You are currently viewing Aki mindent megtesz egy szerep kedvéért – Nicolas Cage, Hollywood átváltozó művésze

Aki mindent megtesz egy szerep kedvéért – Nicolas Cage, Hollywood átváltozó művésze

  • Olvasási idő:olvasási idő: 9 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Akció, horror, romantikus, fantasy. Valószínűleg már minden műfajban kipróbálta magát Nicolas Cage, Hollywood egyik legismertebb és legtermékenyebb színésze.

Egy kicsit szuperhős, egy kicsit botrányhős, de ötödik házasságát tekintve egy kicsit romantikus hős is. Bár élete nem mindig volt sétagalopp, mégis képes volt a jég hátán is megélni és napjainkban épp egy újjászülető főnixhez lehetne hasonlítani.

Nicolas Kim Coppola 1964. január 7-én született a kaliforniai Long Beachen August Coppola irodalomprofesszor és Joy Vogelsang táncos és koreográfus gyermekeként. Apja révén Francis Ford Coppola rendező és Talia Shire színésznő unokaöccse, valamint Roman Coppola és Sofia Coppola rendezők is a rokonságához tartoznak.

Már kiskorában azt tervezte, hogy színész lesz, így az UCLA Színházi, Filmes és Televíziós Iskolába is járt. Azt mondta, azért kezdett el színészkedni, mert „James Dean akart lenni”. Később, hogy elkerülje a nepotizmus megjelenését a híres Coppola unokaöccseként, karrierje elején Nicolas Cage-re változtatta a nevét, részben a Marvel Comics szuperhőse, Luke Cage után, mivel a mai napig lelkes képregény rajongó.

A Változó világban debütált 1982-ben. Onnantól kezdve a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt. Természetesen ebbe Coppola is beletartozik, mivel szerepelt a Rablóhal  és az Előre a múltba filmjeiben. Cage további szerepei között van az elismert 1987-es Holdkórosok című romantikus-vígjáték, amelyben Cher is szerepelt és a Coen testvérek kultikus-klasszikus vígjátéka, az Arizonai ördögfióka. Martin Scorsese-val is együtt forgatott a Holtak útjában és Ridley Scott-tal a Trükkös fiúkban.

Bár ezek is kétségkívül jelentős filmek, mégis az olyan produkciók tették igazán ismertté, mint A szikla, a Con Air, az Ál/Arc és a hölgyek, illetve romantikus filmek kedvelőinek kedvence: Az angyalok városa Meg Ryan oldalán.

Oscar és Golden-Globe díjat a Las Vegas, végállomás című filmben nyújtott alakításáért kapott, mint a legjobb férfi szereplő.

Rendezőként a 2002-es Sonny-val debütált. A 2000-es évek elején is aktívnak volt mondható és olyan izgalmas kalandfilmet adott nekünk, mint A nemzet aranya. Vagy például a Tolvajtempó, ami szintén 2000-es alkotás. De nem kevésbé emlékezetes a 2001-es Corelli kapitány mandolinja sem, melyben Penélope Cruz volt a partnere.

Ám sokak szerint fokozatosan kezdett múlni a Cage-varázs és egyre kevésbé volt érezhető az olyan filmekben, mint A szellemlovas, A varázslótanonc meg a Boszorkányvadászat. Lehet azonban, hogy csak a fantasy filmeket nem neki találták ki.

De nemcsak minőségi, hanem anyagi hanyatlás is felütötte a fejét. Több milliós adóhátraléka született, mivel több ingatlana és egyéb értékes tárgyai után nem fizetett rendesen adót, ennek következtében számos ingatlanát és értékes tárgyát árverésre kellett bocsátani, köztük a képregénygyűjteményét is.

Ám sohasem volt tétlen, hiszen az utóbbi években is rengeteg filmben szerepelt. Számosítva:  2015 és 2020 között 27 filmet forgatott, ám egyik sem nyerte el a kritikusok tetszését. Mostanáig.

