You are currently viewing A legelragadóbb gonosz főhősnő – Glenn Close, a híres Szörnyella de Frász

A legelragadóbb gonosz főhősnő – Glenn Close, a híres Szörnyella de Frász

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Az egyik legtermékenyebb hollywoodi színésznő, aki élete során begyűjtött egy halom Oscar-díj jelölést a Golden Globe- és Emmy-díjai mellé.

Az elmúlt 50 évben megmutatta, hogy szinte minden műfajban képes nagyot alakítani, mégis az olyan filmek tették naggyá, mint a Végzetes vonzerő és a 101 kiskutya. Ő legelragadóbb gonosz főhősnő a világon, mert pokolian jól játszik minden hideg, rideg, számító női karaktert, de közben mégis árad belőle a báj.

Glenn Close 1947. március 19-én született a Connecticut állambeli Greenwichben Elizabeth Mary Hester és William Taliaferro Close orvos gyermekeként. Amikor hétéves volt, szülei csatlakoztak az úgynevezett Moral Re-Armament (MRA) szektához. A kultusz élete minden területét meghatározta, a viselendő ruháktól kezdve egészen addig, hogy mit mondhatott és tehetett. Ez igencsak rányomta a bélyegét a gyerekkorára, de 22 évesen szakított ezzel az élettel, hogy színészetet tanuljon a Virginia-i William and Mary College-ban.

1974-ben, 27 évesen kezdte meg profi karrierjét a színpadon, a főiskolájának ajánlása révén, de csak 1979-től szerepelt filmekben, mint amilyen a Túl messze vagy. Áttörést a karrierjében az 1980-as évek hoztak. A Garp szerint a világ kapásból hozott neki egy Oscar-díj jelölést. Aztán jött A nagy borzongás, és az Őstehetség, amiért harmadik Oscar-jelölését kapta.

A következő években sorra szerepelt televíziós filmekben. Az 1987-es Végzetes vonzerővel sikerült átszakítani a hírnév gátját, ami nemzetközi sztárrá tette, és a mai napig a legikonikusabb szerepének tartják, mint Michael Douglas agybajos szeretője. Csakhogy a haláljelenetének forgatásakor kicsit erősebb lökték meg a kelleténél, és beverte a fejét egy tükörbe, aminek következtében agyrázkódást szenvedett. Miután kórházba szállították, kiderült, hogy néhány hetes terhes. Szerencsére sem neki, sem lányának nem esett komoly baja.

A másik ikonikus filmje a Veszedelmes viszonyok, ami szintén csak jelölést hozott neki, de Oscar nélkül is tudjuk: senki nem tud olyan jól játszani olyan jól játszani egy öntelt, számító márkinőt, mint ő. Viszont, a 90-es években generációjának valószínűleg Szörnyella de Frász számít a legemlékezetesebb szerepének. Az 1996-os 101 kiskutya óriási sikert hozott a színésznőnek. Meg egy halom ruhát. Ugyanis Close megtarthatta a színpadi, tévés és filmes projektjeiből származó összes jelmezét.

Ezután szinte minden létező területen kipróbálta magát. Játszott Az elnök különgépében, ami egy akciófilm és a Láger az édenkertben, ami pedig háborús műfaj. De megint Szörnyella vitte a pálmát, amikor visszatért a 102 kiskutyában.

Pedig a 2000-res években sem bizonyult tétlennek, és a rengeteg film mellett szerepet kapott a The Shield – Kemény zsaruk és A hatalom hálójában sorozatokban, utóbbiért számos díjra jelölték.

2004-ben A stepfordi feleségekben alakított zseniálisat Nicole Kidman és Bette Midler társaságában.

A 2011-es Albert Nobbs-nál – amiben egy szegénységből kitörni vágyó nőt alakított pincérként – úgy tűnt, hogy férfi szerepbe bújva végre megkapja a neki járó díjesőt, de megint csak jelölészuhét hozott neki a sors, ám a kritikusok szerint ez a szerep volt karrierjének csúcspontja.

2014-ben is azért alakított egy emlékezeteset A galaxis őrzőiben, mint a Xandar bolygó vezetője.

2019-ben ismét jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában A férfi mögött című filmjében való alakításáért és ezzel összesen hétszer jelölték Oscar-díjra. DiCaprio járt éveken át hasonló cipőben, aki legalább a hatodik alkalommal megkapta az aranyszobrocskáját, így Glenn magára maradt a szobornélküli, de sokat jelöltek versenyében.

Ezt tetőzte tovább, mikor a2020-as Vidéki ballada az amerikai álomrólcímű filmjében nyújtott alakításáért sem kapta meg a legjobb női mellékszereplő címet.

2020-ban Mila Kunis mellett játszott a Négy jó nap című filmben, 2021-ben pedig a Hattyúdal című sci-fi drámában alakította Dr. Scottot.

Az évek során a sok siker mellett három válást is el kellett könyvelnie. Először 22 évesen ment hozzá Cabot Wade gitároshoz, de azelőtt véget ért a házasságuk, hogy egyetemre ment volna. Aztán jött John Starke producer, akivel a Garp szerint világ című film forgatásán ismerkedett meg. Lányuk, Annie Starke 1988-ban született és három évvel később el is váltak a szülők. A harmadik férje David Evans Shaw-t üzletember volt, akivel 2015-ben mentek szét.

Ez a hihetetlenül sikeres nő nemcsak a karrierjét egyengette az elmúlt évtizedekben, hanem mások jólétével is törődött. A mentális egészségtudatosság Close szívéhez közel álló ügy. Nővére, Jessie egész életében bipoláris zavarban szenvedett, míg Jessie fia, Calen skizoaffektív zavarban szenved.

Továbbá 2010 óta igyekszik megtanítani másokat a mentális betegségek következményeire, és próbálja elérni, hogy az emberek merjenek beszélni az ilyen jellegű problémáikról, amelyek ugyanolyan valós betegségek, mint bármilyen más.

Emellett a filmcsillag számos olyan ügy mellett kampányolt, mint a nők jogai, és az azonos neműek házassága.

Meglehet, hogy az emberek megsegítése iránti vágy, és a társadalmi problémák megoldására való igény örökletes, mivel a kékvérű Close a néhai Diana hercegnő nyolcadik unokatestvére. Ez sok mindent megmagyaráz!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?