You are currently viewing Így lehet műanyagmentes a nyaralásunk

Így lehet műanyagmentes a nyaralásunk

Lassan a vége felé közeledik a műanyagmentes július. Akik idén kezdtek először foglalkozni a témával, talán már összesítenek, talán már kialakult néhány jó szokásuk, amit a következő hónapokban is továbbvisznek, talán már a következő projektet keresik, amit hulladékmentesíthetnek az életükben.

Még hátravan azonban több, mint egy hónap a nyárból. Sokan most indulnak nyaralni, és ami otthon már jól megy, az bizony az ismert környezetet elhagyva megint kihívássá válhat. Szerencsére ettől nem kell megijedni, a

műanyagmentesség kivitelezhető a nyaralás alatt is!

Van, akit visszariaszt maga a kifejezés, hiszen ha csak a lakásunkban körülnézünk, rengeteg műanyagot találunk magunk körül. Mindenkit megnyugtatok: nem arról van szó, hogy ezeket száműzzük az életünkből, a cél az eldobható műanyagok használatának csökkentése. Még ez sem könnyű, hiszen ha csak vásárolni megyünk, beülünk egy fagyizóba vagy strandolunk, máris szembetaláljuk magunkat az egyszerhasználatos eszközökkel.

A jó hír az, hogy ezeket egész minimális felkészüléssel el lehet kerülni. A kulcs mint oly sokszor, most is a tudatosság.

Aki anyaként nyaralni indul, annak nem jelent újdonságot a csomagolási lista összeírása napokkal az indulás előtt – most csak egy kicsit kell kibővíteni a lajstromot. Nekem van egy jolly joker egységcsomagom – nem nehéz, nem foglal sok helyet, és ha nálam van, szinte minden helyzet hulladékmentes megoldásában segít.

Ehhez szükséged lesz egy vászonszatyorra, amit kényelmesen a válladra akaszthatsz. Tegyél bele egy jól zárható ételes dobozt, a legjobb, ha többrekeszesed van otthon. Dobj mellé egy kulacsot és egy tartós, fedeles kávéspoharat. Remek találmány a kanálgép, de ha ilyenetek nincs, az otthoni fiókból egy egyszerű evőeszközszett is megteszi. Vigyél magaddal textilszalvétát vagy konyharuhát, még egy kisebb vászonzacskót és kulacsot is.

Az ételes doboz segítségével akár a teljes család hulladékmentesen étkezhet: a mienk háromrészes, mindegyik részbe lehet kérni egy adagot.

Ha van saját evőeszközöd, nem kell elfogadnod a vendéglátóhelyeken az eldobható műanyagot, a kulacsból ihatnak felnőttek és gyerekek is, és bárhol újratölthető.

A kávés pohárba is kérhet más is innivalót, és bárhol kiöblítheted.

A szalvéta nagyon sokoldalú: csomagolhattok bele, a gyerekek az ölükbe teríthetik, amikor esznek.

A vászonzacskókat használhatod, ha váratlan vásárlásra kerül sor, de alkalmasak a legtöbb kincs – botok, kavicsok vagy a maradék étel – cipelésére.

Ez a csomag a legtöbb nyári programot – városnézés, strand, fagyizás, limonádézás – hulladékmentessé teszi, sőt ha fesztiválozni mentek, csak hátizsákba kell tenni a vászonzsák helyett, és mehettek is.

Ha végiggondolod, milyen eldobható műanyagokkal találkozol egy nyaralás alatt – PET palack, műanyagpohár, -tányér és evőeszköz, szívószál, nejlonzacskó – könnyű belátni, hogy mennyi szeméttől kíméled meg a környezeted mindössze ennyi előre gondolkodás segítségével.

Vannak olyan lépések, amik már nagyobb tudatosságot igényelnek, és amiket talán kicsit nehezebb a családdal is elfogadtatni:

a környezettudatos élet valódi alapját ugyanis a fogyasztás csökkentése jelenti.

Talán nem pont a nyaralás alatt ébred fel bennünk a hajlandóság arra, hogy minden vásárlás előtt feltegyük magunknak a kérdést: valóban szükségünk van az adott dologra? Én azt gondolom, ha foglalkoztat a kérdés, csak figyeld meg a családod működését és a környezeteteket ebben a pár napban. Biztosan lesz pár következtetésed, mire hazaértek, és talán megszületik benned az elhatározás, hogy jobban utánajárj egy-egy témának, vagy kiválaszd azt a területet, amire koncentrálva te is megkezded majd háztartásod hulladékcsökkentését.

Timi
Egyboszorka blog

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?