You are currently viewing Tartós tárgyak, amik most jól jönnek és amiket inkább hanyagoljunk

Tartós tárgyak, amik most jól jönnek és amiket inkább hanyagoljunk

A zero waste, avagy hulladékmentes életmódban a tartós tárgyaknak, termékeknek hatalmas a szerepük, hiszen akkor tudjuk elkerülni a legjobban a hulladékot, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amik sokáig elkísérnek minket, ritkán kell pótolni őket, javíthatóak, nem kell eldobni őket egyetlen használat után.

Ezek a tárgyak most, a veszélyhelyzet idején különösen is felértékelődtek, amikor nem szívesen megyünk el és nem is javasolt elmenni otthonról, hiszen míg egyszer használatos társaik gyorsan fogyó eszköznek bizonyulnak, amiket pótolni kell(ene ha lennének a boltokban), addig a tartós termékek mindenféle karantén és egyebek átvészelésében segítségünkre vannak. Mik ezek a tárgyak?

Intim higiéniai termékek

Sokan talán idegenkednek a mosható betétek, menstruációs bugyik és intimkelyhek világától, pedig ezek egy nőnek most igazán jó szolgálatot tesznek. Ha elhasználódnak, elég egy gyors mosás – akár kézzel, akár géppel – és már újra használhatod is őket, biztos nem fordul elő, hogy kellemetlen helyzetbe kerülsz, mert elfogyott az általad preferált eldobhatós termék a boltban.

Mosható textilek

Ha van otthon mosható konyhai törlőkendő, textil szalvéta, mosható popsitörlő, ha épp babázol, akkor nem csak rengeteg szemetet megspórolhatsz, de abban is biztos lehetsz, hogy nem fog elfogyni, hiszen megint csak egy gyors mosás és már lesz megint kéznél tiszta törlőkendő, szalvéta. De ide sorolhatjuk a mosható pelenkákat is, ami babázós családoknál megint csak jól jöhet, és ráadásul még csodaszépek is a mosható pelusok.

Ha pedig otthon sem mondasz le a sminkelésről, vagy csak szimplán szeretnéd fenntartani az arcápolási rutinod, akkor a mosható arctisztítók is jól jöhetnek.

Hagyományos borotva

Sokan tartanak a hagyományos borotvától, félnek, hogy könnyen megvágják magukat vele vagy nem végez elég szép munkát a tartós változat, de aztán mikor mégiscsak váltanak, akkor nagyon pozitívan csalódnak!

 

PET-palackok helyett…

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy érdemes-e betárazni egy csomó PET-palackos italt vagy talán épp itt az ideje, hogy kiiktasd az életedből ezt a nagyon szennyező, felesleges műanyagot.

Palackos víz helyett ott a csapvíz vagy ha attól tartasz, esetleg nem szereted az ízét, akkor szűrt víz, ha a buborékokat hiányolod, megoldás lehet a szódagép. Üdítők helyett pedig a szörpök, teák, fermentált gyümölcslevek is jó alternatívát jelenthetnek. Ha pedig vége a karanténnak, egy kulacsban épp olyan jól magaddal tudod vinni őket, mint a műanyag palackokat.

Van amiből most mégsem a tartós megoldás jó…

A textil zsepi amúgy egy nagyon klassz megoldás arra, hogy nem töltsd meg a szemetesed egy csomó papírhulladékkal, mai még csak nem is újrahasznosítható, de a jelenlegi járvány-veszélyes helyzetben inkább azt javasoljuk, most válts vissza átmenetileg eldobhatósra, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét. Ha megint biztonságos lesz,akkor majd újra elővesszük a tartós, textil változatokat!

Ágoston-Papp Dorottya
zerowaster, julka.hu

(képek: julka.hu)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?