Ugyanis a jelek szerint a kritikusok agyondicsérték a 2021-es új filmjét, a Pig-et, ami egy ellopott malacról szól, akiért bosszúhadjáratot indított. Maga Cage sem bírta elhinni, hogy ismét dicséretben részesülhet. Remélhetőleg ezzel malaca van Cage-nek, ami azt jelentené, megtört az átok és újra sikerfilmeket láthatunk tőle.

Nemcsak a karrierje, hanem a magánélete is hullámzónak bizonyult. 1988-ban Cage randevúzni kezdett Christina Fulton színésznővel, akitől fia, Weston Coppola Cage született. Általa van két unokája is Cage-nek.

A hullámzó szerelmi élet ékes jele pedig az, hogy Cage ötször nősült. Első felesége Patricia Arquette színésznő volt, míg a második felesége, Lisa Marie Presley énekesnő, Elvis Presley lánya. Cage amúgy vérbeli Elvis-rajongó. Sajnos ez a házasság sem tartott sokáig, viszont a harmadikból Alice Kimtől született meg a másik fia, Kal-el Coppola Cage, aki Superman után kapta a nevét. 2021-ben házasodott meg ötödik alkalommal a japán barátnőjével, Riko Shibatával.

Mi az, amit még talán nem tudsz Cage-ről?

Például Hollywood egyik legbőkezűbb sztárjának nevezték. 2 millió dollárt adományozott az Amnesty Internationalnek, hogy rehabilitációs menedékhelyet, orvosi szolgáltatásokat, valamint pszichológiai és reintegrációs szolgáltatásokat hozzanak létre gyerekeknek. És ez csak egy a számtalan jótékonykodása közül.  Humanitárius díjjal tüntette ki az ENSZ és 2009-ben, majd 2013-ban a globális igazságszolgáltatás ENSZ-nagykövetévé nevezték ki.

Bár egy nagyszerű és kivételesen tehetséges színész, idővel még vele kapcsolatban is fel-felröppentek a különböző botrányok hírei. Többször is letartóztatták már, mert ittasan követett el rendbontást. Legújabb ilyen kirohanása 2021-ben volt, amikor részegen beszabadult egy Las Vegas-i étterembe és zaklatni kezdte a vendégeket.

A színészóriás egyszer David Letterman műsorában elmesélte: nemcsak az alkohol, hanem a drogok is a szenvedélyei közé tartoznak. Megosztott egy történetet is arról, hogy középiskolás korában Lewis nevű macskáját rendszeresen hallucinogén gombával etette, de persze saját magát is. Egyszer kokaint csempészett egy repülőgépre Charlie Sheen-el is.

Hosszasan lehetne sorolni „bűnlajstromát”, de egyrészt ez már a múlté, másfelől mindettől függetlenül tagadhatatlan, hogy kiváló színész. Mindig komolyan vette színészi munkáját, hiszen az 1984-es Madárka c. film kedvéért pl. két fogát is kihúzatta érzéstelenítés nélkül, hogy jobban érezze karaktere szenvedését.

A vámpír csókja forgatásán pedig háromszor is elfogyasztott egy élő csótányt. Az Ál/Arcban meg annyira kifordult magából a hitelesség kedvéért, hogy már ő is aggódott az elmeállapotáért.

„Mindegy, hogy milyen feladatot kap az ember, ha jó filmben játszhat – csak főszerep legyen.”

– mondta egyszer.

De talán hosszú karrierjére és színészi tehetségére válasz lehet az, hogy vámpír. Igen, vámpír.  Létezik egy bizarr elmélet, amit 1870-ben készült fénykép táplál, ami egy polgárháborús albumból származik. Sokak szerint a fotó Cage-t ábrázolja, aki igazából több száz éves.

Vámpír vagy sem, Cage mindig is egy színészlegenda marad.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?