You are currently viewing „Egy nőnek intelligensnek kell lennie, karizmatikusnak, humorosnak, és kedvesnek. És én ugyanezeket várom el a férfiaktól.” – Catherine Deneuve, az elbűvölő szépség

„Egy nőnek intelligensnek kell lennie, karizmatikusnak, humorosnak, és kedvesnek. És én ugyanezeket várom el a férfiaktól.” – Catherine Deneuve, az elbűvölő szépség

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Catherine Deneuve nem egyszerűen egy gyönyörű, hanem hihetetlenül markáns, kifejező arccal és kivételes színészi tehetséggel megáldott nő.

A francia filmek nagyasszonya több, mint száz filmben szerepelt élete során. Azonfelül, hogy Franciaország egyik legismertebb színésznője, a tökéletes elegancia megtestesítője, aki még nagymamakorában is páratlanul vonzó és fiatalos.

Catherine Fabienne Dorléac 1943. október 22-én látta meg a napvilágot Párizsban. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy belőle is színész lesz, hiszen szülei is színpadi színészek voltak: Maurice Dorléac és Renée Simonot.

Catherine az anyja leánykori nevét használta, amelyet művésznévnek választott, hogy megkülönböztesse magát lánytestvéreitől. Erre azért is volt szükség, mert sokáig úgy festett, hogy nővére, Francoise Dorleac lesz az igazán nagy színésznő. Neki köszönhette, hogy közelebb került a filmek világához, mivel egyszer magával vitte egy forgatásra. Ám imádott nővére 25 évesen elhunyt egy autóbalesetben és ez örökre rányomta a bélyegét Catherine életére.

Az első filmes szerepét 1957-ben kapta a Les Collégiennes-ben. Ezt követően számos filmben szerepelt, de a Cherbourgi esernyők tette őt igazán ismerté. A filmben egy erőteljes erotikus kisugárzással rendelkező nőt játszott és onnantól kezdve ráragadt a „Jégkirálynő” becenév. Tovább erősítette karrierjét a 60-as években Roman Polanski Iszonyat című horrorfilmjével, majd A nap szépével és a Tristanával.

Természetesen Amerika is felfigyelt a gyönyörű és tehetséges színésznőre, így került be az Április bolondja romantikus vígjátékba és a Sötét utcákba. De a közönség leginkább Az éhség című vámpírfilmjét díjazta, amelyben leszbikus vérszívót játszott és egy forró szexjelenettel is megajándékozta a közönséget.  Így hát visszatért oda, ahol még a földet is megcsókolták a léptei után és hazájában sorra érkeztek az újabb filmek. A 80-as években Az utolsó metróért (partnere Gérard Depardieu) elnyerte a legjobb színésznőnek járó César-díjat.

A kilencvenes évek elején Deneuve jelentősebb szerepei között szerepelt az Indokína, amiért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték, és egy második César-díjat hozott neki.

Szerepelt Lars von Trier Táncos a sötétben című zenés drámájában, Björk izlandi énekes mellett. A filmet a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmával jutalmazták. 2002-ben a 8 nő című filmben nyújtott alakításáért Európai Filmdíjat kapott a többi színésznőtársával együtt. 2005-ben pedig kiadta naplóját A l’ombre de moi-meme („Saját árnyékomban”) címmel. Ebben az Indokína és a Táncos a sötétben című filmek forgatása során szerzett élményeiről ír.

Nemhogy a francia, az amerikai sajtó is el volt bűvölve a varázsától, a világ legelegánsabb nőjének titulálták. Mi több, mikor már 50 is elmúlt, az Empire magazin beválasztotta a száz legszexisebb színésznő közé, később pedig minden idők legjobb színészeinek százas listáján is szerepelt. Ám több, mint egy lélegzetelállító és tehetséges színésznő, ugyanis rendkívül intelligens: folyékonyan beszél franciául, olaszul és angolul, és rendelkezik némi spanyol nyelvtudással.

A díva szépsége és karizmája sokakat megihletett. Yves Saint Laurent divattervező múzsájának tartják, aki több filmjében öltöztette. De a Chanel és a L’Oréal Paris arca is volt. Kozmetikai, parfüm, de még poggyászreklámokban is szerepelt.

Ha mindez nem lenne elég, a hab a tortán, hogy nagyszerű énekes is, aki duettelt Depardieu-vel és Joe Cockerrel. 1981-ben önálló lemeze született Serge Gainsbourg dalaiból.

„A lehetőségek gyakran olyan dolgok, amiket elsőre nem veszel észre.”

Lehet, hogy a megjelenése egy Jégkirálynőt tükröz, de kétség sem fér ahhoz, hogy odabent egy érző szív, egy jótét lélek dobog, aki többek között támogatja az afrikai gyermek segélyszervezeteket. Küzd a nők jogaiért, támogatja az abortuszt és számos jótékonysági szervezetben is részt vett az AIDS, a rák és a halálbüntetés elleni küzdelemben.

Mivel a magánéletét foggal-körömmel védi, nem sokat tudni róla, de az biztosnak látszik, hogy a szerelemben kevéssé tűnik olyan szerencsésnek, mint a karrierben: csak egyszer volt házas. Férje David Bailey fotós volt, akivel hat év után elváltak. Utána egy darabig Roger Vadim rendezővel volt kapcsolata, akitől gyermeke is született: Christian Vadim. Ugyanakkor a későbbiekben Marcello Mastroiannival való kapcsolatából is született egy lánya, Chiara Mastroianni. Mára már öt unokája van.

Deneuve-nek nem volt nyilvános kapcsolata Pierre Lescure óta, aki Canal+ iparmágnása. Ugyan 1991-ben szakítottak, de jó barátok maradtak és 2019 végén is a férfira támaszkodott, amikor agyvérzést kapott, amiből szerencsére gond nélkül felépült. Mindenesetre azóta rejtély övezi, hogy van-e partnere és ha igen, akkor kicsoda.

Ami viszont még az agyvérzését illeti: a filmcsillag 16 évesen kezdett dohányozni, és köztudottan napi három csomaggal is elszívott. 1985-ben hipnoterápia segítségével abbahagyta, de pár évvel később újrakezdte. 2020-ban egy közeli színésztársnője, Juliette Binoche azt mondta a Vanity Fairnek, hogy Deneuve agyvérzése óta abbahagyta a dohányzást.

Kora ellenére egy döbbenetesen termékeny színésznő. Utóbbi filmjei a Családi ünnep, Vadregény és De son vivant.

Na, de mit csinál Catherine Deneuve, amikor éppen nem a világot nyűgözi le? Hobbija és szenvedélye a kertészkedés, a rajzolás, a fotózás, az olvasás. Lenyűgözően sokoldalú!

És ahogy viccesen mondja:

„Egy bizonyos kort elérve választanod kell az arcod és a feneked között.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?