You are currently viewing A kiábrándulás szívszorítóan hiteles krónikája – F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak

A kiábrándulás szívszorítóan hiteles krónikája – F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak

  • Olvasási idő:olvasási idő: 2 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A dzsesszkorszak nagy írójának legismertebb regénye az azóta is mesterműként emlegetett „A nagy Gatsby”. Második regénye 1921-ben jelent meg, nem kisebb sikerrel, az olvasók és a kritika egyaránt az első perctől rajongott a szerzőért.

A Szépek és átkozottak a tehetséges, művészi hajlamú Anthony Patch és az imádatra méltó, gyönyörű Gloria Gilbert szerelmének története. A szerelemből házasság lesz, szerelmük pedig az évek múlásával megkopik.

„Amit elveszítünk, az sokkal édesebbnek tűnik utólag – jegyzi meg Fitzgerald, aki saját csalódását is beleírta könyvébe. – Tudom, hogy így van, mert egyszer nagyon akartam valamit, és meg is szereztem. Ez volt az egyetlen dolog, amit igazán akartam életemben… Aztán amikor az enyém lett, porrá omlott a kezeim között… És ebből megtanultam, hogy az ember nem szerezhet meg magának semmit, egyáltalán semmit. Mert a vágyaink becsapnak.”

Mint valamennyi ihletett Fitzgerald-könyv, a Szépek és átkozottak is a kiábrándulás szívszorítóan hiteles krónikáját nyújtja.

A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2022-ben. Fordította: Gieler Gyöngyi

A szerzőről

F. Scott Fitzgerald (1896–1940) a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírója volt. 1925-ben, A nagy Gatsby-vel ért pályája csúcsára: ez az a regénye, amely egymagában is előkelő helyet biztosítana számára a világirodalom nagyjai között. Halála óta munkája és legendája számos írót inspirált, többek között Michael Chabont, Charles Jacksont, J. D. Salingert és Richard Yates-t.

„Tehetsége annyira természetes volt, mint a lepkeszárnyon a minta. De ennek ugyanúgy nem volt tudatában, mint a lepke” – írta F. Scott Fitzgeraldról Ernest Hemingway Vándorünnep című művében.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?