You are currently viewing Az igazi Downton Abbey úrnője, Lady Almina, Carnarvon grófnéja
FOR PR USE ONLY, ALONGSIDE THE BOOK TITLE: LADY ALMINA AND THE REAL DOWNTON ABBEY COPYRIGHT THE HIGHCLERE CASTLE COLLECTION. DO NOT USE FOR ANY OTHER REASON WITHOUT CONTACTING COPYRIGHT HOLDER, DO NOT STORE OR ARCHIVE ON ANY DATABASE. HODDER & STOUGHTON 2011

Az igazi Downton Abbey úrnője, Lady Almina, Carnarvon grófnéja

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A Downton Abbey filmsorozat nagy rajongója vagyok, ahogyan bizonyára sokan az olvasók közül. Szeretném elmesélni a Downton Abbey helyszínéül szolgáló Highclare Castle-nek és csodálatos úrnőjének, Carnarvon ötödik grófnéjának, Lady Alminának a lenyűgöző történetét, aki jótékony adományozó, ápolónő és Tutanhamon sírja megtalálójának lelkes és önzetlen támogatója volt.

Lady Almina élete igazán filmre illő, szívesen látnánk valamikor éppen ezért egy filmváltozatot is belőle. Hivatalosan Marie és Fred Wombwell, nem hivatalosan azonban a francia Marie és szeretője, Alfred de Rothschild szeretett leánya volt. A hihetetlenül gazdag zsidó bankár mindvégig támogatta a lányt, és társadalmi pozíciójának megszilárdítása érdekében hatalmas vagyonának egy részét is neki adta. Almina később Lord Carnarvonnak, a 6000 hektáros birtok tulajdonosának és a Highclere Castle, a pompás viktoriánus kastély urának felesége lett.

Almina tehát Highclere úrnője lett 1895-ben, azonban a pénzügyi problémák a lordot sem kerülték el. A gondokat természetesen Rothschild hatalmas pénzügyi erőforrásai oldották meg. Kifizette „Porchy” Carnarvon adósságait, a házaspárt pedig bőséges éves juttatással látta el, így olyan mértékű pompát biztosított a lánya számára, amitől még a mai fedezeti alapok fejedelmeinek a szeme is elkerekedne.

A házassággal mindenki azt kapta, amit akart: Rothschild egy boldog leányt és egy arisztokrata vőt kapott egy olyan kastélyban, ahol elszórakoztathatta nagyra becsült ismerősét, a walesi herceget is. Carnarvon, apósának és feleségének hála, hódolhatott szenvedélyeinek: az autóvezetésnek (amelyet a Downton Abbey sorozatban Mary második férje, Harry Talbot képvisel) és az ásatásoknak ősi helyszíneken.

A lordnak szenvedélye volt az egyiptológia, csakúgy, mint a sorozatban Lord Granthamnek, utóbbinak azonban – az igazi lorddal ellentétben – nem ment messzebb az érdeklődése az olvasáson és kutyáinak az egyiptomi nevek adásán.

A lord részt vett azokon az ásatásokon, amelyek eredményeként 1923-ban Howard Carterrel együtt végül bejutott Tutanhamon fáraó sírjába. Természetesen felesége segített finanszírozni a 14 évig tartó ásatást. Carnarvon nem sokkal később, még 1923-ban meghalt egy szúnyogcsípés okozta fertőzés következtében. Özvegye önzetlenül továbbra is támogatta Carter fontos munkáját az egyiptomi Királyok Völgyében, illetve ezt követően is segítette megélhetését pénzösszegekkel.

A sír felfedezése után Lord Carnarvon számos eredeti műtárgyat hozott haza, viszont ezeket eladták a New York-i Metropolitan Museum of Artnak. A kastély örökösei sok-sok éven keresztül hitték azt, hogy a kastélyban csupán a kincsek másolatai maradtak meg, mígnem az 1980-as években egy komornyik rá nem talált sok eredeti régészeti leletre. A rég elfeledett egyiptomi kincsek rejtett szekrényekben bujkáltak, amire egy nagy leltár során derült fény.

