You are currently viewing „Egy jó fantasy könyv fő célja az, hogy az emberek szívében megőrizze a gyermeki lélek melegét” -Interjú Natalia Sherba fantasyíróval

„Egy jó fantasy könyv fő célja az, hogy az emberek szívében megőrizze a gyermeki lélek melegét” -Interjú Natalia Sherba fantasyíróval

Natalia Sherba Belorussziában született. Mérnöki diplomát szerzett, azonban mindig írt és rajzolt. Imádja a harcművészeteket, amely visszaköszön regényein is.

Az írónő „Óramágusok” sorozata a második legnépszerűbb fantasy Oroszországban, illetve más országokban is szép sikereket ér el, hazánkban a sorozat ötödik kötete jelent meg. Natalia nem akar más írókat utánozni, egyedi hangvételével az ő nyomdokukba lépve saját világot alakított ki magának. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ránk szánta idejét és beszélgethettünk vele elképesztően sokoldalú személyiségéről és világáról.

Mérnökként végeztél, milyen mérnöki szakot tanultál?

Folyamatmérnöki végzettségem van, de körülbelül tíz évig tervezőként dolgoztam, és még sikereket is elértem: volt saját kis műtermem, ahol estélyi ruhákat, felsőruházatot, színházi és cirkuszi színpadi jelmezeket varrtunk, ősi hímzésekkel és gyöngyfűzéssel is foglalkoztunk. Egy ponton azonban rájöttem, hogy nem akarok többet tervezni – ez nem fejezi ki teljesen a kreativitásom. A fordulópont egy dal volt, amit véletlenül hallottam a sötét és világos lovagok csatájáról, és hirtelen rájöttem, hogy író akarok lenni, nagy fantasztikus történeteket komponálni.

Igazából gyerekként mindig író akartam lenni, de akkor lehetetlennek tűnt, és csak magamnak és az osztálytársaimnak írtam meséket.

Tudom, hogy szeretsz rajzolni, mesélnél erről?

Igen, szeretek rajzolni, ezért rengeteg vázlatot készítek a könyveimhez, ezek többnyire néhány érdekes helyszín, térképek, szereplőportrék a történeteimhez.

Utazás közben is nagyon szeretek vázlatokat készíteni – utcai építészetet, szokatlan részleteket, kávézói ételeket, az utcákon sétálgató embereket – ez igazi örömöt és inspirációt jelent számomra.

A harcművészetek hagyományai, gazdag spirituális kultúrája és filozófiája fontos szerepet játszik az „Óramágusok” regényeiben. Tudsz erről többet mondani?

Először is tudatosan választottam a mese műfaját: teljes képzeletszabadságot tesz lehetővé, ugyanakkor komoly és összetett dolgokról is beszélhetünk. A főszereplők tinédzserek, ezért elsősorban gyerekeknek és serdülőknek szól az „Óramágusok” című könyvsorozat, de igyekeztem többrétegűvé tenni – mindenkit, akit érdekel az idő, és értékeli a barátságot, a bizalmat, azon gondolkodik, hogy válasszon az egyszerű és a helyes között – határozottan az „Óramágusok” olvasója. A serdülőkor a felnőtté válás időszaka, ezért is olyan érdekes, ekkor megy végbe a személyiség formálódása, a jellem, az akaraterő növekedése – egyfajta határvonal a gyerek és a felnőtt világ között.

Ez az élet legőszintébb időszaka – kegyetlen és könyörtelen a maga igazságában, de fényes, élénk és lenyűgöző. Az az idő, amikor az egész világ nyitva áll előtted, ragyogó színekben látod a jövőt, és tele vagy a legfényesebb reményekkel. Az az idő, amikor hiszel egy álomban, az igazságban, az igaz barátságban és az őszinte szerelemben. Számomra úgy tűnik, hogy egy jó fantasy könyv fő célja az, hogy az emberek szívében megőrizze ezt az élő fényt – a gyermeki lélek melegét.

