You are currently viewing Elhunyt korunk legnagyobb uralkodója: eltávozott II. Erzsébet királynő

Elhunyt korunk legnagyobb uralkodója: eltávozott II. Erzsébet királynő

Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 96 éves korában halt meg Balmoralban, 70 évnyi uralkodás után.

Összegyűlt a királyi család a skót birtokon, a balmorali kastélyban, miután csütörtökön az orvosok aggodalmukat fejezték ki a királynő állapotával kapcsolatban.

Halálával legidősebb fia, a 73 éves Károly, Wales egykori hercege lett a király, aki a következőket írta:

Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság számomra

és családom minden tagja számára.”

A Buckingham-palota közleményében a következő áll:

A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután. A király és a hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatérnek Londonba.”

A királynő összes gyermeke Balmoralba utazott, miután az orvosok „orvosi felügyelet alá helyezték” Erzsébetet. Unokája, Vilmos herceg is ott van, a testvérével Harry herceggel. Egyedül Meghan Markle nem jelent meg.

Az utóbbi időben királynő kevesebb közéleti feladatot vállalt, időnként lemondta a hivatalos megjelenéseit, amelyek egykor olyan gyakorinak számítottak. Az elmúlt hónapokban egyre romló egészsége miatt ideje nagy részét a Windsor kastélyban, valamint a skóciai Balmoral kastélyban töltötte.

Februárban elkapta a COVID-19-et, ami tovább tetézte egyre rosszabbodó állapotát. Júniusban megjelent a platina jubileumán, ahol 70. évfordulóját ünnepelte a trónon, és a Buckingham-palota erkélyéről nézte a felvonulást. De a legtöbb ünnepséget kihagyta.

Legutolsó hivatalos megjelenése az új miniszterelnök beiktatásakor volt. A királynő az uralkodása alatt 15 miniszterelnököt iktatott be, kezdve az 1874-ben született Winston Churchill-lel, a legutolsó pedig a kedden kinevezett Liz Truss lett. – írja a BBC

A britek, ahogy sokan mások a nagyvilágban, őt ismerték nagybetűs királynőként. Halála óriási veszteség az Egyesült Királyságnak, ahogy a nemzeteknek is, és minden bizonnyal sokáig fogják gyászolni szeretett királynőjüket. Folyamatosan gyülekeznek az emberek a Buckingham-palota előtt.

Isten nyugosztalja a királynőt!

(képek: pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?