Ácsként kezdte pályafutását, Han Soloként vált híressé – Harrison Ford, a kedvenc kalandhősünk

Hollywood keménymagjához tartozik Harrison Ford, akit leginkább csak úgy ismerünk, mint Han Solo és Indiana Jones.

Egy életre beírta magát a filmtörténelembe ezekkel a szarkasztikus, gyakran öntelt, de imádnivaló hősökkel.

Ki gondolná, hogy sikeres pályafutása annak köszönhető:

egyszer George Lucas egy konyhaszekrényt rendelt tőle…

Harrison Ford Chicagóban született 1942. július 13-án. Dorothy Nidelman rádiós színésznő, valamint John William Ford reklámigazgató és színész gyermekeként. 1960-ban érettségizett a Maine East High Schoolban. Fiatalkorában kipróbálta magát a rádiózás világában, aztán filozófia szakon tanult tovább a Ripon College-ban.

Akkor bűvölte el a színészet, amikor drámaórára járt felsős évének utolsó negyedében, hogy leküzdje félénkségét. Ezenkívül aktív tagja volt az Amerikai Cserkészszövetségnek, ahol elérte a második legmagasabb rangot, és innen jött később az ötlet, hogy az ifjú Indiana Jones is lehetne cserkész.

A rádiós szakmában szeretett volna elhelyezkedni, de nem járt sikerrel, viszont 1964-ben a Columbia Picturesnél kisebb szerepeket bíztak rá. Első ismert szerepét 1966-ben kapta, az Agyafúrt kasszafúró című filmben. Ezt egy évvel később az A gyilkolás ideje követte. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején számos televíziós sorozatban játszott kisebb szerepet.

Akkoriban a filmes szakma megvolt arról győződve, sosem lesz belőle színész, mindig csak a kisebb, jelentéktelenebb szerepeket osztották rá, így asztalos lett, hogy eltartsa akkori feleségét és két kisfiát.

Még 1964-ban vette el Mary Marquardt-ot, akitől Benjamin valamint Willard született.

Mikor jött el életében a fordulópont? Amikor George Lucasnak készített konyhaszekrényt. Lucasnak annyira szimpatikus volt, hogy szerepet adott neki az Amerikai Graffitiben 1973-ban. Ford kapcsolata Lucasszal később jelentős mértékben befolyásolta a karrierjét. De hasonló történt Francis Ford Coppola rendezővel is, aki szintén felbérelte a feltörekvő színészt, és kisebb szerepeket adott neki a következő két filmjében, a Magánbeszélgetésben és az Apokalipszis mostban.

Az 1970-es évek végén jutott nagyobb szerepkhez, mint amilyen a Hősök, Navarone ágyúi 2. – Az új különítmény, Hanover Street és a San Francisco-i kölyök. De végül megkapta azt a legendás szerepet George Lucastól, amivel beírta magát a történelemben és az emberek szívébe.

Az 1977-es Csillagok háborúja minden idők egyik legsikeresebb és legjelentősebb filmje lett. Széles körű elismerést hozott Fordnak Han Solo karaktere, aki visszatért A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér filmekben is. Ford azt akarta, Lucas ölje meg Han Solót A Jedi visszatér végén,  mert jó ötletnek tartotta, hogy Han nagy nemesen feláldozza magát, de Lucas elvetette az ötletet.

Ezután következett a másik emlékezetes szerepe: Indiana Jones. Az elveszett frigyláda fosztogatóival sikeresen megszilárdította vezető színészi státuszát.

George Lucas és Steven Spielberg egy ritka különleges akció-kalandhőst adtak a világnak,

akiért a mai napig rajongunk.

Ford az évtized hátralévő részében kétszer is visszatért a kedvenc régészünként az Indiana Jones és a végzet temploma, valamint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmekben.

Ahhoz, hogy hitelesen játszhassa szerepét, a hivatásos régészek munkájának támogatásában is szerepet vállalt. Hosszú évek óta dolgozik az Amerikai Régészeti Intézet igazgatótanácsában, és segít az illegális antikvitás-kereskedelem, a kifosztás megelőzésében, továbbá felhívja a figyelmet a régészet fontosságára.

