Aki két fantasztikus Elizabethet is alakított a filmvásznon – a gyönyörű Keira Knightley

A gyönyörű, porcelán babaarcú színésznő, Keira Knightley olyan lélekemelő és imádott filmeket adott nekünk, mint amilyen a Büszkeség és Balítélet, A hercegnő és a Vágy és Vezeklés.

Elég ránézni, ezeket a szerepeket, mintha ráöntötték volna: csakúgy sugárzik belőle az úrinőkre jellemző báj és elegancia. Ki hitte volna a diszlexiás kislányról, hogy nemzetközi szinten ünnepelt hollywoodi sztár lesz!

Sharman Macdonald és Will Knightley, angol színpadi- és tévészínészek lánya, Keira Christina Knightley 1985. március 26-án született az angliai Teddingtonban.

Állítólag eredetileg “Kiera” lett volna, csak elgépelték a születési anyakönyvi kivonatát. A skót és ír gyökerekkel rendelkező művésznőnek van egy bátyja is, Caleb. Szülei tudatosan támogatták a színésszé válás útján a lányt, aki diszlexiája ellenére is remek eredményeket ért el az iskolákban. Ez is volt a szülők részéről a feltétel: ha legyőzi a diszlexiát, akkor szereznek neki egy ügynököt.

Hétévesen kezdte el a színészi pályafutását.

A Royal Celebrationben debütált 1993-ban. A legelső nagy dobást az 1999-es Star Wars I. – Baljós árnyak jelentette, amiben Padmé Amidala hasonmását, Sabét játszotta.

Első főszerepét 2001-ben kapta meg A tolvajok hercegnőjében, amiben Robin Hood lányát alakította. A következő átütő sikert a Csavard be, mint Beckham hozta meg. Ha már a focinál tartunk: a díva elkötelezett West Ham United szurkoló.
A következő mérföldövet A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka jelentette 2003-ban. Innentől kezdve vált igazán komoly színésznővé.
Amellett, hogy az elmúlt években rendszeresen „kalózkodott”, mint Elizabeth Swann, olyan nagysikerű produkciókban láthattuk, mint az Igazából szerelem, az Artúr király, Büszkeség és Balítélet, illetve a Vágy és Vezeklés, csakhogy néhány sikeres és egyúttal kedvenc filmet említsünk tőle. Vígjátékban és drámában egyaránt tökéletesen megállja a helyét.

Természetes szépsége legendássá lett, az Empire magazin olvasói

minden idők legszexisebb filmsztárjának választották,

míg az FHM Egyesült Királyságbeli és USA kiadásaiban rendszeresen beválogatták a 100 legszexisebb nő közé. Pláne azután, hogy meztelenül pózolt a Vanity Fair-nek 2006-ban.


Na, és miként fest a világ egyik legszexisebb nőjének a magánélete?

Egy ideig Jamie Dornan majd Del Synnott színészekkel volt párkapcsolatban. 2011-ben kezdett el James Righton zenésszel randizgatni, akivel 2013-ban össze is házasodtak. Rá két évre meg is született első lányuk, Delilah. 2019-ben pedig megérkezett a második gyermekük, Edie.


A mindig csodás külsővel rendelkező színésznővel kapcsolatban egy időben azt pletykálták, miszerint anorexiás, de ő ezt tagadta. A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse premierjén nem az étkezési rendellenesség miatt volt látszólag túlságosan vékony, hanem mert saját bevallása szerint munkamániássá vált és sokszor nem volt ideje étkezni vagy meg is felejtkezett arról, hogy egyáltalán ennie kellene. 2007-ben be is perelte a The Daily Mail-t, miután egy bikiniben készült fényképet elhelyeztek egy cikk mellett, amely egy olyan nőről szól, aki karcsú hírességeket okolt lánya halála miatt, aki anorexiában hunyt el. Az ügy rendeződött, és Keira a kapott összeget egy étkezési rendellenességgel foglalkozó jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel.

A színésznő az emberi jogok támogatására irányuló Amnesty International kampány arca. Szinte folyamatosan részt vesz valamilyen projektben, amelyben mások segítségére lehet.

Sikerét és tehetségét – a gigantikus rajongótáboron kívül – az bizonyítja, hogy 20 évesen Keira volt az Oscar történelemben az ötödik legfiatalabb nő, akit a legjobb színésznőnek jelöltek a Büszkeség és balítélet című filmben nyújtott szerepéért.

23 éves korára a Forbes magazin a második legjobban fizetett színésznőnek tartotta Hollywoodban. Mindennek a tetejében 2018-ban Károly walesi herceg kitüntette a Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) díjjal, amelyet színészi teljesítményének köszönhetett.

Pedig nem volt könnyű megszoknia ezt a nagy sikert. A művésznő 2018-ban elárulta, hogy 22 évesen poszttraumás stresszt diagnosztizáltak nála, amikor megpróbált alkalmazkodni hirtelen jött hírnevéhez. Emlékezett arra, hogy akkoriban három hónapig nem hagyta el a házát. 2008-ban hipnoterápián vett részt a pánikrohamok megelőzése érdekében és részt tudjon venni az adott évi BAFTA-ünnepségen.

Jöhet még egy kis érdekesség róla?

Hát tessék: imádja a cipőket. Azt mondja, ha meglát egy pár cipőt, ami nagyon megtetszik neki, akkor is megveszi, ha nem az ő méretében van.
És örülhet, hogy gyönyörűek a fogai, mert egyébként őrületesen retteg a fogorvosoktól…

A hihetetlenül sokoldalú és jótékonykodó színésznőnek inkább a tettei beszédesebbek,
éppen ezért inkább filmes idézeteket hoztunk tőle:

„Én nem vagyok a gyengébbik nem. Te sem vagy a gyengébbik nem. Mi nem vagyunk a gyengébbik nem.” – saját idézet

Mr. Darcy: Mit ajánl hát a vonzalom serkentésére?
Elizabeth Bennet: A táncot! Még akkor is, ha a lány éppen csak “megjárja”. (Büszkeség és Balítélet)

Lady Spencer:…ami meg a társalgást illeti, miről kéne csevegni?
Georgiana: Igazad lehet, ostobaság azt hinni, hogy beszélhetek a férjemmel. (A hercegnő)

„Önöknek (férfiak) megannyi módjuk van a megnyilatkozásra, míg nekünk nem marad más mint kalapok és ruhák.” (Georgina- A hercegnő)

Wadolowski-Balogh Orsolya

(fotók: Pinterest)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

“Az igazi bölcs azt fordítja éppen a javára, ami akad” – Jane Austen, a példás nőket adó írónő

Párizs királynője – a könyv, mely leleplezi Coco Chanel igazi énjét

“-Nem zavar a sok gyilkosság? -Akkor nem lennék jó a szakmámban”-Daniel Craiggel együtt James Bondot is ünnepeljük

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.