Környezetbarát karácsony – lehetséges? Igen!

Az advent és a karácsony az év egyik legszebb időszaka, ugyanakkor kénytelen vagyunk belátni, hogy az egyik legköltségesebb, legstresszesebb, legpazarlóbb is. De nem kell, hogy ez így legyen!

Sőt, már idén is sikerülhet egy igazi lassulós, valóban békés és meghitt, tudatos ünneplés – akár hulladék nélkül is. Hogy hogyan? Ehhez adott tippeket a Julka#julkarácsony kampányukban, és most mutatunk nektek is párat!

1.A tervezés sokat segít!

Az egyik legfontosabb szempont, amire igyekszünk felhívni mindenki figyelmét, hogy egy kis előzetes tervezéssel rengeteget spórolhatunk. Időt, energiát, hulladékot és igen, pénzt is. Érdemes nem csak ajándéklistát, hanem alapos menütervet is készíteni, sőt, a listán azt is feltüntetni, hogy mit hol tudunk beszerezni hulladékmentesen. Ehhez itt a Carrie-n is adtunk már nektek tanácsokat, hogy mik lehetne a segítségedre, ha szeretnéd elkerülni a csomagolásból származó rengeteg szemetet.

Ha a listánkon beszerzési hely vagy környék szerint csoportosítjuk a megvásárolni kívánt termékeket, akkor nem csak utazást és így szén-dioxid kibocsátást spórolhatunk meg, hanem kevesebbet kell fel-alá szaladgálnunk majd a városban, ami egy kényelmesebb, lassulósabb készülődést is lehetővé tesz. Ráadásul így csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van, és nem költesz feleslegesen.

2.Ajándékozz élményt vagy minőségi tárgyakat!

Amikor ajándékokon törjük a fejünket, érdemes megfontolni, hogy idén ne tárgyi ajándékok, hanem élmények kerüljenek a fa alá, ugyanis a szolgáltatásoknak rendszerint kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a tárgyi ajándékoknak. Ez lehet egy belépőjegy egy fürdőbe, vagy színházjegy, esetleg szabaduló-szobába belépést biztosító kupon, netalántán egy közös hosszú hétvégézésre szóló házi készítésű utalvány is.

Ha mégis tárgyat választasz valakinek, olyat keress, amely hosszú életű lesz, nem kerül majd hamar a hulladékba, sőt, a legjobb, ha még hazai kisvállalkozókat is támogatsz a vásárlásoddal.

3.Csupasz csomagot a fa alá!

Karácsonykor sokszor döbbenetesen sok pénzt költünk el a csomagolóanyagokra, amik aztán pillanatok alatt a kukában landolnak, hiszen mindenkit igazán az ajándék izgat, amit a csomagolás rejt. Ez rengeteg hulladékot generál, pedig könnyűszerrel elkerülhető lenne!

Ha nem is szeretnél lemondani a bontogatás öröméről, akkor is használhatsz környezetbarát csomagolási technikákat. Teheted többször használatos vászonzsákokba a meglepetéseket – ezek között csodaszép (karácsonyi) mintásokat is találsz -, vagy választhatod az otthon található sálakat, kendőket is, amikből furoshiki technikával olyan csomagolást varázsolhatsz, hogy mindenkinek eláll tőle a szava! És nem is nehéz megtanulni néhány kötést.

4.Helyit és szezonálisat az ünnepi asztalra!

Az ökológiai lábnyomunk jelentős részét a sok külföldi, rengeteget szállított élelmiszer teszi ki. Érdemes alaposan elolvasni a csomagolást sok érdekességre bukkanhatsz. Nem csak a déli gyümölcsök, kávé, csoki utaznak sokat a trópusi országokból, sokszor megtörténik, hogy például egy sertés Németországban nő fel, Horvátországban dolgozzák fel, majd Magyarországon csomagolják és értékesítik. Döbbenet nem?

Keresd a helyi árusokat, legyen szó húsról, zöldségről, gyümölcsről, sok finomságra bukkanni még ilyenkor télen is! Ha pedig mindenképp szeretnél egy kis banánt, narancsot vagy csokit az ünnepi asztalra, válaszd a Fair trade termékeket, ezek ugyanis emberhez méltó körülményeket és méltányos bérezést biztosítanak a termelőknek, sajnos ugyanis ez sok minősítés nélküli termék esetében, nem biztosított.

További ötletek

Ha szeretnétek további tippeket, ötletek kapni egy lassulós, környezetbarátabb karácsonyhoz, akkor keresd a julka.hu-t Instagramon vagy Facebookon, ahol tényleg számtalan ünnep-zöldítő megoldást szedtünk össze nektek!

Gyertek, várunk benneteket!

Doró

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?