Az 1990-es években több jó filmben is szerepelt, például A szökevény, Az elnök különgépe. De volt pár olyan mozi is, ami alulteljesített. Ilyen a Hat nap, hét éjszaka, Zuhanás, Atomcsapda, és az Eszeveszett küzdelem. 2008-ban viszont újabb sikert aratott az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságával. Utána jött  A szabadság határai és az Ébredj velünk.

Az utóbbi ugyan csalódást okozott a pénztáraknál, ellenben Ford teljesítményét a kritikusok az egekig magasztalták, és néhányan úgy gondolták, ez volt az elmúlt években a legjobb szerepe. De ugyancsak pozitívan fogadták a 2011-es Cowboyok és űrlényeket, amelyben Daniel Craiggel játszott együtt.

2013-tól kezdve már csak változatosabb mellékszerepeket fogadott el. Ilyen például a 2013-as Paranoia Liam Hemsworth-szel és Gary Oldmannel, az utóbbival már játszott együtt korábban ’97-ben Az elnök különgépe című filmben. Olyan produkciókban is feltűnt, mint a Végjáték, A 42-es, The Expendables – A feláldozhatók 3., és 2015-ben még egy romantikus drámában is szerepelt, az Adaline varázslatos életében.

Aztán persze megismételte Han Solo szerepét a régóta várt folytatásában, a Star Wars: Az ébredő Erőben, amely elődeihez hasonlóan hatalmas sikert aratott. Sajnos a forgatás során bokatörést szenvedett, amikor egy hidraulikus ajtó ráesett, de két hónapos kihagyást követően már vissza is tért a forgatásokra.

A következő filmje, ami előtt meghajoltak a kritikusok, az a Szárnyas fejvadász 2049 volt, hiszen már az 1982-es első rész is hatalmas sikert aratott. Legutoljára a 2020-as A vadon hívó szavában láthattuk, és az Indiana Jones rajongók még nagyon várják a beígért ötödik részt.

A való életben is pont olyan kapós volt a nők körében, mint amennyire maga Indiana Jones.

Azért ezt a jóképű férfi oldalát is megcsillogtatta például az 1988-as Dolgozó lány és az 1995-ös Sabrina című filmekben.

Második házasságát Melissa Mathison forgatókönyvíróval kötötte 1983-ban, és egészen a 2000-ig együtt is voltak. Született egy fiuk, Malcolm és egy lányuk, Georgia. Később, 2015-ben Mathison elhunyt.

Ezután 2002-ben a filmsztár Calista Flockhart színésznővel randevúzott és nemcsak egy partnerre, hanem egy újabb csemetéje is lett, ugyanis Calistának volt egy örökbe fogadott fia, Liam. 2010-ben végül össze is házasodtak, és minden jel arra utal: a harmadik volt az igazi. Egy gigantikus méretű tanyán élnek wyomingi Jacksonban, és féltve őrzik magánéletüket.

Na, és kinek volt még köze a színészlegendához? Hát Leia hercegnőnek! A 2016-os A hercegnő naplója című önéletrajzában Carrie Fisher azt állította, neki és Fordnak három hónapos viszonya volt 1976-ban, a Star Wars forgatása közben. Ezt persze senki sem verte nagydobra, lévén, hogy a filmsztár éppen házas volt…

Viszont a hétköznapokban is egy levegőben parádézó hős, ugyanis régi motoros pilóta, aki kisebb repülőgépeket és helikoptereket is képes vezetni, ráadásul tekintélyes gyűjteménye van. Több alkalommal személyesen nyújtott sürgősségi helikopteres segítséget a wyomingi helyi hatóságok kérésére, egy alkalommal egy túrázót mentett ki.

Sok más kiválósághoz hasonlóan Ford is elszánt környezetvédő. A Conservation International alelnöke, ami egy amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet. Munkásságáért nem akármilyen kitüntetést kapott: elneveztek róla egy újonnan felfedezett pókfajt, a Calponia harrisonfordit,  meg egy hangyafajt, ami a Pheidole harrisonfordi nevet kapta.

Nem sok hollywoodi kiválóság büszkélkedhet ilyen kitüntetéssel, de Fordnak ennyi (bőven) jár!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.