You are currently viewing Buddhista neveltetésben részesült a Ponyvaregény és a Kill Bill sztárja – az elragadó Uma Thurman 

Buddhista neveltetésben részesült a Ponyvaregény és a Kill Bill sztárja – az elragadó Uma Thurman 

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A kortalan szépség Hollywood egyik legnagyobb színésznője. Olyan ikonikussá vált filmekben szerepelt, mint a Ponyvaregény és Kill Bill. Buddhista nevelésben részesült, lepacsizott a Dalai Lámával, túlélt egy autóbalesetet és egy szörnyű szexuális bántalmazást is. 

Uma Karuna Thurman 1970. április 29-én született Bostonban, Massachusetts államban. Apja, Robert Thurman az indo-tibeti buddhista tanulmányok professzora és író, aki felszentelt buddhista szerzetesként élt három évig. Édesanyja, Nena von Schlebrügge, egy híres divatmodell.

Thurman buddhista nevelésben részesült, és körülbelül két évet töltött Almorában, az észak-indiai Uttarakhand államban található városban, ahol a Dalai Láma is többször meglátogatta őket. Többnyire Amherstben nevelkedett, és a helyi iskolába járt. A nyolcadik osztályban fedezte fel a színészet iránti szeretetét. Ráadásul a tehetségkutatók felfigyeltek rá egy iskolai előadáson, és felajánlották neki, hogy professzionálisan színészkedhet, és elvégzett egy előkészítő iskolát.

15 évesen kezdte divatmodell karrierjét, és aláírt egy szerződést a Click Models ügynökséggel. Pózolt a Glamour, valamint a brit Vogue címlapjain.

Majd 1987-ben kezdetét vette filmes karrierje a Gyilkos féltékenység című tini-thrillerrel. Ezt követően három 1988-as filmben is szerepet kapott, a Johnny, a tökéletesben, a Münchausen báró kalandjaiban és Veszedelmes viszonyokban,  Glenn Close és John Malkovich oldalán, amivel abszolút sikert aratott.

Legközelebb a szexuálisan provokatív drámában, a 1990-es Henry és June-ban tűnt fel, majd Dermesztő szenvedélyekben, amelyben egy pszichiáter páciensét alakította Richard Gere és Kim Basinger mellett. Az 1993-as Néha a csajok is úgy vannak vele film akkora kudarcot vallott, hogy Thurmant Arany Málna-díjra jelölték a legrosszabb színésznő kategóriában.

Ám Quentin Tarantino  fekete komédiája, az 1994-es Ponyvaregény megmentette a karrierjét, amelyben Mia Wallace-t, egy Los Angeles-i maffiózó feleségét alakította. Miát az 1990-es évek egyik legikonikusabb női filmfigurájának tartják. Alakításáért Golden Globe-ra és a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelölték, és felkerült a hírességek A-listájára. Nem mellesleg Tarantino kedvenc színésznője lett.

Három évvel később jött a következő dobása, mikor Ethan Hawke oldalán szerepelt a Gattaca című tudományos-fantasztikus filmben. A hab Uma tortájára a Batman és Robinnal került fel, amelyben a szexi Méregcsók bőrébe bújt. 2001-ben pedig ismét együtt szerepelt Hawke-kal a Visszajátszásban, amiben egy drogdíler egykori barátnőjét alakította.

Hamarosan Tarantinóval is ismét találkozott, aki megint nagyot lökött Uma karrierjén a kétrészes harcművészeti akciófilmmel, a Kill Billel (2003–2004), amelyben Beatrix Kiddo bérgyilkost alakítja, aki bosszút akar állni egykori szeretőjén.

Tarantino kifejezetten neki írta a szerepet, de nem is csoda, hiszen a film alapötlete valójában Uma fejéből pattant ki, a Ponyvaregény forgatása alatt. Viszont a gyártás több hónapig csúszott, miután a színésznő teherbe esett, és Tarantino leállította a forgatást.

Thurman egyébként a szerep kedvéért három hónapot töltött harcművészeti képzéssel és a kardforgatás gyakorlásával. Nem meglepő, hogy Golden Globe-díjra jelölték, amit igencsak megérdemelt, majdnem otthagyta a fogát forgatás közben.

Egy 2018-as New York Times-interjúban elmesélte: a Kill Bill forgatásán súlyos autóbalesetet szenvedett, ugyanis Tarantino ragaszkodott hozzá, hogy saját vezetési mutatványait hajtsa végre. Az ütközés következtében maradandó sérüléseket szenvedett a nyakán és a térdén. A rendező később megbánta a csökönyösségét, és a filmcsillag megbocsátott neki.

2005-ben Ponyvaregényes társával, John Travoltával is ismét találkozott a Csak lazán! című amerikai vígjátékban. Ezt egy csomó olyan könnyű film követte, mint amilyen A szuper exnőm, Férj és féleség, Anya a pácban, és Az ételművész.

Igazság szerint szinte minden évben volt egy vagy több filmje, szóval hosszasan lehetne sorolni a produkciókat, amelyekben megfordult. Utoljára a 2020-as Nagypapa hadművelet filmben, és a 2022-es Gyanú sorozatban láthattuk.

Hogy tényleg lássuk, mennyire jelentős is Uma, az Empire 1995-ben Thurmant a „Filmtörténet 100 legszexisebb sztárja” közé sorolta, valamint 1997-ben a „Minden idők 100 legjobb filmsztárja” közé. Az 1990-es évek végétől a 2000-es évek elejéig rendszeresen szerepelt az FHM férfimagazin „100 legszexisebb nője a világon” című rangsorában.

A magánélete viszont elég szövevényesen alakult élete során. A pokol konyhája forgatásán találkozott Gary Oldmannel, akivel 1990-ben összeházasodtak és két év múlva már búcsút is intettek egymásnak. 1998-ban férjhez ment Ethan Hawke-hoz, akit Gattaca című film forgatásán ismert meg. Két gyermekük született, egy lánya, Maya (1998) és egy fiú, Levon (2002). A fiú születése után egy évvel elváltak.

2007-ben kezdett randizni a francia üzletemberrel Arpad Bussonnal, és egy év múlva már be is jelentették eljegyzésüket. Majd jött egy kis se veled – se nélküled, mert újabb egy múlva szakítottak, nem sokkal utána pedig kibékültek. Mit gondoltok, mi jött utána? Megint felbontották az eljegyzésüket. Időközben viszont született egy lányuk 2012-ben.

Egy kis kitérő következik: talán emlékeztek a 2017-es nagy Harvey Weinsteines botrányra, mikor az amerikai filmproducert többen is szexuális zaklatással vádolták, amiért el is ítélték. Akkoriban Uma is csatlakozott a „Me Too”-hoz, és kiderült, miszerint Weinstein 1994-ben szexuálisan bántalmazta őt a londoni Savoy Hotelben. Azt is elárulta: tizenhat évesen egy nála húsz évvel idősebb színész is molesztálta. Nagy bátorság kellett, hogy ezt felvállalja, le a kalappal előtte!

Zárásképpen pedig annyit, hogy 2021-ben felröppent a hír, miszerint ismét rátalált a színésznőre a szerelem a Bloomberg Media Group nevű vállalat vezérigazgatójával, Justin B. Smith-szel.

Remélhetőleg ő lesz a befutó és a filmsztár megkapja a neki járó sírig tartó szerelmet és boldogságot.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?