You are currently viewing A hangoskönyv „színházi élmény” – Interjú Matyi Alexandrával, az Alexandra Kiadócsoport vezetőjével

A hangoskönyv „színházi élmény” – Interjú Matyi Alexandrával, az Alexandra Kiadócsoport vezetőjével

Főzés vagy vezetés közben, magányos estéken vagy a családdal – a hangoskönyv egy új élmény. Te mikor és hogyan szeretsz hangoskönyvet hallgatni?

Az elmúlt évben megnőtt az olvasási kedv és egyre több olvasóban merült fel az igény a klasszikus olvasás alternatívái iránt.

A Moobius Online Könyváruház és közösségi tér, amelynek megálmodója Matyi Alexandra, az Alexandra Kiadócsoport vezetője, az elsők között hozta el kedvenc történeteinket hangoskönyv formájában, híres magyar színészek és elismert hangművészek bevonásával.

Alexandra a szívügyének tekinti, hogy a róla elnevezett kiadócsoport folyamatosan új és nagyszerű olvasnivalókkal valamint hangoskönyvekkel lássa el az irodalom iránt rajongókat. Már gyermekkorában könyvek vették körül és a mai napig imádja az idejét könyvek között tölteni, vele való beszélgetésünkben pedig azt is elárulta, melyek az aktuális kedvenc kötetei, miért szereti a hangoskönyveket illetve hogyan készülnek ezek.


Deák-Ember Ágnes:
Nem lehet többé kifogás, hogy nincs időnk olvasni, hiszen egyre több kedvenc könyvünk jelenik meg hangoskönyv formában. Óriási segítség ez a gyengénlátóknak és a különböző olvasási nehézséggel, például diszlexiával küzdőknek is. Valamiért a hangoskönyvek hazánkban azonban még nem olyan felkapottak, mint a világon máshol. Vajon mi az oka ennek?

Matyi Alexandra: Ennek több oka is van szerintem. Egyrészt mindig kell idő ahhoz, hogy a külföldi trendek hozzánk is elérjenek, a hangoskönyveknél ez a folyamat az elmúlt időszakban indult el. Másrészt kicsi ország vagyunk, és egy ekkora könyvpiacon nehéz „kigazdálkodni” egy igényesen elkészített hangoskönyv költségeit. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy

lakosságarányosan nagyon jól állunk a kiadott könyvek és az olvasás tekintetében,

és ez arra is reményt nyújt, hogy ez a helyzet gyorsan megváltozik. Mi ezen dolgozunk.

DEÁ: Az új könyvünket imádjuk szagolgatni, végigsimítani a szép borítóját, megjelölni benne részeket. Mindezt nem tudjuk megtenni egy hangoskönyv esetében. Nagy előnye utóbbinak viszont, hogy más teendőinket végezve is hallgathatjuk vagy vezetés közben is jól szórakozhatunk, kikapcsolódhatunk. Esetleg egyáltalán nem kellene összehasonlítani a kettőt, mert az új élmény a kulcsszó? Mit gondolsz?

M.A.: A hangoskönyv mindenképpen más élmény, mint egy könyv olvasása. Egyrészt bizonyos értelemben egyfajta „színházi élmény”, hiszen egy hangoskönyv előadása komoly színészi teljesítmény, az elbeszélőnek életre kell keltenie a szöveget. Lehet, hogy nem látszik, de ennek az élménynek a létrehozásához sok tehetséges ember fáradozása szükséges. Másrészt míg az olvasás magányos mulatság (persze az olvasmányok megbeszélése már egyáltalán nem az), egy hangoskönyv társas, családi élmény is lehet. Egyébként olyanoknak is szánjuk a hangoskönyveinket, akik nem feltétlenül akkora szerelmesei az olvasásnak, ezzel is szeretnénk bővíteni azok körét, akikhez eljuthat az irodalom.

DEÁ: Talán az is megfordul az érdeklődők fejében, hogy: és ha nem fog tetszeni, nem lesz szimpatikus a hang, akitől a történetet hallom? Büszke vagy rá, hogy a Moobius hangoskönyvek híres magyar színészek és elismert hangművészek bevonásával készülnek. Sokkal inkább egy előadást kapunk, mint egy puszta felolvasást? Mesélj kérlek róla, hogyan készül egy hangoskönyv!