Lady Carnarvont a társadalom koronázatlan királynőjeként ünnepelték, pazar estélyeinek, báljainak az egész országban híre ment. A tündöklő hölgy azonban szerény lelkületű volt anyaként, feleségként és háziasszonyként. Élete, mint mindenkinek, gyökeresen megváltozott az I. világháború kitörésekor. A Downton Abbey sorozat második évada a világháborúra összpontosít, amely a Grantham család életében is mindent megváltoztatott, hiszen a lányok is dolgozó nőkké váltak, a kastélyból pedig szanatórium lett.

Almina is kórházzá és lábadozó sebesültek otthonává alakította a Highclere-t, s Rothschild nélkülözhetetlen jóváhagyásával – és Lord Carnarvon kevésbé buzgó beleegyezésével – bejelentette, hogy új címe „Carnarvon, Amputate, Highclere” lesz. „Dr. Johnny” (így nevezték a gróf személyi orvosát, akinek a szolgáltatásaira egy korábbi sérülése miatt szüksége volt, miután egy motorbaleset miatt árokba zuhant Franciaországban) összeállította az egészségügyi személyzetet, egy csapat kedves és csinos nővért, akik Almina szigorú parancsait követve látták el a betegeket.

A sebesültek a visszaemlékezéseik szerint „úgy érezték magukat, mintha a paradicsomba érkeztek volna”.

1916-ban Almina úgy találta, hogy a kastély nem kínál elegendő teret jótékonysági tevékenységéhez, ezért vásárolt egy londoni házat, és azt is kórházzá alakította át. A betegeknek valóban idilli életük volt itt, mint egy szállodában: az egyik elégedett beteg visszaemlékezett arra, hogy Almina komornyikja felszolgálta neki a reggelit az ágyban, illetve egy lakáj megkérdezte, milyen sorrendben szeretné elolvasni az újságokat.

Ennek a pazar gondoskodásnak a számláit, természetesen, mint mindig, Rothschild állta, de 1918-ban bekövetkezett halála sem akadályozta meg lánya nagy költekezéseit. 1923-ban elhunyt Lord Carnarvon, felesége pedig újraházasodott.

A lady-nek és férjének két gyermeke született, Henry, aki a 6. gróf lett és lányuk, Evelyn Leonora.

A kastély jelenlegi tulajdonosai, a 8. earl és felesége Fiona Almina dédunokái, akik mai is itt élnek, Carnarvon mai grófnője pedig szívügyének tekinti ősei történetét.

Highclere örökösei számára a kihívás az, hogy biztosítsa, a kastély és a birtok gazdasági élete elég erős maradjon, hogy megőrizhesse busás örökségét. Almina egykor ugyanezzel a szükséggel nézett szembe: egyensúlyt kell találni az üzleti tevékenység és az értékmegőrzés között.

Azt reméljük, hogy ha ma itt lehetne, büszkeséget érezne afelett, hogy az általa szeretett helyből olyan sok megőrződött, és hogy munkájának szellemiségét tovább viszi a dédunokája és családja.

Talabos Dávidné Lukács Nikolett

Felhasznált források:

Fiona Carnarvon: Lady Almina és a valódi Downton Abbey – Highclere Castle elveszett öröksége, Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2021.
https://www.highclerecastle.co.uk/lady-almina-and-real-downton-abbey
https://www.theparisreview.org/blog/2012/02/22/the-aristocrats/

Képek forrása:

https://www.highclerecastle.co.uk/lady-almina-and-real-downton-abbey

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2051649/Downton-Abbey-A-lonely-countess-illicit-love-affair-Egyptian-prince.html

https://www.highclerecastle.co.uk/lady-catherine-and-real-downton-abbey

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?