You are currently viewing Átadták a Média a Családért-díjakat

Átadták a Média a Családért-díjakat

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Idén is díjazták a családdal kapcsolatos cikkeket, valamint rádió- és televízióműsorokat az immár 16 éves Média a Családért-díj gálaestjén, az Eiffel Műhelyházban.

A patinás helyszínen rendezett gálán az amúgyis emelkedett hangulatot még szebbé varázsolták a Máltai Szimfónia tehetséges fiataljai. Korábbi cikkünkben már bemutattuk őket, de azt gondoljuk, a tehetségről nem lehet elég szót ejteni. Rendkívüli élmény volt őket hallgatni és ráhangolódni velük a díjátadóra.

A szakmai zsűri a hazai jelöltek közül Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József Találkozás című riportját és Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetését, a külhoni jelöltek közül pedig Szomolai Andrea „A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége” című cikkét tartotta a legjobbnak.

A hazai közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben.

A család sokkal fontosabb helyet tölt be az életünkben és a mindennapjainkban, mint amekkora figyelmet a média szentel neki. Éppen ezért kiemelt jelentősége van egy olyan szakmai díjnak, amely a legjobb családról és a családnak szóló médiatartalmakat díjazza – vallják a 2007-ben életre hívott Média a Családért-díj alapítói és a kuratórium, valamint a szakmai zsűri tagjai.

A nyolctagú, elismert kommunikációs szakemberekből és újságírókból álló zsűri 2022-ben az év minden hónapjában kiválasztott egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2×12 jelölt közül kerültek ki a 2022-es év győztesei. A zsűri a magyarországi sajtómegjelenések közül megosztott Média a Családért-díjjal jutalmazta Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József Találkozás című televíziós riportját, valamint Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetését.

A Külhoni Média a Családért-díjat Szomolai Andrea „A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége” című cikke kapta meg. A legjobb családdal kapcsolatos médiatartalmakat a nagyközönség is díjazta: az internetes szavazás alapján a hazai pályaművek közül ugyancsak Madocsai Bea, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című írása kapott közönségdíjat.

„Azok a történetek, amelyeket az idei Média a Családért-díjra jelölt újságírók feldolgoznak, mind a család megtartó erejéről szólnak – betegség vagy háború idején, a múltunkban és a jövőnkben, kicsi, akár csonka családokban, valamint sok-sok gyerek között, idős emberek és még meg nem született magzatok családjaiban, Magyarországon és a körülöttünk fekvő országok magyar közösségeiben. Megható, erőt adó, okos, élménydús, elgondolkodtató írások és műsorok ezek, ezúton is szeretnék gratulálni az alkotóiknak.” – mondta köszöntő beszédében Lévai Anikó.

„Az elmúlt tizenkét évben megerősített nemzeti kötelékünk a koronavírus után is erősebb, mint valaha. A cselekvő nemzet ereje járta át mindannyiunkat, mert közösen megerősítettük a magyar intézményrendszert, lehetőségünk volt arra, hogy gondoskodjunk közösségeinkről és megtartóvá tegyük szülőföldünket.

A Média a Családért-díj olyan értéket képvisel, amely nemzetünk egyik „elültetett almafája”, mert megmutatja a Kárpát-medence magyar családjait. A magyar családokat, amelyek nem zárják magukra az ajtót, nem csukják be a szemüket, hogy nálunk minden rendben, hanem meglátják a másikat, átérzik más családok helyzetét.” – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A díjazottak

„Fenntarthatóság – ez korunk egyik kulcsszava. Egyre nagyobb és mélyebb jelentőséggel bír ez ma, amikor a lényeges változások nem századok vagy dekádok, hanem napok alatt következhetnek be. Mi teszi az emberséget, a humánumot, a jó életet fenntarthatóvá? A család. Az a közeg, amely nélkül a múlt és a jövő is értelmezhetetlen. A család a világ egyik legsikeresebb „brandje”, leghatékonyabb „influenszere” és legörökebb „innovációja”.

A családok történeteinek elbeszélője pedig lehet a média is. A Média a Családért-díjjal azokat a tartalmakat ismerjük el, amelyek megmutatják, hogy a család a fenntartható, jó emberi élet alapja. Ezek a történetek arra figyelmeztetnek minket, hogy legyünk hálásak. Azt tanítják, hogy van remény. És arra bíztatnak minket, hogy legyünk készek a jövőre” – fejtette ki gondolatait a díjátadó kapcsán Prof. dr. Aczél Petra a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Máltai Szimfónia

„Családbarát vállalatként a Magyar Telekomnál tudatosan foglalkozunk azzal, hogy kollégáink számára olyan munkahelyet teremtsünk, ahol a munkával és a családdal töltött idő egyensúlyban van és a családalapítás előtt, a távollét alatt és a visszatérést követően is minden szükséges lehetőséget és információt megadjunk munkatársaink számára.

Ezentúl, keressük azokat az igazán fontos témákat, amelyek mentén kapcsolódni tudunk ügyfeleink és az egész társadalom életéhez. A család mindenképpen egy ilyen, számunkra is központi téma.

Azért döntöttünk az együttműködés mellett, mert Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, melyek valódi értéket képviselnek. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megmutassuk, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció, legyen szó a kapcsolattartásról, tudatosságról, vagy a közös családi kikapcsolódásról.” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Média a Családért-díj főtámogatója, a Telekom Chief People Officere.

A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek.  A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, az alsópáhoki Kolping Hotel pedig egy-egy családi hétvégével járult hozzá a megosztott díjhoz. A külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A hazai közönségdíj támogatója idén az MKB Bank.

További információ: www.mediaacsaladert.hu.

(fotók: Jónás Jácint)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?