M.A.: Először is el kell döntenünk, hogy miből érdemes hangoskönyvet csinálni. A kész produkció elkészítését gondos válogatás előzi meg, hiszen meg kell találni a megfelelő hangokat. Ez rendkívül fontos, hiszen ahogy te is mondtad, az egyik komoly kihívás az, hogy nem tetszik a hallgatóknak a hang. Szorosan együttműködünk a szinkron szakmával,

mi vagyunk Magyarország egyetlen
profi szinkronhangokkal dolgozó hangoskönyv-szolgáltatója.

Ennek köszönhetően például Jojo Moyes műveit Emilia Clarke szinkronhangja, Molnár Ilona szólaltja meg, Ónody Eszter is készít számunkra hangoskönyveket, és még hosszan lehetne sorolni az ismert neveket.

A felvétel professzionális körülmények között készül, azaz nem fordulhat elő olyan, hogy valaki otthon, egy konyhaasztal mellett mondja fel gépiesen szöveget. Ehhez persze újabb szakemberek: hangmérnökök, vágók, rendezők közreműködése szükséges.

DEÁ: Az olvasás pozitív hatásait, mint például, hogy csökkenti a stresszt és bővíti a szókincsünket, a hangoskönyvek esetében is megtapasztalhatjuk. Ráadásul egy teljesen új megközelítésből élvezhetjük a történetet. Mit érdemes még tudni, milyen készségeket fejlesztenek még a hangoskönyvek?

M.A.: A hallás nagyon fontos részét képezi a világ megismerésének, és a hangoskönyvek fejlesztik a szókincsünket, értelmezési kompetenciánkat, idegen nyelv esetében pedig a kiejtésünket. Fontos szempont, hogy fiatalabb gyerekek esetében a hallás meghatározó szerepet játszik a tanulásban, ezért a hangoskönyvek különösen hasznosak lehetnek ebben a korban – nem beszélve a különböző tanulási zavarokról és azok leküzdéséről. Emellett az elmúlt bő egy évünket elzártan töltöttük, és

különösen jól eshet számunkra egy hangoskönyv „társasága”,
amely barátunk lehet egy magányos estén.

DEÁ.: „Tegyük a hangoskönyveket minél előbb életünk részeivé” – javasolta nemrég Dragomán György is. Hogyan lehetne közelebb vinni az emberekhez ezt az olvasási alternatívát? Gyerekeknek milyen hangoskönyveket javasolnál? Bele lehet hallgatni az oldalon a hangoskönyvekbe, hogy könnyebben dönthessünk a vásárlás előtt?

M.A.: A Moobius.hu oldalon bárki belehallgathat a hangoskönyveinkbe, és eldöntheti, hogy mennyire tetszik neki ez az alternatíva. Nagy erőkkel dolgozunk a gyerekeknek szánt hangoskönyveken is, A 100 magyar népmesét ajánlom a figyelmükbe.

A Moobius hangoskönyveibe bele tudsz hallgatni, IDE kattintva>>>

DEÁ.: „Imádom a változást”– ezt állítod, ami meglepő, mert a legtöbb ember az ellenkezőjét érzi inkább. Javasolnád a hangoskönyveket olyan céllal is, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és az otthon töltött estéinket dobjuk fel egy “előadással”, egy ilyen különleges élménnyel?

M.A.: Tévézés helyett akár az egész család kipróbálhatja szerintem a hangoskönyvek élményét, főleg most, amikor kényszerűségből is sok időt kell együtt töltenünk. De más tevékenységeknél is elkísérhetnek minket a kedvenc műveink: Angliában például sokan hallgatnak hangoskönyveket kertészkedés közben, egy ismerősöm pedig sörfőzés közben hallgatta végig kedvenc könyveit.

DEÁ.: „Vannak könyvek, amelyeket azért olvasok, hogy egy kis időre kiszabaduljak a minket körülvevő világból, és vannak olyanok, amelyeket azért, hogy rendet vágjak benne, hogy megértsem.” – ezt tőled idéztem. A mostanában megjelenő könyveitek közül melyiket választanád egyik illetve másik céllal? Esetleg a kedvenc könyvedből -és sokak kedvencéből- A kis hercegből készül majd hangoskönyv?