A „Óramágusok” fő témája az idő. Szinte minden sci-fi könyvben az idő sötét, pusztító erőként jelenik meg, de az Időt egy fényes, alkotó erőként akartam megmutatni, amely nem mindennek a végéhez járul hozzá, hanem éppen ellenkezőleg, a fejlődéshez, növekedéshez, teremtéshez, ez igazi újdonság.

Ami a harcművészetet illeti, ez a téma természetesen a „Óramágusok” -ban talált visszatükröződést, mivel én magam tinédzserként, komolyan szerettem a kínai harcművészetek hagyományait és kultúráját, a wushu-t (sportváltozat).

Van olyan író, aki nagy hatással volt rád?

Sok kedvenc íróm van, igyekszem mindegyikből valami egyedit és különlegeset kivenni. Véleményem szerint, ha író akarsz lenni, akkor nem kell egy adott író rajongójává válnod, különben csak az utánzója leszel, és soha nem tanulod meg, hogyan alkoss saját történeteket.

Ki a kedvenc szereplőd a történeteidben („Óramágusok” )?

Mindig nehéz megnevezni egy kedvenc szereplőt a könyvedben. Természetesen imádom Vasilisát és Fash-t, mert ők a főszereplők. Szeretem Norton Sr.-t – az ő vonala, az apa-lánya kapcsolat vonala a legfontosabb a könyvben, de talán a Fekete Királynővel asszociálok leginkább, mivel neki mindenről megvan a saját véleménye és remek humorérzéke.

Hány kötetet fogsz még szentelni Vasilisa történetének?

A „Óramágusok” egy teljes cselekményű történet, de tervezek egyfajta folytatást írni, mert mint mindig, ez a legérdekesebb. Ezen kívül szeretnék újra találkozni a hősökkel, felfedni a titkaikat és újra bebarangolni Astrograd utcáit…

Bevallom, én is szívesen látnék egy háttértörténetet, amiben többet megtudhatunk a Skarlát Virágról és a korai időkről. Tervezel ilyesmit is?

Én csak a folytatásban tervezek sokat beszélni a múltról – arról, hogyan kezdődött az egész. Ezenkívül azt is tervezem, hogy felfedjem néhány hős múltjának különleges titkos oldalait, amelyek nélkül lehetetlen elmondani a jövőjüket.

A skarlátvirág legendájának egyébként mitológiai gyökerei vannak, mert a skarlátvirág az a páfrányvirág, amelyet Ivan Kupala szláv ünnepére kutatnak az erdőkben. A legenda szerint az, aki az év legrövidebb éjszakáján megtalálja ezt a páfrányvirágot, az élete legértékesebb dolgait kapja.

Hogy tetszett Magyarország? Hol jártál hazánkban?

Ó, nagyon szeretem Magyarországot! A családommal sokszor jöttünk Hajdúszoboszlóra a termálvíz miatt, egy csodálatos erdő melletti házban szálltunk meg, ettünk finom magyar gulyást. Jártunk Debrecenben, Nyíregyházán, a Balatonon, de a legkedveltebb helyem Budapest! Szeretünk itt mindent: a csodálatos építészetet, a kecses hidakat és a hangulatos légkörű utcákat, a finom ételeket, a csodálatos kávét és természetesen a csodálatos könyvesboltokat! Csak Budapesten láttam olyan boltot, ahol a könyveket szekeren adják a látogatóknak! Biztos vagyok benne, hogy az igazi könyvbarátok, akik sokat vásárolnak, nagyon értékelik az ilyesfajta gesztust, ezért, amint lehetőség adódik, ismét örömmel jövök el a csodálatos országotokba!

Talabos Dávidné Lukács Nikolett

(képek: namiotleprzezswiat.pl/)

A könyveket az Európa kiadó oldalán tudod beszerezni:

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?