You are currently viewing Elátkozott autójának legendája ma is izgalomban tartja az embereket – James Dean, a fiatalon elhunyt lázadó

Elátkozott autójának legendája ma is izgalomban tartja az embereket – James Dean, a fiatalon elhunyt lázadó

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A lázadó ifjú, James Dean karrierje épp olyan volt, mint egy hullócsillag. Nagyon látványos, de rettenetesen rövid, hiszen alig egy év és három film jutott neki, mígnem egy tragikus autóbaleset a vesztét okozta 24 éves korában.

Halála után pedig az a legenda férkőzött be a köztudatba, miszerint elátkozott autója szedi áldozatait.

James Byron Dean 1931. február 8-án született Marionban, Indiana államban Mildred Marie Wilson és Winton Dean egyetlen gyermekeként. Kilencéves korában elhunyt az édesanyja és az apja a nagynénjéhez és a nagybátyjához küldte az indianai Fairmount-i farmukra.

Dean általános iskolai teljesítménye kivételes volt, és népszerű tanulónak bizonyult. Miután 1949 májusában leérettségizett, kutyájával Max-szel visszaköltözött Kaliforniába, hogy apjával lakjon. Ott beiratkozott egy drámaszakos iskolába, de hamar ott is hagyta, hogy főállású színész legyen.

Első televíziós szereplése egy Pepsi reklámban volt.

Miközben a hollywoodi szerepek megszerzéséért küzdött, parkolóőrként dolgozott a CBS Studiosnál, ahol megismerkedett Rogers Brackettel, egy reklámügynökség rádióigazgatójával, aki megszerezte élete első főszerepét a Broadway-n a See the Jaguarban.

Mentora tanácsára New Yorkba költözött. Ott kaszkadőrként dolgozott, de később kirúgták, mert állítólag túl gyorsan hajtotta végre a feladatokat. Így lehetősége volt felvételizni az Actors Stúdiójába, ahol kitanulta a színészmesterség csínját-bínját.  Dean karrierje felgyorsult, és több felejthető filmben is szerepelt. Az ugródeszkát a csillagok közé 1953-ban Cal Trask szerepe jelentette az Édentől keletre c. filmben.

A nézők imádták a fiatal fiút, aki apai szeretet után sóvárog. Egy hihetetlenül jóképű, de érzékeny, ugyanakkor féktelen, lázadó férfi benyomását keltette, aki nagyon is szeretnivaló jellemet formált meg ebben és a következő filmjében is.

Rövid szünet után következett a Haragban a világgal, amelyben Jim Starkot testesítette meg. A két film után Dean el akarta kerülni, hogy lázadó tinédzserként írják le, és így elvállalta Jett Rink szerepét, aki egy texasi tanyán olajból gazdagodik meg az Óriás című filmben.

Sajnos ez volt az utolsó filmje is, aminek forgatása vége felé Dean egy autóversenyre utazott, ám az országúton karambolozott kocsijával és életét vesztette.

Ugyanis, amikor nem forgatott, akkor az autóversenyzés töltötte ki minden idejét. Az első sikeres filmje után hozzájutott egy Porsche 550 Spyderhez, amit „Little Bastard”-nak („Kis Fattyúnak”) hívott és benevezett a salinasi autóversenyre. Eleinte úgy volt, hogy a helyszínre szállíttatja az autót, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, és azzal akart elvezetni azt Los Angelesből Salinasba.

A végzetes napon, 1955. szeptember 30-án Paso Robles közelében, egy útkereszteződésben több mint 185 kilométeres sebességgel beleszáguldott egy másik autóba és jóformán azonnal meghalt. A mai napig nem tisztázottak a baleset körülményei.

Az egyik legérdekesebb momentum a történetben, hogy barátja, Sir Alec Guinness később azt mesélte: „Valami furcsa dolog fogott el. Valami, szinte egy más hangon azt mondtam: ‘Kérlek, ne ülj be abba az autóba, mert… ha egyáltalán beszállsz, ma van csütörtök… este tíz óra, és jövő hét csütörtök este tízre halott leszel, ha beszállsz abba az autóba.” Sajnos be is igazolódott a jóslata.

A 24 évesen elhunyt színész életében egy lázadó, kívülálló fiatal képében tetszelgett, de sok színésztársa önimádónak, önzőnek tartotta. Viszont tehetségéhez kétség sem fért, hiszen halála után kétszer is posztumusz jelölték az Oscarra, mint a legjobb férfi szereplő az Édentől keletre és az Óriás című filmekért.

Nem meglepő módon James Deant bálványozták a nők, rengeteg kapcsolata volt nőkkel és férfiakkal egyaránt, ugyanis köztudatottan kísérletező jellem volt. Dean szexualitásával kapcsolatban a Haragban a világgal rendezője, Nicholas Ray a következőket mondta: „James Dean nem volt heteroszexuális, nem volt meleg, hanem biszexuális.” Legemlékezetesebb szerelmi kapcsolata Pier Angeli fiatal olasz színésznővel volt.

Dean temetését 1955. október 8-án tartották az Indiana állambeli Fairmountban. Holttestét a Fairmount-i Park temetőben helyezték örök nyugalomra, kevesebb mint egy mérföldre attól a helytől, ahol felnőtt nagynénje és nagybátyja farmján.

Ami a Porschét illeti, totálkárosra tört, de jó pár alkatrészét megmentették és egyesével elárverezték. Azt mondják, akik megvásároltak a darabokat, sok esetben ugyancsak balesetet szenvedtek vagy meghaltak. A motort egy orvos vette meg, aki kapásból balesetet szenvedett miután versenybe szállt azzal az autóval, amibe beépítette. Egy orvos barátjának adta a meghajtótengelyt, aki egy fának ütközött és belehalt a sérüléseibe.

Az autó karosszériájának maradványait szállító teherautó sofőrje pedig lesiklott az úttestről, és életét vesztette. A kocsiról származó gumiabroncs pedig defektet kapott a forgalomban és balesetet szenvedett sofőr.

Az autót végül egy szalonban állították ki, és elnevezték „Kis Korcs”-nak. A legenda szerint, aki hozzáért, annak testén rejtélyes sebek jelentek meg. A kocsi egyes alkatrészei ma is a szerencsésen megmenekült orvos családjánál vannak. Egyesek úgy vélik, az egész átok csak kitaláció, pontosabban reklámfogás. Mások szerint pedig jobb távol maradni az autó minden egyes porcikájától.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?