A Macskanő fel meri vállalni, hogy cukorbeteg, hallássérült és imádja a ketrecharcot –  Halle Berry

Volt már szőke Ciklon az X-Menben és fekete szépség A Macskanőben. Rengeteg filmben találkozni Hollywood egyik legjobban fizetett és legnépszerűbb színésznőjével, aki ráadásul bőven 50 felett van, de még mindig megdöbbentően fiatalos az arca és bombasztikus a teste.

Halle Maria Berry 1966. augusztus 14-én született az Ohio állambeli Clevelandben, Jerome Berry afroamerikai beteghordozó és Judith Ann Hawkins pszichiátriai ápolónő lányaként. Van egy nővére, Heidi Berry-Henderson. Miután szüleik elváltak, – mert az apa alkoholista volt és erőszakra hajlamos – kizárólag édesanyjuk nevelte őket.

Főleg teljesen fehér állami iskolákba járt, ahol már kiskorában rasszizmus áldozata lett, de emiatt ő csak még inkább ki akart tűnni. Az Ohio állambeli Oakwoodban nőtt fel és a Bedford High Schoolban végzett, ahol pompomlány volt, osztályelnök, az iskolai újság szerkesztője és a bálkirálynő is.

Az 1980-as évek elején a sötét szépség számos szépségversenyen nyert, mint például a Miss Tini Amerika versenyt, majd egy évvel később 1986-ban a Miss Ohio USA-t. Ugyanebben az évben

ő volt az első afroamerikai Miss World induló,

amelyen hatodik helyezést ért el. De nem futott be rögtön, amíg modellkarrierje döcögött, New Yorkban egy hajléktalanszállón aludt.

1991-ben Samuel L. Jackson mellett kapta meg első nagyképernyős lehetőségét a romantikus drámában, a Dzsungellázban. 2000-től olyan jelentős produkciókban szerepelt, mint az X-Men – A kívülállók, majd 2002-ben a legendás „Bond lányok” soraiba lépett, Pierce Brosnan oldalán a Halj meg máskorban. De 2002 más miatt is jelentős lett a számára: a Szörnyek keringője című filmjével megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, a kategóriában első és napjainkig egyedüli afroamerikai színésznőként.

Ellenben 2005-ben Arany Málna díjjal tüntették ki A Macskanőért, a legrosszabb színésznő kategóriában. Viszont ő az egyetlen színésznő, aki valaha is megjelent a díjátadón átvenni az „elismerését”.

A 90-es évek elején cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, ezért az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás híve lett. De más miatt is meghatározónak bizonyultak a 90-es évek. Az utolsó cserkész forgatása idején az aktuális barátja rendszeresen bántalmazta és egyszer úgy megütötte, hogy megsértette dobhártyáját, ami miatt hallásának 80%-át elvesztette a bal fülében.

Berry ugyan soha nem nevezte meg a bántalmazóját, de azt mondta: Hollywoodban jól ismert személy. Sokak szerint ez a személy Wesley Snipes volt. Halle magát az esetet nem titkolja, sőt, gyakran beszél róla a családon belüli erőszak elleni küzdelem jegyében, hogy példát nyújtson más nőknek és ki merjenek lépni a borzalmas kapcsolataikból.

Ami viszont biztos a szerelmi életét illetően, hogy 1993-ban feleségül ment az Atlanta Braves mezőnyjátékosához, David Justice-hoz, akitől viszont 1997-ben elvált. Ezután Eric Benet zenészt választotta férjül, de 2005-ben ez házasság is véget ért. Következett Olivier Martinez, akivel 2015-ben ment tönkre a házasságuk. Az aktuális partnere 2020 óta a zenész Van Hunt.

A színésznőnek két gyermeke van, az elsőt, Nahla Ariela Aubryt 42 éves korában hozta világra Gabriel Aubry-val kapcsolatából, 2008-ban. Másik gyermeke, Maceo 2013-ban született, Olivier Martineztől.

A filmcsillag 2021 ősszel ismét visszatér a képernyőre, méghozzá első, saját rendezésű filmjével, a Bruised című sportdrámával, ami egy MMA-harcos életéről fog szólni. Ezzel kapcsolatban azt is bevallotta a színésznő:

imádja a ketrecharcot és a különböző harcművészeteket.

Amikor pedig épp nem díva, akkor vérbeli aktivista. 2006-ban ő is részt vett a Malibu partjainál épülő cseppfolyósított földgáz létesítmény ellen. Akkoriban azt mondta:

„Engem érdekel a levegő, amit belélegzünk, érdekel a tengeri élet és az óceán ökoszisztémája.”

Abban az évben el is nyerte az év nője díjat. 2013 áprilisában szerepelt egy videoklipben Gucci „Chime for Change” kampányában, amelynek az volt a célja, hogy pénzt gyűjtsön és felhívja a figyelmet a nők oktatási, egészségügyi és igazságügyi kérdéseire.

Továbbá 2013 augusztusában Jennifer Garner mellett tanúskodott a Kaliforniai Állami Közgyűlés bírósága előtt egy olyan törvényjavaslat mellett, amely megvédi a hírességek gyermekeit a fotósok zaklatásától. A törvényjavaslatot el is fogadták.

Most pedig jöjjön egy roppant bölcs idézet attól a nőtől, aki igenis, lazán letagadhat 10-20 évet:

„Amikor békében vannak azzal, ahogy kinéznek és nem akarnak 10 évvel fiatalabbnak tűnni (…), akkor azt hiszem, az ilyen típusú nők valahogy ragyognak. Nem veszed észre a ráncaikat, még ha van is nekik – mert ez a ragyogás olyan erős: az önbizalom, öntudat és önismeret az, ami látszik rajtuk.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük