You are currently viewing Élete maga volt a tündérmese, de nem végződött happy enddel – Grace Kelly, a filmcsillagból lett hercegnő

Élete maga volt a tündérmese, de nem végződött happy enddel – Grace Kelly, a filmcsillagból lett hercegnő

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Gyönyörű, elbűvölő, ikonikus szépség és egyéniség volt Grace Kelly, aki sikeresen megvalósította az álmát és színésznő lett.

Majd 27 évesen, mikor felért a csúcsra és teljesítményét Oscar-díjjal jutalmazták: nyugdíjba vonult. Színésznői karrierjét egy másik áloméletre cserélte és monacói hercegné lett belőle. De sajnálatos módon ez a mese nem úgy ért véget, hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Grace Patricia Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiában egy jómódú és befolyásos családban. Apja, John B. Kelly Sr. három olimpiai aranyérmet nyert evezésért, és egy sikeres téglafalazattal foglalkozó cég tulajdonosa volt, amellett, hogy közben igyekezett politikai babérokra törni. Kelly anyja, Margaret testnevelést tanított a helyi egyetemen.

Kelly egy kicsi, összetartó katolikus közösségben nőtt fel. 1942-ben, 12 évesen lépett először a színpadra, amikor az iskolai darabban főszerepet kapott. Szülei kezdeti rosszallása ellenére úgy döntött, hogy megvalósítja álmát, és színésznő lesz. Végül sikerrel is járt és 1949-ben a Broadway-en debütált a The Father című darabban. Nagybátyja George Edward Kelly, a Pulitzer-díjas drámaíró, forgatókönyvíró és rendező éveken át mentorálta a színészi karrierje során.

Nem is olyan sokára megkapta első modell munkáit is, amelyekben poloska spray-t és cigarettát reklámozott. Időközben felfigyelt rá egy televíziós producer így megszerezte élete első tévés szereplését Bethel Merriday-ben, miközben színházi színésznőként is tovább tevékenykedett.

21 évesen a Tizennégy óra című film remek ugródeszka volt számára, de az igazi ismertséget a Délidő hozta meg 1952-ben. Ugyan a kritikusok folyamatosan lehúzták a teljesítményéért, miszerint hiányzik belőle a szenvedély. Ezért Kelly

színésznői magánleckéket vett,
mert nagyon szerette volna, ha
komolyan veszik színésznőként.

Erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, ugyanis következő filmje, Clark Gable partnereként – akivel állítólag viszonya is volt – a Mogambo meghozta a vágyott sikert és Golden Globe-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában, de még az első Oscar-jelölését is megkapta, a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Hamarosan pedig szerepet kapott a Gyilkosság telefonhívásra c. filmben, ami azért is különleges, mivel maga a rendező, Alfred Hitchcock lett a mentora. A további Hitchcock-filmek számítanak Kelly legismertebb és legnépszerűbb munkái közé, mint amilyen a Hátsó ablak, illetve a későbbi Fogjunk tolvajt.

Viszont a kettő között A vidéki lány című filmben nyújtott alakításának eredményeként elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

Legutolsó filmje az 1956-os Gazdagok és szerelmesek, ugyanis időközben száznyolcvan fokos fordulatot vett az élete. 1955 áprilisában épp a cannes-i filmfesztiválon vendégeskedett, és ott tartózkodása alatt meghívták, hogy vegyen részt egy fotózáson III. Rainier herceggel, a Monacói Hercegség uralkodójával a Monacói Hercegi Palotában.

A herceg kapásból két órás késett a találkozóról,
de még így is az történt, ami a mesékben:
szerelem első látásra,

de legalábbis a sorsszerű találkozást és az egy éven át tartó udvarlás követően a herceg 1956-ban feleségül vette a filmcsillagot, akinek sietve meg kellett tanulnia franciául, nem beszélve az udvari etikettről.

1957. januárjában világra hozta az első gyermekét, Caroline hercegnőt. Következő gyermekük és trónörökösük, Albert herceg 1958-ben született. Legfiatalabbik utóduk, Stéphanie hercegnő 1965-ben érkezett a világra.

Házassága alatt Grace elzárkózott attól, hogy folytassa színészi karrierjét. Ehelyett hercegnőként látta el mindennapi feladatait, és jótékonysági tevékenységbe kezdett. A monacói Vöröskereszt és a Rainbow Coalition Children nevű árvaház védnöke lett, emellett minden évben karácsonyi ünnepséget rendezett Monacóban, ahol az árva gyerekeket megajándékozta. Továbbá megalapította az AMADE Mondiale-t, az ENSZ által elismert, monacói székhelyű non-profit szervezetet, hogy a nehézsorsú gyermekeknek segíthessen.

Később lett volna még lehetősége filmben szerepelni, mivel Alfred Hitchcock felkérte Marnie szerepére, amit el is fogadott, de óriási botrány lett belőle. A herceg mindenféle szereplést megtiltott neki.

Majd egy nem várt fordulat örökre beárnyékolta a gyönyörű hercegnő életét: 1982. szeptember 13-án Grace kisebb agyvérzést kapott, miközben vidéki otthonából, Roc Agelből tartott vissza Monacóba. Ennek eredményeként elvesztette uralmát a gépjármű fölött és balesetet szenvedett. Mellette ült tizenéves lánya, Stéphanie, aki megpróbálta visszaszerezni az uralmat az autó felett, de sajnos nem járt sikerrel. A hercegnőt a Monacói Kórházba szállították agyi és mellkasi sérülésekkel, valamint combcsonttöréssel, ám sajnálatos módon másnap, 53 évesen elhunyt.

Stéphanie enyhe agyrázkódást és nyakcsigolya hajszáltörést szenvedett, de így nem tudott részt venni édesanyja temetésén, amit szeptember 18-án tartottak. Rainier nem nősült meg újra és 2005-ben bekövetkezett halála után szeretett felesége mellé temették.

Ennyi lenne hát Grace története?
Egy valóra vált álom, ami tragikus véget ért? Lehet.

Ugyanakkor a 2004-es Joanna Spencer: Grace, a csalódott hercegnő könyv különös teóriát vet fel. A szerző szerint Kelly az utolsó éveiben el akart válni és egy fiatal rendezővel tartott fenn intim viszonyt, ugyanis gyűlölte Rainier-t, amiért el kellett dobnia a karrierjét, ráadásul férje a munkája miatt alig volt mellette.

Valószínűleg már sosem tudjuk meg az igazságot, de annyi bizonyos, hogy Grace Kelly egy csodálatos, magával ragadó színésznő volt.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?