You are currently viewing Esővíz: okos megoldások – Így fordítsuk hasznunkra az égi áldást

Esővíz: okos megoldások – Így fordítsuk hasznunkra az égi áldást

30%-kal gyakoribbak a világon a felhőszakadások, ugyanakkor a világ óriás városainak 70%-a küzd visszatérő aszályokkal.

Magyarországon évente 500-750 mm csapadékmennyiség hull, de sajnos az eloszlása nem arányos: hazánkban is szembe kell néznünk az aszályok és villámárvizek okozta kihívásokkal. A fenntartható városok és a benne élők számára ma már kulcskérdés az okos esővíz-gazdálkodás. De hogyan tudjuk az égi áldást a javunkra fordítani? A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Wavin Magyarország a Magyar Természetvédők Szövetségével karöltve hozta el esővíz hasznosító ötleteit.

Egyes klímamodellek szerint a 20 mm-t meghaladó csapadékkal járó napok száma minden évszakban nőni fog. Egy kétezer négyzetméteres területen ez 40 köbméter esővizet jelenthet egy nap alatt! Az észszerű válasz ezekre a kihívásokra az, ha a lehulló csapadék lefolyását próbáljuk lassítani és lehetőség szerint a vizet tárolni, amit a száraz időszakokban aztán felhasználhatunk.

Kezeljük a problémát! 7 hatékony tipp az esővíz hasznosítására

Gondoljunk máshogy az esővízre

Alakítsuk ki házi vízrendszerünket úgy, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is felhasználhassuk, legyen ez például mosás, vagy WC öblítés. Ne feledjük, ilyenkor egy elkülönített vezetékrendszer szükséges, hogy a csapadékvíz ne keveredjen az ivóvízzel. A nem hasznosított esővíz a szennyvízzel sem keveredhet, hiszen az könnyen túlterhelné a csatornahálózatot. Jól tervezett esővíz hasznosítással akár felére csökkenthetjük az otthoni vezetékes ivóvíz mennyiségét!

Tavat a kertbe

Ha szerencsések vagyunk és van elég nagy kertünk, vágjunk bele egy kerti tó építésébe. Az esővíz megfogása mellett a tavakban lévő vízzel locsolni tudunk az aszályos időszakokban.   Ha a víztárolás is cél, ügyeljünk rá, hogy homokos talajon szükség lehet tófóliára. Egy kerti tavacska több szempontból is környezetbarát, hiszen számos állat-, és növényfajnak adhat helyet.

 Tároljunk és szikkasszunk

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot hosszú aszályos időszakok követhetik. Mit tehetünk, hogy ne csak felfogjuk, hanem használjuk is az égi áldást? Léteznek olyan esővíz tároló-szikkasztó rendszerek, amelyek a lehullott vizet föld alatti rendszerbe vezetik el. Innen pedig a fel nem használt mennyiség a talajba fokozatosan szivároghat. Ezek a komplex megoldások gazdaságos és környezetbarát módon teszik lehetővé az esővíz felfogását, és későbbi felhasználását. Keressük meg a számunkra legjobb verziót. 

Tisztítsunk a fejünk felett és talpunk alatt

Tisztítsuk rendszeresen az ereszeket, ha kell, használjunk lombfogó hálót. Mindig gondoskodjunk a házunk előtti vízelvezető árkok, hidak, átereszek tisztántartásáról! Legyen ez is része a tavaszi nagytakarításnak. Az eltömődött felületek nem tudják elvezetni az esővizet, így azok károkat okozhatnak házunkban.

Utat a fáknak

Kerüljük a nagy méretű, burkolt felületek kialakítását. A beton felületek helyett az udvaron alkalmazzunk vízáteresztő burkolatokat, füves területeket és ültessünk fákat. Ne feledjük, minél több fa vesz körül minket, annál kellemesebb lesz a hőérzetünk. Egyszerű megoldásokkal, például gyökeret tápláló víztározókkal segíthetjük is a fákat, amelyek a száraz időszakokban nedvességhez juttatják a növényeinket.

A kulé kavicson túl

Ha vízelvezetésről van szó, sokunknak a kulé kavics jut eszébe. De míg a kulé kavics vízfelvevő képessége térfogatának kb. 30%-a, addig egy műanyag szikkasztó blokk esetében 95% ez az arány. Nézzünk utána nagyobb kapacitású, alacsonyabb költségű megoldásoknak a ház körüli vízgazdálkodásra.

Esővíz kezelés, még okosabban

Előre programozni a csapadékvíz hasznosítást? Okos vezérléssel előre felkészülhetünk az időjárási eseményekre és a szikkasztóban helyet biztosítunk a várhatóan lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíznek. Futurisztikus megoldásnak tűnik? Pedig nem az. Ilyen szenzoros technikai megoldás üzemel például már a brit királyi család észak-ír birtokán, ezzel is védve a történelmi komplexumot az árvizektől.

A széleskörű vízhiány sok más környezetvédelmi kihívás mellett általában csak akkor kap figyelmet, amikor már késő.

Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a hosszabb távú, kevésbé látható fenyegetéseket, még akkor is, ha azok közvetlenül befolyásolják életünket. Ha legközelebb ránk zúdul az égi áldás, ne átkozzuk a fejünkre hulló esőcseppeket, kezeljük ajándékként, amit a természet és mi is használhatunk!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?