You are currently viewing A világhíres rockzenész, aki a hajléktalanoknak is főz – Jon Bon Jovi

A világhíres rockzenész, aki a hajléktalanoknak is főz – Jon Bon Jovi

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A legendás rockzenész, Jon Bon Jovi híres többek közt az It’s my life című számáról, és arról, hogy fiatalkorában szinte bármely nő eltöltött volna vele egy éjszakát.

De kevesen tudják: egy hihetetlenül kedves és érzékeny ember, aki szívén viseli a bajba került emberek, köztük a hajléktalanok sorsát is.

Ifjabb John Francis Bongiovi Jr. a New Jersey állambeli Perth Amboyban született 1962.03.02-án. Apja, John Francis Bongiovi, tengerészgyalogos volt, szicíliai és szlovák felmenőkkel, míg édesanyja, Carol Sharkey ugyancsak tengerészgyalogosként szolgált, és még a Playboy címlapján is szerepelt. Ami viszont még érdekesebb a családban, hogy Frank Sinatra, Jon édesapjának a nagybátyja volt.

A kis Jon 1975-ben, 13 évesen kezdett el zenélni, első bandájában, a Raze-ben, amelyben zongorázott és gitározott. 16 évesen ismerkedett meg David Bryannel, és megalapította az Atlantic City Expressway nevű bandát. Ideje nagy részét inkább a barátaival és a zenéléssel töltötte, semmint iskolai tanulmányaival, néha még lógott is a suliból. Tinédzser korában már a John Bongiovi and the Wild Ones együttesben játszott, és több helyi klubban is fellépett.

17 éves korában unokatestvére, Tony Bongiovi hangstúdiójának a padlóját söpörte, a Power Stationben. Már régóta próbálkozott azzal, hogy betörjön a zeneiparba, de sokszor visszautasították, és végső elkeseredésében a WAPP-FM nevű manhattani rádió műsorvezetőjének is elküldte a Runaway felvételét, aki azon nyomban beleszeretett. Azonfelül, hogy bekerült a műsorba, szerződést ajánlottak a zenésznek.

1983 márciusában Jon Bon Jovi felhívta David Bryant, és Alec John Such basszusgitárossal, Tico Torres dobossal és Richie Sambora gitárossal megalapították a ma is ismert Bon Jovi együttest. A következő években két albumot is kiadtak, és a Runaway kislemezük bejutott a Top 40-be. Onnantól kezdve a mai napig nincs megállás. A 80-as évek közepén a banda széles körű sikert aratott a harmadik albumával, a Slippery When Wet-vel és az egész világ megismerte őket.

A zenélés mellett a szerelemre is szakított időt a frontember. A The New Jersey Syndicate Tour 1989-es Los Angeles-i megállója során Bon Jovi titokban elutazott Las Vegasba, és április 29-én feleségül vette középiskolás kedvesét, Dorothea Hurley-t. A párnak négy gyermeke van: egy lányuk, Stephanie Rose és három fiuk, Jesse James Louis, Jacob és Romeo Jon.

Az iskolás szerelmespár azóta is együtt van a legnagyobb boldogságban,

ami több mint példaértékű a mai világban!

2019-ig Bon Jovi 14 stúdióalbumot adott ki. Leghíresebb dalai közé tartozik a You Give Love A Bad Name, Livin’ On A Prayer, AlwaysIt’s my life és a Have A Nice Day. Világszerte több mint 100 millió lemezt adtak el, ezzel az egyik legkelendőbb amerikai rockbanda lett. Több mint 2700 koncertet adott több mint 50 országban és 2006-ban bekerült a brit zenei Hall of Fame-be, 2018-ban pedig az Egyesült Államok Rock and Roll Hírességek Csarnokába, ami azt jelenti: még életében elérte a legkimagaslóbb sikereket.

Ugyanakkor az éneklés mellett a színészetben is kipróbálhatta magát. Láthattuk többek között a Szex és New York, az Ally McBeal sorozatokban, illetve A jövő kezdete, A felforgató, Fű alatt, Kisvárosi intrikák, Ne nézz vissza! és a Szilveszter éjjel filmekben.

2021 májusában tiszteletbeli diplomát kapott a Princeton Egyetemtől. Elismerték a társadalmi területeken, többek között a zene, a közszolgálat, és a hajléktalanság megszüntetése terén végzett tevékenységéért.

Ugyanis a világsztár szívén viseli a nehéz helyzetben élő emberek sorsát. Két étterme is van és a Soul Kitchent a Jon Bon Jovi által vezetett JBJ Alapítvány működteti, ami Philadelphiában már évek óta segíti a hajléktalanokat, ahol sokszor maga Jon is fakanalat ragad. (Ugyanez az alapítvány járult hozzá a philadelphiai otthonok javításához.) Az a legszebb, hogy az éttermeiben nem kérnek pénzt az ételért, de természetesen, aki szeretne, az egy 20 dolláros adománnyal hozzájárulhat a jó ügyhöz. Akik nem tudnak fizetni – például a hajléktalanok –, őket is szívesen látják az étteremben, ahol ingyen ehetnek, később pedig önkéntes munkát végezhetnek a konyhán.

Kevesen tudják a rocksztárról, hogy ő alapította a professzionális futballcsapatot, a Philadelphia Soul-t. Szóval Jon Bon Jovi bőven lepakolt nagy tettekből az élet asztalára és büszke lehet az eredményeire!

Az 1983-ban alakult Bon Jovi az idők folyamán átalakult és jelenleg az énekesen kívül David Bryan billentyűsből, Tico Torres dobosból, Phil X szólógitárosból és Hugh McDonald basszusgitárosból áll az együttes.

Reméljük, még sokáig élvezhetjük a vérpezsdítő zenét, amin generációk nőttek fel és imádják a mai napig!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?