You are currently viewing 3 kém lebilincselő, igaz története

3 kém lebilincselő, igaz története

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Kémfilmek, kémregények, kémsorozatok – megannyi elképesztő sztorit láttunk, olvastunk már. Amikor ezekről kiderül, hogy nem a képzelet művei, még inkább meglepődünk. Hősök voltak, vagy árulók?

Pénzért, vagy valamilyen magasztos eszméért vállalták ezt a titkokkal, összeesküvéssel és akár árulással terhes életet? A Sony Pictures Television válogatása olyan kémeket mutat be, akik ügynökök, sőt akár kettős ügynökök voltak. Egészen biztosan hallottunk már róluk, de könnyen lehet, hogy nem ismertük valós kilétüket. Olvashattuk könyvben és láthattuk filmben is pl. Agent Sonja, a háromgyerekes anyuka és mindeközben szovjet kém sztoriját.

James Bond története az egész világot meghódította, de azt vajon tudjuk-e, hogy egy valós kém, Sidney Reilly élete ihlette az írókat, filmkészítőket vele kapcsolatban? Kim Philby kettős ügynök történetéről a Kém a csapatban c. könyvben már olvashattunk, február 7-étől pedig az HBO Maxon elevenedik fel az azonos című sorozatban a több évtizedes árulásának története.

A hírszerzők, ügynökök élete nagyon izgalmasnak tűnik. Ben Macintyre, aki a kémkedés leghíresebb alakjairól írt könyveket, így aprólékos kutatómunka során ismerkedett meg életükkel mondta azt, hogy szerinte minden kém meg van győződve arról, hogy a legmagasztosabb eszmékért dolgozik, de ennél mindig sokkal bonyolultabb a helyzet.

„A kémkedés egyszerre összetett és addiktív. A titkok nagyon erős drogot jelentenek. Ha valaki egyszer az elit részévé válik, nehéz kilépnie belőle” – fogalmazott a The Times vezető újságírója és szerkesztője. Lássuk, hogyan lehetett ügynök egy nagyvilági életet élő férfi vagy akár egy háromgyerekes anyuka!

A háromgyerekes anyuka, aki atomtitkokat lopott a Szovjetuniónak

Ursula Kuczynski (1907-2000) jómódú zsidó család hat gyermeke közül másodikként látta meg a napvilágot. 19 éves korában belépett a Német Kommunista Pártba, és fanatikus kommunista maradt élete végéig. Az egygyermekes főállású anya Shanghajban ismerkedett meg Richard Sorge kémmel, akivel rövid, intenzív románcba bonyolódott, ő szervezte be a szovjetekhez és tőle kapta a Sonja fedőnevet. Hírszerzői munkája révén eljutott Kína után a japánok által megszállt Mandzsúriába, Lengyelországba, Svájcba és Angliába. Egy apró cotswoldsi faluban immár szinte idilli családi életet élt, kétgyerekes anyukaként, de mindeközben hosszú biciklitúrái alatt informátoraival is találkozott. Az 1940-es években ő volt a Manhattan Terv fizikusának, Klaus Fuchsnak az összekötője.

Harmadik gyermekét néhány nappal azután szülte meg, hogy megszervezte, hogy a brit atomprogram fontos információit tartalmazó 570 oldalas dokumentum utolsó részleteit Moszkvába szállítsák. 1949-ben tért vissza szülőhazájába, és a kémkedést maga mögött hagyva Ruth Werner néven gyerekkönyveket és emlékiratokat írt. Ben Macintyre Agent Sonya címmel írt könyvet az életéről (ez magyarul nem jelent meg). Ő mondta róla azt, hogy Sonya ügynök rendkívül ügyesen tudta eltüntetni a nyomait, az MI5 jelentéseit különösen szórakoztatónak találta vele kapcsolatban: alábecsülték őt, csak kevesen hitték, hogy a kötényt viselő, születésnapi tortát sütő, gyerekeire vigyázó nő valójában tökéletes kém lehet.

James Bondot ismerjük, de ki az a Sidney Reilly?  

Ki gondolta volna, hogy egy feltehetően Ukrajna területén született kémről mintázhatták James Bond alakját? A hét nyelvet beszélő Sidney Reilly (1874-1925, eredeti nevén Rosenblum) épp Brazíliában dolgozott, amikor egy angol tiszt felfigyelt rá, és beszervezte a brit hírszerzéshez. A feltételezés alapját, miszerint ő ihlette James Bond karakterét, Reilly nőügyei indokolják, habár az elbeszélések szerint korántsem volt olyan sármos és karizmatikus személyiség, mint a Bond-fiúk a képernyőn. Ráadásul számos róla keringő hőstettére nincs bizonyíték, és állítólag maga Reilly is szerette ködösíteni életének egyes pontjait.

Olyan legendák is körbelengik személyét, miszerint első feleségével közösen gyilkolták meg annak férjét, akitől a nő hatalmas vagyont örökölt. Reilly 1925-ben álruhában a Szovjetunióba látogatott, azonban erről a szovjetek tudomást szereztek. A képletet nehezíti, hogy miután egy 1918-as oroszországi akciója alatt lelepleződött, a Szovjetunió halálra ítélte. 1925-ben beváltották az ígéretüket Reilly visszatérésekor. Halálának pontos körülményeit azonban rejtély övezi, hiszen többen is megesküdtek arra, hogy látták Reillyt az 1920-as, 30-as, sőt még a 60-as években is!

Kim Philby, aki megroppantotta a brit hírszerzést 

Kim Philby (1912-1988) a 20. század egyik legsikeresebb hírszerzőjeként vált ismertté, ráadásul nem is akárhogyan. Kettős ügynökként több mint húsz éven keresztül dolgozott a brit hírszerzés, vagyis az MI6 és a szovjet KBG befolyásos tisztjeként. A kedves, elbűvölő és szórakoztató Philby mindenkit levett a lábáról, nagyvilági életet élt a londoni éjszakában egészen 1963-ig, amikor a lelepleződéstől tartva Moszkvába menekült. Itt kiemelt nyugdíj és luxus életkörülmények várták, ráadásul a legmagasabb rangú szovjet kitüntetést, a Lenin-rendet is odaítélték neki. 1988-ban Moszkvában hunyt el, ahol soha nem lelte meg az igazi boldogságot.

A kettős ügynök kalandos életéről Ben Macintyre életrajzi regényt írt, ami Kém a csapatban címmel jelent meg Magyarországon. A Sony Pictures Televison sorozatot készített a könyvből, ami Philby (Guy Pierce) igaz történetét mutatja be, barátja és MI6-beli kollégája, Nicholas Elliot (Damien Lewis) szemüvegén keresztül. A történet kezdetén Elliot megtudja, hogy barátja és kollégája az elmúlt 20 évben kettős ügynökként a KGB-nek is kémkedett. Elliot feladata, hogy Bejrútba menjen, és vallomásra bírja Philbyt. A történetben betekintést nyerhetünk a két férfi barátságába, a kezdetektől egészen Elliott 1963-as kihallgatásáig.

A 6 részes sorozat minden része (eredeti címe: A Spy Among Friends, magyarul Kém a csapatban)

február 7-étől megtekinthető az HBO Max kínálatában.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?