Unalmas csapatépítők, féktelen piálás a cég pénzén? Lehet máshogy is! -interjú az Eureka Games csapatával

Sok embernek volt már ilyen-olyan élménye csapatépítés kapcsán a munkahelyén. Érzékeny és nehéz téma, mivel lehet, hogy nem úgy sült el a dolog, mint ahogy eredetileg tervezték…

„Egyszer csapatépítés címén másfél napig egy erdei iskolában ástunk csatornát. Egy egészen új főnökünk volt, aki ki tudja honnan, ez alkalomra hozott magával egy titkárnőt is. Éjjel a piálás után ezt a nőt egy ágyban találta egy fiatalabb kollégával, akit ezek után végigpofozott a folyosón. Mi csak reggel értesültünk az esetről, az „édes hármas” pedig csak délután került elő. Addigra már mindenki tudott mindent. A főnök végül pókerarccal lezárta az eseményt úgy, hogy egy büdös szót nem mondott az esetről.” (Péter – Artjob)

Ivás a cég pénzén, kínos munkatársi csevejek, haszontalan ajándékok – sokunknak ezek jutnak eszébe a céges ünnepségekről, vagy csapatépítésről. Ahogy a fenti sztori is jól példázza, legtöbbünknek nyűg a munkaidőn túli “kötelezően fakultatív” csapat összekovácsoló program. Van azonban ma Magyarországon egy fiatal csapat, aki nap, mint nap azért dolgozik, hogy látszatmegoldások helyett, valódi munkahelyi közösségeket építsen és egyedülálló élményeken keresztül rombolja le a témával kapcsolatos előítéleteinket.

Van új a nap alatt!

Az Eureka Games csapatát életvidám és elhivatott szakemberek alkotják, vannak köztük trénerek, coachok, drámapedagógusok, játékfejlesztők, színészek, és rendezvényszervezők is. Ezen különböző területekről szerzett tudást és látásmódot ötvözték 2014-ben egy közös vállalkozásban.
A különleges csapat játéktervezőivel, Győri-Nádai Rékával és férjével Zoltánnal már egy korábbi cikk kapcsán találkoztam, akkor szóba is került, hogy ők nemcsak, hogy társasjátékok tesztelésével és fejlesztésével foglalkoznak, de ezt a szenvedélyüket sikerült az üzleti életbe is átültetniük.

 

Az alapján, amit meséltek úgy tűnt, hogy a vállalati tréningeket és csapatépítőket is elég spéci módon tartják, így egy másik alkalommal újra elhívtam Rékát kávézni. Ezúttal az Eureka Games alapító munkatársával, Bódi Gabriellával együtt beszélgettünk arról, honnan indultak és miként kell elképzelni egy ilyen újhullámos cég működését.

Tomkó Bori: Honnan jött az ötlet, hogy társultok egy ilyen vállalkozásra?

Bódi Gabi: Mindannyian más pályáról jövünk, mondhatni karrierváltók vagyunk. Mögöttem 16 év rendezvényes év van, a másik alapítónk Kalmár Péter jogász, mindketten dolgoztunk multis környezetben és egyéni vállalkozóként is. Mindig is foglalkoztatott bennünket, hogy hogyan tudnánk egy alkotói közösségben együtt dolgozni tehetséges, kreatív emberekkel és adódott a lehetőség, így ismertük meg Rékát és Zolit, akik már akkor is foglalkoztak játéktervezéssel és színészettel.

TB: Mi a fő profilotok?

Győri-Nádai Réka: Csapatépítő rendezvényekkel kezdtük és mára több száz rendezvényen vagyunk túl. Egy ideje a játékos céges tréningek a legfőbb céges profilunk.

Gabi: A fókusz az élményen van! Mivel az időnk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, nem mindegy az, hogy érezzük magunkat. Röviden a célunk, hogy a munkánk hatására minél több olyan munkahely lenne, ahol az emberek szívesen és eredményesen dolgoznak együtt. 

TB: Miben vagytok mások, mint egy hagyományos csapatépítős társaság?

Réka: Érdekes, hogy míg pár éve hatalmas hype övezte, manapság a „csapatépítő buli” szitokszónak számít a szakmában, egyszerűen rájöttek ugyanis a cégek, hogy a munkaidőn túl kötelezővé tett közös iszogatásokat nem minden munkatárs üdvözíti. Éppen ezért mi nem a „tipikus” programokat kínáljuk, mert ezeket egyszerűen nem tartjuk hasznosnak. Játékestjeink 100%-ban egyedi fejlesztések, tematikusak, minőségi szórakozást nyújtanak és maximálisan élménygazdagok.

