itthon. Miért lehet ez?

KG: Sajnos igen ez így van, a fenti külföldi fotózást megelőzően volt még egy igazán érdekes együttműködésem, engedd meg, hogy pár szót arról is beszéljek: egy igazán kedves festőművész barátnőmnek, Udvarhelyi Zsuzsannának (ZSUD) köszönhetően, a saját tervezésű és kivitelezésű kézi hímzéseim az általa készített gyönyörű olajfestményeken jelenhettek meg.

Az érdekes és először lehetetlennek tűnő feladatból pici gyakorlás után gyönyörű végtermékek születtek. Az első ilyen kézzel hímzett olajfestményeket a Monaco-i Le Metropole Centerben publikáltuk 2014-ben. Több külföldi lap is említést tett róluk, és azóta szinte bejárták a világot.

A kérdésedre visszatérve,

azt veszem észre Magyarországon, hogy ha nem rendelkezel megfelelő kapcsolati tőkével,

akkor lehetsz te bármilyen tehetséges is, itthon nem fogsz tudni érvényesülni.

És talán a hagyományőrzés sem annyira trendi és érdekes téma most még, mint akár már külföldön.

Ott már valódi értéknek számít, ha foglalkozol a hagyományaiddal, ha alkotsz, ha egyedit alkotsz, ha felvállalod magadat, a stílusodat, ha te magad is egyedi vagy. És az emberek mentalitása is teljesen más.

Külföldön a sikereidnek is örülnek az emberek. Ne érts félre, itthon is nagyon sok gratulációt és persze emberi támogatást kaptam és kapok a mai napig is a családomtól és a barátaimtól, de sajnos „ismeretlenül” felkeresve egyes befektetőket és akár magazinokat is, szinte egybehangzóan kijelenthetem, hogy zárt ajtókra találtam.

(Fotó: Millok Tamás)

TB: Az egyedi elkezdett már azért előtérbe kerülni a tömeg és sokszor gagyi helyett szerinted?

KG: Itthon még ez a téma sajnos nagyon gyerek cipőben jár. Én nagyon szeretném, ha ez teret kapna egy kicsivel nagyobb százalékban a jövőben, és nem csupán csak azért, hogy a ruháimat megvegyék, hanem azért, mert szerintem ez valamilyen módon a társadalomra is jó hatással lenne.

Fontosnak tartom a stílusosságot, az egyediséget, a folyamatos megújulást,

melynek valljuk be, elsődleges fizikális eszköze maga az öltözködés.

Hiszen ha belegondolunk… nincs két egyforma ember, miért kellene ugyanúgy kinéznünk, ugyanúgy öltözködnünk?

(Fotó: Sopronfalvi Ildikó)

TB: Milyen támogatásra lenne szüksége a hazai kézműveseknek?

KG: Több pályázat, állami támogatások, melyeknek segítségével finanszírozhatóbb lenne a munkásságunk, és talán ismertebbek is tudnánk lenni. Persze több esemény, több megjelenési felület is jó lenne, ahol bemutatkozhatunk.

TB: Hol találhat meg téged, aki szeretne egyedi darabot tőled?

KG: A social media (Instagram illetve Facebook) felületeken Kriston Gitka néven megtalálható vagyok, ezen kívül e-mail-en a hello@kristongitka.com címen.

TB: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

KG: A jövőt illetően nagyon sok tervem van. Óriási értéknek tartom ugyanis a magyarországi hímzéstípusokat és motívumvilágot, melyet őriznünk és fenntartanunk kell.

Szeretném a népművészetet a mindennapjaink részévé tenni, megmutatni az embereknek, hogy

egy hímzés igenis tud trendi is lenni.

Fontosnak tartom a magyar népművészet tradicionális szellemi értékeinek továbbéltetését, illetve a minőség megőrzésével történő újraértelmezését.

Jelenleg tárgyalások folynak két nagyobb budapesti designer üzlettel a ruháim forgalmazása kapcsán, melynek eredményeképpen az őszi szezonra datálnám a megjelenésemet.

Ezen kívül őszre egy letisztultabb, klasszikusabb termékpaletta összeállításán is dolgozom már.

A jövő év eseményeit tekintve pedig terveim között szerepel egy környezettudatosságra és hagyományőrzésre alapuló Guinness Rekord kísérlet is.

TB: Köszönöm az interjút, sok sikert kívánunk a jövőben és kívánjuk, hogy minden terved, álmod váljon mihamarabb valóra!

Tomkó Bori

(Kezdőkép: Millok Tamás)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?