You are currently viewing Az egykori szexszimbólum Kim Basinger ma már nemes ügyekért harcoló amazon

Az egykori szexszimbólum Kim Basinger ma már nemes ügyekért harcoló amazon

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Nem valószínű, hogy volt olyan fiú, akinek ne lett volna a falán egy poszter a ’80-as, ’90-es évek egyik legfelkapottabb szexszimbólumáról.

Bond lányként vált ismertté a Soha ne mondd, hogy soha címűnek köszönhetően, de a Batmanben nyújtott szerepe biggyesztette fel csillagát az égre a többi sztár közé. Sajnos azóta ez a csillag leáldozott, de attól még tagadhatatlan: volt idő, mikor Kim Basinger uralta a képernyőt és legendás szépsége irigységet ébresztett a hölgyekben.

Kimila Ann Basinger Athens városában született Georgia államban 1953. december 8-án. Édesanyja, Ann Lee modell és színésznő volt, édesapja pedig Donald Wade Basinger zenész és hitelügyintéző. Sajnos az évek folyamán elhidegült a családjától és felnőttként a négy testvére közül egy kivételével szinte mindenkivel megszakította a kapcsolatot.

Basinger rendkívül félénknek írta le magát, gyermek- és fiatal felnőttkorában egyaránt. Olyannyira félt, hogy elájult, amikor az iskolában felszólították az órán. Ezt sikerült 17 éves korára levetkőznie és több helyi szépségversenyen is részt vett. Nem túl meglepő módon, de hamar felajánlottak neki egy modellszerződést.

Eleinte elutasította az éneklést és a színészetet, ám rövidesen meggondolta magát. Ellenben egyáltalán nem élvezte a modellkedést és utálta, hogy örökösen figyelnie kell a külsejére. Miközben modellkedett, színészi órákra járt. 1976-ban, öt év címlaplánykodás után búcsút intett a szépségiparnak és Los Angelesbe költözött, ahol színésznőnek állt.

Első tévés főszerepét 1978-ban kapta, a hazánkban nem túl ismert Katie: Portrait of a Centerfoldban. Az igazi kiugrást az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha James-Bond film jelentette Sean Connery oldalán. De az is sokat dobott a karrierjén, hogy előtte levetkőzött a Playboynak.

Ruhában folytatta karrierje megalapozását a 9 és 1/2 hét és a Marslakó a mostohámban. De a legemlékezetesebb alakítása Vicki Vale szerepe volt az 1989-es Batmanben. Időközben a ’80-as évek elején hozzáment Ron Snyder-Britton sminkeshez, akivel a Texasi élet című filmben ismerkedett meg, de a házasság nem tartott sokáig és 1989 karácsonya előtt elváltak. Mindenesetre nem volt magányos ekkor sem, mivel abban az időszakban már Prince-szel folytatott viszonyt.

Nem váratott magára sokáig egy újabb szerelem sem, amire Alec Baldwin mellett lelt a Fogd a nőt és fuss! című vígjáték készítése közben. Megismerkedésüket követően három évvel később összeházasodtak és a frigyből megszületett lányuk, Ireland Eliesse Baldwin. Csakhogy boldogsága nem lehetett felhőtlen, mivel 8 milliós bírságot varrtak a nyakába. Otthagyta a Dobozba zárt szerelem forgatását, mikor az elkezdődött és bár csak szóbeli megállapodás született, mégis szerződésszegésnek tekintették.

Tudni kell: a szexi filmsztárnak elege lett abból, hogy lényegében csak egy csinos testet látnak benne és mindig dögös szerepeket kap. Mindazonáltal, mivel anyagilag csődbe ment, el kellett vállalnia a luxusprosti szerepet a Szigorúan bizalmas című filmben, és milyen jól tette, hiszen menten meg is kapta legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat és Golden-Globe-ot. Ezzel ő az egyetlen olyan színésznő, aki meztelenül pózolt a Playboyban és Oscar-díjat nyert.

A 2000-res évek elején pedig elvállalta a felkínált alkoholista anya szerepet a 8 mérföldben, Eminem mellett. Az év végén elvált Baldwintől és onnantól kezdve egyedül nevelte a lányát, de nem is bánta, mert mindig az anyaságot tartotta az egyik legfontosabb dolognak az életében.

2014-ig nem is nagyon lehetett nagyon hallani a magánéletéről, mígnem jött Mitch Stone, akivel ugyancsak egy forgatás közben ismerkedett meg, ugyanis a fodrásza volt. Néhány éve napvilágot látott egy olyan pletyka, miszerint Kim hozzáment a nála 10 évvel fiatalabb szerelméhez, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.

Az elmúlt években szereplései megritkultak, és csigalassúsággal ugyan, de a szépsége is elkezdett megfakulni, bár így is letagadhat legalább tíz évet. Utolsó filmszerepei közé tartozik A sötét ötven árnyalata és annak folytatása. Ha csak másképp nem dönt, akkor bizony úgy néz ki, hogy Christian Grey egykori szeretőjeként láthattuk utoljára a képernyőn.

Akkoriban készített vele interjút a Samaritan magazin, amelyben felhívta a figyelmet az Ázsia egyes részein továbbra is elterjedt kutyahús-kereskedelemre, mivelhogy a filmcsillag lelkes állatvédő és vegetáriánus. Aktívan harcol az állatok jogaiért a PETA szervezetben. Mindig csodálatra méltó az, amikor egy sztár egy nemes ügy elősegítésére használja hírnevét.

És ha többet nem is láthatjuk a képernyőn új filmben, akkor is az eddigi alakításai örökre nyomot hagytak a filmtörténelemben.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?