You are currently viewing A mese pozitív hatásai

A mese pozitív hatásai

A mese egy csoda, egy különleges lelki táplálék, melyre minden gyermeknek szüksége van. Természetesen most elsősorban az olvasott mesékre gondolunk, mely számos pozitív hatással van gyermekünkre.

A meseolvasás közben a gyermek nemcsak arra figyel, aki éppen mesél, hanem egy kicsit befelé is, hiszen elindul a fantáziája, elképzeli magában a történetet, ez pedig nagy segítség a negatív élmények feldolgozásában vagy a belső feszültség leküzdésében. Lényegében egy lassú, belső mozi, számos módon segíti és fejleszti a gyerekeket. Lássuk, milyen pozitív hatásai is vannak a hallgatott meséknek a csemetékre:

Segít feldolgozni a mindennapok eseményeit, érzéseit

Minden gyermekben vannak indulatok, érzések, mint a düh, a csalódás, a szomorúság vagy akár a sikerélmény és az öröm. Ezek feldolgozása pedig nem mindig egyszerű. Biztos sok szülő tapasztalta már, hogy egy nehéz nap után, vagy ha beteg a gyermek egy közös meseolvasásnak bizony gyógyító hatása van. A mesehallgatás közben elképzelt képek segítenek a gyermeknek ezeket a heves érzelmek lecsendesíteni, feldolgozni az aznapi eseményeket, sőt, még akár a játék közben is felidézi őket.

Ösztönöz, hogy bátrak legyünk

A mesékben mindig a jó győz, mert elszánt és bátor, míg a gonosz megbűnhődik a tetteiért. Ez egy olyan példa, ami a gyerkőc számára azt sugallja, hogy ő is lehet bátor, és neki is minden sikerülhet.

Erkölcsi iránytű

A mesék általában olyan általános erkölcsi mondanivalóval is bírnak, amit mindenképp át szeretnénk adni a gyermeknek, magyarázni viszont nem igazán lehet úgy, hogy azt, mondjuk, egy óvodás gyermek megértse. De erre való a mese, ugyanis a tanulság magyarázása nélkül tudunk fontos erkölcsi leckéket, mondanivalót átadni.

Pozitív világlátás

Leginkább az  óvodás és kisiskolásoknak szóló mesékben láthatjuk, hogy a karakterek vagy jók vagy rosszak, ambivalens szereplők pedig nem igazán jelennek meg. A gyerekeknek így egyszerűbb is, hiszen a jókkal tudnak azonosulni, nekik szurkolnak, hogy ők győzzenek, és ez általában a mese végén meg is történik. Ez pedig egy pozitív világlátást épít ki a gyerekekben.

Fejleszti a fantáziát és a kreativitást

Az olvasott mesék esetében ezt a pontot talán magyarázni sem kell, hiszen, ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, a meseolvasás közben a gyerekek nemcsak a mesére, illetve a könyvben lévő képekre figyelnek, hanem a saját fejükben is elindul a „mozi”, elképzelik a cselekményt, ez pedig serkenti a képzelőerejüket és a kreativitásukat is.

Fejleszti a figyelmet

A mesehallgatásnál bizony figyelni kell, hogy értsük, miről is van szó a történetben. A tv-ben készen kapjuk a mesét, ám a felolvasott mese nagyobb odafigyelést igényel, így pedig a figyelem is fejlődik, minél több mesét hall a gyermek. Sőt, a mesét egyébként a hallás utáni beszédértés fejlesztésére is gyakran használják.

Példát mutat

A gyerekek mindig a jó szereplőkre szeretnek hasonlítani, hiszen hiába a sok viszontagság és közdelem, mégis ők győznek a végén, ez pedig egy olyan példaképet ad a gyermeknek, amit követni szeretne.

Közös családi élmény

A mese mindig több mint egy kedves, humoros, tanulságos vagy szórakoztató történet. A közös mese élmény segít elmélyíteni a családi kapcsolatokat is, ami manapság különösen fontos szempont.

Megértésre és elfogadásra tanít

A mesékben gyakran megjelenik a másékért való aggódás, a másik megsegítése, egyes mesékben pedig az elfogadás is nagy hangsúlyt kap. Ez pedig nagy segítség a gyermeknek, hogy megértse ezeket az absztrakt fogalmakat is.

Kőszegi-Arbeiter Anita

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?