You are currently viewing A csodás Sarah Jessica Parker, aki nekünk mindig a mi Carrie-nk marad

A csodás Sarah Jessica Parker, aki nekünk mindig a mi Carrie-nk marad

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Sarah Jessica Parker az Ohio állambeli Nelsonville-ben született 1965. március 25-én.

Szülei fiatalkorában elváltak, az édesanyja pedig újra férjhez ment. SJP az édesanyjával nőtt fel, mostohaapjával és hét testvérével. Fiatal lányként énekelni és balettozni tanult, és ki is választották egy Broadway-i produkció szerepére, a The Innocents-be.

A családja Ohio-ból New York államba költözött közel New York városához, ahol Parker gyerekszínészként dolgozott.

Első szerepe 1977-81 között az Annie című musicalben volt (July-t alakította), majd később megkapta a főszereplő árva lány szerepét, megosztva Andrea McArdle-lal és Shelley Bruce-szal.

1991-ben mellékszereplőként feltűnt az L.A. Story-ban, ’92-ben pedig az Első állomás: Las Vegas-ban tűnt fel Nicolas Cage oldalán. 1994-ben Johnny Depp-pel játszott az Ed Wood című filmben, de szerepelt többek között a Támad a Mars!-ban és az Elvált nők klubjában is.

1997 végén kapta meg az HBO Szex és New York sorozatának a forgatókönyvét Darren Star-tól. Az első évadtól rendkívüli sikereket ért el, ami mindegyik szereplőnek nagy népszerűséget hozott.

A sorozat négy főszereplője Carrie Bradshaw, Samantha Jones, Charlotte York és Miranda Hobbes tipikus New York-i szinglikként élik mindennapjaikat Manhattan szigetén. Egyikük sem ért még révbe, mindannyian keresik a nagy Őt.

„Tele van a város szerelemmel!”

– ezt  vallja az újságírónő, Carrie, aki hetente jelentkezik Szex és New York című rovatával New York egyik legolvasottabb lapjában a The New York Starban.

Az olvasók hétről hétre új kalandokat várnak Carrie-től, aki a nagy Ő kérdését veszi rendszeresen górcső alá. Az Ők viszont jönnek és mennek.

Carrie az olvasók szemében a szinglik királynője, ő a szabadszájúságáról ismert, tabukat döntögető sikeres nő, aki mindig is lenni akart. A 4 teljesen különböző barátnő jóban-rosszban, sülve-főve együtt van, az igazi barátságot szimbolizálják a nézők számára.

Sarah Jessica Parker a sorozat 6 évada alatt egyszer sem vállalt el meztelen jelenetet, amit kikötött a szerződésében előre.

A sorozat 3. évadjától kezdve ő lett a sorozat producere is és 2004-ben megnyerte a legjobb női alakításnak járó Emmy-díjat. A Szex és New York ebben az évben véget ért, azóta pedig 2 filmváltozatot készítettek, 2008-ban és 2010-ben.

SJP a sorozat után számos remek filmben szerepelt: 2005. decemberében a Kőkemény család nevű vígjátékban, amiért Golden Globe jelölést is kapott a Legjobb női színésznő – vígjáték kategóriában.

2006-ban Matthew McConaughey oldalán olyan szenzációs alakítást nyújtott az Anyám nyakán című vígjátékban, hogy 24 millió dolláros bevételt hozott az első héten.

2009-ben a Hova lettek Morganék? –ben Hugh Grant partnereként játszott egy ingatlanügynököt. A film bár nem nyerte meg az amerikai kritikusokat, nekünk tetszett. Mondjuk mi elfogultak vagyunk vele szemben…

3 évadot élt meg 2016-2019 között a Válás című sorozat, melyben szintén főszerepet játszott Parker.

Míg a sorozatban Carrie-ként szinte végig Mr. Big-ért volt oda, a valóságban magánéletében az 1990-es évek elején járt az újságíró John Kennedy Jr.-ral, előtte a szintén színész Robert Downey Jr.-ral volt komoly kapcsolata.

1997. május 19-én ment férjhez a színész Matthew Broderick-hez, akit a bátyja mutatott be neki. A pár első gyermeke, James Wilkie Broderick 2002. október 28-án született meg, de legnagyobb sajnálatára nem tudott másodszor is teherbe esni.

Férjével egy magánéleti válságon jutottak túl, mikor 2009. június 22-én megszülettek ikerlányaik, Marion és Tabitha, akiket béranya hozott világra.

A házaspár több mint húsz éven át tudatosan egyszer sem játszott együtt, de 2020-ban mégis elvállalt egy közös munkát: a Broadway-en együtt lépnek színpadra Neil Simon klasszikus darabjának, a Plaza Suite-nak új változatában.

A több Golden Globe és Emmy-díjas Parker egyébként a UNICEF jószolgálati nagykövete is, több cég arca, akinek saját parfüm- és ruha márkája is van (Bitten).

Jelenleg férjével és gyermekeikkel New Yorkban élnek.

És bármilyen filmszerepet játszik is el, nekünk ő mindig a mi Carrie-nk marad!

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?