You are currently viewing Catherine Zeta-Jones, az 50 felett is gyönyörű színésznő

Catherine Zeta-Jones, az 50 felett is gyönyörű színésznő

A gyönyörű Catherine Jones a Wales-i Swansea-ben, az Egyesült Királyságban látta meg a napvilágot 1969. szeptember 25-én.

A Zeta vezetéknevet később nagymamájától vette fel.

Catherine egy jómódú nyugat-walesi családban nőtt fel, az édesapja cukorgyáros volt. Már gyermekkorában több ifjúsági darabban is fellépett a színpadon és a szereplés iránti lelkesedése később sem lankadt.

A televízióban Seherezádé szerepében debütált 1990-ben, majd a Kolumbusz, a felfedezőben tűnt fel, Marlon Brando oldalán.

1993-ban a Monty Python sorozatból ismert John Cleese-zel és Eric Idle-lal szórakoztatta a közönséget a Lökött örökösök című vígjátékban.

Két évvel később A hullámok rabjai (Blue Juice) című romantikus filmben tűnt fel az akkor szintén ifjonc Ewan McGregor oldalán.

Catherine számára 1998-ban jött el az igazi áttörés, amikor Antonio Banderas partnere volt a Zorro álarcában, ekkor vált igazán ismertté.

A következő évben a Briliáns csapda című akciókrimiben Sean Connery-t csábította el, de Liam Neeson mellett is szerepelt Az átokban.

Első jelentős szakmai elismerését 2000-ben aratta, a férjével Michael Douglasszel (akivel ugyanebben az évben házasodtak össze) forgatott Trafficért Golden Globe-díjra is jelölték.

Az Amerika kedvenceiben John Cusack, Julia Roberts és Billy Crystal partnere volt.

2002-ben megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is a Chicagóban nyújtott alakításáért.

Ezután George Clooney-val játszott a Kegyetlen bánásmód című romantikus vígjátékban, majd a Steven Spielberg rendezte, Tom Hanks főszereplésével készült Terminálban is feltűnt. Clooney-val az Ocean’s Twelve-ben is együtt dolgozott.

2005-ben folytatták Zorro történetét Banderasszal a Zorro legendájában.

2007-ben Aaron Eckhart partnere volt az Ízlések és pofonok című romantikus vígjátékban.

2011-ben a People magazinnak adott interjúban bevallotta, hogy bipoláris zavarban szenved.

2013-ban a Mellékhatásokban és a RED 2.-ben is láthattuk, mindkettő film jó értékelést kapott a kritikusoktól.

Michael Douglas és Catherine az 1996-os Deauville Film Fesztiválon találkoztak. Két közös jó barátjuk, Melanie Griffith és Antonio Banderas mutatta be őket egymásnak, de találkozásuk nem volt szerelem első látásra. A sármos sztár ugyanis ezzel nyitott: „Tudod, egy napon én leszek a gyerekeid apja”. Végül így is lett, két gyermekük született.

A két sztár egyébként egy napon született, bár 25 év korkülönbséggel. Ez és a folyamatosan felröppenő pletykák például a válásukról nem zavarták őket sosem a boldogságukban.

„Az életem kicsit hamupipőkés. Igaz, sokszor kellett hamut söpörnöm.”

Bár ezt mondta magáról, mégis színészi teljesítményének elismeréseképpen pályafutása alatt eddig ezeket a rangos elismeréseket tudhatja magáénak:

1999. Európai Filmakadémia, legjobb női alakítás: Briliáns csapda

2001. Golden Globe-díj, legjobb női mellékszereplő jelölés: Traffic

2003. BAFTA-díj, legjobb női mellékszereplő: Chicago

2003. Oscar-díj, Legjobb női mellékszereplő: Chicago

2003. Golden Globe-díj, legjobb női alakítás jelölés: Chicago

Reméljük, hogy még sok jó filmben láthatjuk a gyönyörű és tehetséges színésznőt!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?