You are currently viewing „Minél több szeretet és jóság sugárzik belőled, annál több áramlik rád vissza” – Sigmund Freud

„Minél több szeretet és jóság sugárzik belőled, annál több áramlik rád vissza” – Sigmund Freud

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja és névadója.

A neurológus és pszichiáter 1856. május 6-án látta meg a napvilágot a morvaországi Freibergben.

1896-ban Freud megfogalmazta a pszichoanalízis kifejezést, ami a mentális zavarok kezelésének egy új, az elfojtott mentális élmények hatásait elemző módszerét jelentette. Ezt ,,mélypszichológiának” is nevezik.

Freud képes volt arra, hogy látszólag jelentés nélküli tünetek mögött az egész embert lássa, problémáit, fájdalmait a tágabb társadalmi és kulturális összefüggések kontextusában értelmezze.

„Egyáltalán nem vagyok a tudomány embere, nem vagyok sem megfigyelő, sem kísérletező, és nem is vagyok gondolkodó. Alkatom szerint nem vagyok más, mint egy konkvisztádor, vagy, ha le akarja fordítani a szót, kalandor, az ilyen embernek minden kíváncsiságával, merészségével, makacs kitartásával”

Egy elmélete szerint az ember személyisége három részre osztható: ezek az Id (Ösztön-én), az Ego (Én) és a Superego (Felettes-én).

Az Id az olyan primitív ösztönöket foglalja magában, mint a szex és az agresszió. Az Ego a személyiség saját része, amely folyamatos kölcsönhatásban áll a világgal, melyben az ember él. A Felettes-én pedig az etikus és az erkölcsi normákat hozza létre az Én számára.

Az 1900-as években megjelent, Álomfejtés című művében arról ír, hogy az álmaink elfojtott, tudattalan emlékeket és motivációkat jelenítenek meg, és ezek tanulmányozása által könnyeben megismerhetővé válik az embereket mozgató tudattalan „erő”.

Húsz éven át folytatott fájdalmas küzdelmet az állkapocsrákkal, a betegség 1939. szeptember 23-án ragadta végleg magával a 20. század egyik legnagyobb elméjét.

Íme, 9 elgondolkodtató idézet Sigmund Freudtól:

„Az emberek nem tudnak titkot tartani. A szemükből, a szavaikból, minden rezdülésükből, a pórusaikból szivárog szörnyű titkuk.”

„Még mindig nem sikerült válaszolnom a nagy kérdésre, melyre előttem sem válaszolt még senki: Mit akar a nő?”

„Sohasem vagyunk olyan védtelenek a szenvedéssel szemben, mint amikor szeretünk valakit, sosem vagyunk olyan gyámoltalanul boldogtalanok, mint mikor elvesztettük szeretetünk tárgyát vagy az ő szeretetét.”

„A változtatáshoz szükséges energiát a lazítás szolgáltatja.”

„A kutyák szeretik a barátaikat, és megharapják az ellenségeiket. Nem úgy, mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre, és mindig együtt van bennük a szeretet és a gyűlölet!”

„Százszázalékos igazság ugyanúgy nem létezik, mint százszázalékos alkohol.”

„A felnövő ember felhagy a játszással, látszólag lemond arról az örömtöbbletről, ami a játékból származik. De aki ismeri az ember lelki életét, az tudja, hogy talán semmi sem fogható ahhoz a nehézséghez, amit az örömről való lemondás jelent.”

„A szerelem eléréséhez szükséges egyfajta uralási vágy. És ha valaki nem tudja irányítani az alanyt, vagy fenyegetve érzi magát, akkor negatívan reagál.”

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?