You are currently viewing Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv – a sorozat rajongóinak kötelező olvasmány!

Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv – a sorozat rajongóinak kötelező olvasmány!

Fantasztikus ételfotókkal és a Downton Abbey sorozatból vett, csodás hangulatképekkel illusztrált szakácskönyv az angolok csillapíthatatlan teaszeretetéről.

Bárki olvassa is ezt a lenyűgöző kivitelezésű kötetet, garantáltan rajongója lesz a délutáni teázásnak. Meg persze a Crawley család mindennapjainak.

„Kevés ikonikusabb szokás él Angliában, mint a legendás ötórai tea. Mindaz, ami jellemző rá – etikett, finom angol porcelán, szendvicsek és sütemények – a legjobb dolgokat testesíti meg, amit Anglia kínál.

A sorozatban nagyon fontos szerepet játszanak azok a jelenetek, amelyek teázáskor játszódnak: mindegyik a korszak legelegánsabb divatját tükrözi. A „tea” szót már régóta gyűjtőfogalomként használták különböző alkalmakra, amikor teázni lehetett. Ez lehetett szerény, például egy csésze tea egy szelet süteménnyel otthon, vagy egy csésze tea és néhány meleg pogácsa egy pályaudvari teázóban, vagy grandiózus teadélután, amelyet egy nagybirtokon rendeztek.

A Downton Abbey betekintést enged a nézőnek e délutáni rituálé hagyományába mind az emeleten, mind a cselédek lakrészében. Az alagsori teázások azokat a ritka nyugodt pillanatokat mutatják meg, amelyekhez napközben jut a cselédség, hiszen ezalatt az emeleten a bekészített finomságokból a család kiszolgálja magát.

A cselédek a csésze teájuk és szelet kenyerük vagy süteményük elfogyasztása mellett általában arra használják az időt, hogy elvégezzenek néhány apróbb-cseprőbb feladatot, legyen szó ingjavításról vagy gombfelvarrásról. Ilyenkor láthatjuk, ahogy néhány inas újságot olvas, míg mások belefeledkeznek egy könyvbe, vagy néha kártyáznak.

Violet, az özvegy grófnő számára a délutáni teázások biztosítják a lehetőséget arra, hogy bölcs nagymamai intelmeit osztogassa, vagy beleavatkozzon a család és a közösség ügyeibe. A 3. évad 7. epizódjában Lady Editht magához rendeli teára, amelynek során meg akarja győzni, hogy keressen inkább megfelelőbb, hölgyhöz jobban illő elfoglaltságot, mint hogy rovatvezető legyen a The Sketch-nél. Violet azon a véleményen van, hogy egy jótékonysági szervezet vezetése vagy az akvarellfestés sokkal illendőbb lenne. Edith végighallgatja, kortyolgatja a teáját, majd udvariasan közli, hogy mindenképpen elvállalja az állást.

Edith megszabadul a nemesi családból származó nő társadalmi helyzetével járó kötöttségektől. Ő az eljövendő modern idők szimbóluma, amikor a nők már nemcsak több szabadságot kapnak, hanem szavazati jogot is – olyan időké, amikor a fűző és minden, amit képvisel, múlttá válik.

Ez a könyv tele van a legjobb receptekkel: kekszek és pogácsák, torták és lepények, sós falatkák, lekvárok és zselék, és még sok minden, ami a Downton Abbey idején a legendás angol ötórai teához kellett, és kell még ma is. Akárcsak a korban népszerű illemtankönyvek, ennek a kötetnek a lapjai is tartalmaznak mindent, amit tudni kell a tökéletes ötórai teáról.” Gareth Neame, a sorozat producere így mutatja be a kötetet.

A Downton Abbey teadélutános szakácskönyvéből minden kiderül az angolok tea iránti szenvedélyének hátteréről: megismerhetjük a teázás történetét és illemszabályait, milyen brit teafajták léteznek, és főként miféle süteményeket és szendvicseket szolgálnak fel a sorozat egyes részeiben a teázások során, vagy fogyasztanak az angolok ilyenkor.

Ha betartjuk a teázás illemszabályait, és nem úgy viselkedünk, mint egy neveletlen középosztálybeli, aki telepakolja a tányérját madeleine-ekkel, és ahogy kell, illendően minden korty után visszatesszük a csészét a tányérra, akkor mi is a sorozat szereplőivel tarthatunk egy hamisítatlan ötórai teára ennek a könyvnek a segítségével. A kötet hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, melyeket arisztokratikusan szépen fényképezett, hangulatos ételfotók és sorozatképek díszítenek.

Szeretettel meghívunk egy ínycsiklandozó ötórai teára! Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal. Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk.

A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban. Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait.

Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban. A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

– A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

– Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

– A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

– A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig. A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

Vélemények a könyvről:

„Zseniális …az ismerős figurák életre kelnek.” – Daily Mail

„Kifogástalan …egy írótól, aki mestere a műfajának. Gyakorlatilag tökéletes történelmi regény.” – New York Journal of Books

„A könyv tanúbizonyság a szerző tehetségéről mind a komplex figurák és az érdekes cselekményvezetés megalkotása terén… Ana alakjának intenzitása, bátorsága… arra fogja inspirálni az olvasót… hogy éljen önazonos életet, és legyen hű önmagához.” – Library Journal

„Egy erős nő inspiráló története, aki egy olyan társadalomban él, amely mindenáron el akarja hallgattatni.” – Good Housekeeping (US)

„Figyelemre méltó regény, amely arra késztetett, hogy átértékeljem, mit jelent nőnek lenni, akár rabszolgaként, akár szabad emberként… Komoly beszélgetések elindítója.” – Oprah Winfrey, O, The Oprah Magazine

„Ez a történelmi tényeken alapuló, merész cselekményvezetésű, mesteri regény egy emlékezetes főhősnőt kelt életre.” – People

Szerző: Downton Abbey
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook: Teatime Drinks, Scones, Savories & Sweets
Fordító: Hajós Szandra
Várható megjelenés: 2022. május 20.

A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelenik meg és itt lehet megrendelni tőlük >>>

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?