M.A.: Az egyik legjobban várt könyvünk, a klímaváltozásról szóló, fájdalmas, mégis felemelő Az utolsó vándorlás biztosan nem a kiszabadulásról szól majd számomra, hanem a megértésről. Ugyanez A közösség hatalmával, ami a kényszerű, ki tudja még meddig tartó bezártság idején különösen fontos olvasmány az emberi kapcsolatok gyógyerejéről.

Gyűjtöm már az erőt a következő időszak egyik legkeményebb olvasmányához a párkapcsolaton belüli erőszakról szóló Mert kihozod belőlem az állatothoz: olyan könyv ez, amit a legszívesebben valahova mélyre rejtenénk, mégis nagyon fontos, hogy elolvassuk és megértsük. Szerencsére nem csak ilyen könyvek töltik ki a mindennapjaimat.

Nagyon várom Az álmok könyvesboltját, egy kedves francia romantikus regényt. BB Easton 44 fejezet 4 férfiről című könyve és folytatásai igencsak bevállalósak, a belőle készült Netflix sorozat pedig a tökéletes menekülés lesz pár hónapon belül. Szántó Dani új regénye, A hatszög pedig valahol a két kategória között található: izgalmas krimi kemény társadalomkritikával. Alig várom már!

A kis hercegre visszatérve

nagyon örülök, hogy nemsokára, valamikor ősszel kiadjuk a
Hogyan éljünk úgy, mint a kis herceg című illusztrált könyvünket.

DEÁ.: Úgy képzelem, egész nap meg sem állsz, az esténkénti olvasás viszont feltölt, megnyugtat. Aki hangoskönyvet hallgat, arra sem igazán tudok másképp gondolni, minthogy valami monoton tevékenységet művel -például vasal- vagy éppen hosszan utazik, de nincs nála könyv. Esetleg egy otthon éppen betegen fekvőt is felvidíthat egy-egy jó, humoros történet meghallgatása. Te miért és mikor szereted a hangoskönyveket? Azt elárulod, melyik a kedvenc hangos és (még) nem hangos könyved?

M.A.: Maga az ötlet, hogy hangoskönyvekkel foglalkozzunk, a hosszú Pécs-Pest autóutakon fogalmazódott meg bennem, amikor nem volt mit hallgatnom az autóban.

Főzés közben kifejezetten szeretem hallgatni őket – így biztosan tudom,
hogy hasznosan töltöm az időm ezen részét is.

Frei Tamás Bábele a kedvenc hangoskönyvem, aktuális nem hangoskönyv kedvencem pedig a Micsoda idők, ami egy fergeteges 21. századi társadalmi szatíra Jane Austen nyomdokain. Remélem, az olvasók ugyanúgy fogják élvezni, mint én.

DEÁ.: Mit ajánlasz annak, aki még soha nem hallgatott meg ilyen formában műveket, melyikkel vagy éppen milyen műfajjal kezdjen?

M.A.: A Moobius.hu-n mindenki bátran böngészhet a kínálatból, szerintem mindenki megtalálja itt a kedvenc műfaját és a szerzőjét.

DEÁ.: Még egy utolsó kérdés: a pandémia alatt mit tapasztaltatok: nőtt a hangoskönyvet vásárlók száma? Vagy épp a „hagyományos” könyv, az olvasás volt népszerű?

M.A.: Az biztos, hogy az olvasási kedv erősen megnőtt az elmúlt bő egy évben, talán ennyi pozitívuma volt ennek a szerencsétlen időszaknak. A hangoskönyvek kapcsán túl korai még ilyen összefüggéseket megállapítani, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő szegmens, ahol az idő dönti el, hogy a „való világban” történő események milyen hatást gyakorolnak a vásárlókra.

Köszönjük, Alexandrának, hogy elmesélte a kulisszatitkokat és
megosztotta velünk a kedvenc könyveit illetve hangoskönyveit!
További sok sikert, örömteli percet és persze rengeteg olvasót kívánunk!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

( A fotókat Hitra Zsanett készítette, Matyi Alexandra kizárólagos tulajdonában vannak, felhasználásuk nem engedélyezett!)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?