You are currently viewing Szimbiózis – fotózás, divat, környezettudatosság

Szimbiózis – fotózás, divat, környezettudatosság

A Szimbiózis c. fotósorozat a divatot állítja szembe a környezetünkkel. Világunk elműanyagosodott, Földünket elönti a szemét, a Föld adta kincseket elveszti az emberiség, és kizsákmányol mindent, amit lehet.

Sopronfalvi Ildikó fotóművész 2017 óta foglalkozik professzionális szinten divat- és portréfotózással, a fotográfiát Németországban tanulta, azóta számos publikációja és fotósorozata jelent meg amerikai és európai divatmagazinokban.

Sopronfalvi Ildikó

Saját bevallása szerint divatfotói inkább érzelmeket és társadalmi jelentőségű mondanivalókat rejtenek magukban, emellett a fotós szeret játszani a színekkel, kontrasztokkal, textilekkel és formákkal.

„A környezettudatosság régóta foglalkoztat és fontosnak érzem felhívni rá a figyelmet. Az első magyarországi fotókiállításom témájaként ezért a környezetvédelmet, környezettudatosságot választottam, melyet a koronavírusra való tekintettel sajnos el kellett 2021-re halasztani, ahol a fotók szintén láthatóak lesznek.

Németországban a környezettudatosság már sokkal előrehaladottabb állapotban van, mint nálunk. Már a gyermekek kicsi koruktól kezdve megtanulják a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás fogalmakat. Fel szeretném nyitni az emberek szemét, hogyha kicsit odafigyelünk, tudatosabban vásárolunk, akár a divat akár más területen, akkor elindíthatunk egy ellentétes folyamatot és talán megakadályozhatjuk, hogy az emberiség a vesztébe rohanjon.” –nyilatkozta a művész.

„A fotósorozat anyagához Kálomista-Könczöl Alexandra, a Nagea futurisztikus divatmárka tervezőjét kértem fel, hogy készítsen nekem egy kollekciót műanyag ill. újrahasznosított anyagok felhasználásával. Az eredmény fantasztikus lett!”  – meséli a fotográfus.

Kálomista-Könczöl Andrea

A kreációk megalkotásához Alexandra több, mint 250 nejlon zacskót használt fel.

,,Manapság egy divattervezőnek nem lehet  a feladata csak az öncélú tervezés és a puszta profit orientáció. Felelősséget kell vállalnunk, példát kell mutatnunk, innovációra kell törekednünk, mivel a ruhaiparban túltermelés van, rengeteg ruhadarabot gyártunk.” – mondja Alexandra.

A műanyag kollekció több amerikai magazinban is megjelent a közelmúltban, ezért gondoltuk, hogy Magyarországon is aktuális a környezettudatos életmód és mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy újrahasznosított anyagokból is lehet ruhakölteményeket gyártani. 

Bővebb információt a fotóművészről itt >>> és itt láthatsz >>> , még több képet a Nageáról pedig itt >>> találsz.

Ehhez kapcsolódóan 2020. november 10 és 27 között Mű-világ címmel fotókiállítás tekinthető meg a budapesti H13 Diák És Vállalkozásfejlesztési Központban (1085 Budapest Horánszky Utca 13).

Az eseményről bővebben itt olvashattok >>> .

(A képek Sopronfalvi Ildikó kizárólagos tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?