Gabi: Hobbi projektnek indult az Eureka, de az már az elejétől látszott, hogy hatalmas potenciál van benne, és hogy ha komolyan vesszük, akkor értékteremtő és különleges irányba mozdulhatunk el. Úgyhogy belevágtunk és azóta is egy csapatot alkotunk, a kezdő kemény mag változatlan, ami szerintem nagyon ritka.

TB: Kikkel dolgoztok együtt?

Gabi: Nagyon sokszínű a csapat, az elejétől tagunk például Korcsmáros András rendező, író, az AAK Stúdió vezetője. Remek színészekkel is dolgozunk: Sipos András a díjnyertes Soharóza formáció központi tagja, Nádas Gábor Dávidot pedig a programjainkon kívül a Vígszínház: Pál Utcai Fiúk előadásában is láthatja a közönség. Resetár Dániel kollégánk drámapedagógus, a Martonvásári MASZK Egyesület vezetője és megszállott barkácsmester.

TB: Milyen lehetőségek vannak, ha például én szeretnék megrendelni egy workshopot vagy csapatépítőt? Mi szerepel jelenleg a repertoárban?

Gabi: Jelenleg 6 féle tematikus játékestet és 3 szakmai tréninget tartalmaz a katalógusunk, de gyakran tervezünk egyedi fejlesztésű céges képzéseket és rendezvényeket is: szeretjük személyre szabni a játékos folyamatokat, így garantálva felejthetetlen élményt az ott dolgozóknak. Emellett tartunk rövidebb (fél napos) workshopokat is, amik egy adott céges elakadásra fókuszálnak, ebből jelenleg 8 félét ajánlunk a honlapunkon, de folyamatosan bővül a lista a megkeresések alapján.

TB: Lehet-e említeni ügyfeleket, akikkel már többször, régóta dolgoztok együtt?

Réka: Ez nehéz kérdés. Az elmúlt évek alatt elmondhatjuk, hogy a hazai nagyvállalatok 80%-ával dolgoztunk már együtt, és nagyon kedveltek vagyunk a multinacionális cégek körében is, Rengetegszer fordul elő, hogy egymásnak ajánlanak minket az osztályok.

Gabi: Nagy öröm a számunkra, hogy vannak évek óta visszatérő ügyfeleink, akik minden évben nálunk képzik vagy csapatépítő programokra küldik a kollégákat, ilyen pl. Vodafone, TEVA, a MOL, a Telekom, vagy a MVM, hogy csak néhányat említsünk.

TB: Miért szeretnek titeket a munkahelyi társaságok? Mi az, amire esetleg nemet mondotok?

Réka: Szerintem fontos, hogy a programjainkon semmi sem „kötelező”, közvetlen hangulatban dolgozunk és őszintén odafigyelünk a résztvevőkre. Nálunk egyetlen résztvevő sem érzi azt, hogy „egy a sokból”, nem dolgozunk futószalagon.

Gabi: Nem csinálunk gagyit és nem vállalunk el minden kérést válogatás nélkül. Számunkra fontos az általunk vezetett csapatépítők és játékosított folyamatok magas minősége, erre különösen ügyelünk. Egész napos, szimulációs tréningjeinken elsődleges a munkatársak motiválása és az ismeretanyag profi átadása, ezért a program után sem engedjük el a kezüket, utánkövetéssel és egyéni figyelemmel követjük a változásokat.

TB: Személy szerint melyik tematika a kedvencetek és miért?

Gabi:  A „Glamúr Lokál” című játékunk például az 1920-as évek Amerikájában, a szesztilalom idején játszódik, igazi Nagy Gatsby életérzéssel. Vagy ott van az Underwood-rejtély, ami egy izgalmas nyomozást elevenít fel számos csavarral és egyedi sztorival. Ezekben a csapatépítő programokban a munkatársak 100%-ban aktívan vesznek részt, ezért imádom ezt a munkát.

Réka: Nekem személyesen Az „Elveszett Sziget” tréningünk tematikája a kedvencem, és nem csak azért, mert én fejlesztettem. Hihetetlen hangulata van annak, amikor a résztvevők saját világot terveznek és a képzeletük alapján születik valami, amit közös munkával hoznak létre. Minden alkalom más és más, kreativitás és komplex élmény, ha lehetne, minden nap csinálnám.

TB: Köszönöm szépen lányok a beszélgetést és további elképesztő sikereket és élménydús csapatépítéseket kívánok!

Tomkó Bori

(A képek az Eureka Games tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük