You are currently viewing „Elvesztettél egy zongorát?! Értem! És hogy vesztetted el, kiesett a zsebedből?!” – A Made in Hungária film legjobb idézeteiből szemezgettünk

„Elvesztettél egy zongorát?! Értem! És hogy vesztetted el, kiesett a zsebedből?!” – A Made in Hungária film legjobb idézeteiből szemezgettünk

 • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
 • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
 • Ezen hozzászólások közzététele: 1 hozzászólás

Nagyon sok ikonikus amerikai filmből hoztunk már idézetet az elmúlt időszakban, most azonban valami mást választottam: más stílust, más környezeti hátteret. Egy igazi kultikus magyar filmet, ami számomra nagy kedvenc lett, története egyszerű, ám mégis benne van az a tipikus, ironikus magyar valóság.

Egy 2009-ben bemutatott filmről van szó, amely a magyar rock and roll énekes legenda Fenyő Miklós Amerikából való hazatértét dolgozza fel.

 

Made in Hungária

És íme, a legjobb megszólalások a filmből:

– Megmondaná nekem, miért óhajtanak hazatelepülni?
– Honvéd miatt. Jobb a foci! (Kihallgató tiszt és Miki)

– Köszönjük szépen az Angéla együttesnek!
– Angel Land!! (Bigali és Röné)

– Egy mangó-vanilia shaket! Mivan? Elfogyott?
– Csak ez van! (Miki és az eladó egy Bambi szörppel)

„Egyszerre kigyulladt vagy ezer reflektor. És ott állt Jerry Lee a zongorán. Flitteres fehér nadrág, pálmafás zakó, a fején egy francia paróka, lábán egy csillogó ezüst mokaszin és azt mondta: ,,Bedugom az ujjam a forró p*nciba és végighúzom a kezem a zongorán, hogy jobban csússzon a glissandó.” (Miki)

„Elvtársak, rendkívüli esemény! Rendőri intézkedés foganatosítása, azonnali hatállyal! Riadó, b*szd meg!” (Bigali)

„Vegyülni kell fiam, elvegyülni, ne szúrjál szemet, verébnek lenni a verebek között. Te meg úgy jársz köztük, mint egy kakadu!” (Miki apja)

– Ezek szerint ma nem megyünk moziba?!
– Dehogynem, nyolckor! Nyolc volt megbeszélve! (Marina és Röné)

– Ez micsoda? Budi Huli? Az milyen név, hogy Budi?
– Buddy Holly, amerikai!
– Amerikai! Jellemző! Amerikai, és még ezeknek van atomjuk! Normális ez a világ? Budiéknak atomjuk! Honnan van ez, hol szerezted? Csempészárut osztogatunk?
– Ez nem csempészáru!
– Ha még egyszer meglátlak itt benneteket, rojtosra rúgom a valagotokat! Világos a képes beszédem?

– Mit fogunk hallani?
– Egy amerikai…
– Micsoda?
– Latin amerikai…
– Hogy mit?
– Kubai, egy kubai nótát!
– Remek, miről szól?
– A cukornádültetvényen dolgozó munkások összesúgnak a munkafelügyelő háta mögött, megbeszélve az aznapi esti illegális kommunista összejövetel pontos helyét és időpontját.
– Remek! (Bigali és Miki a zenekar srácaival)

– Ott nem csinálnak ilyen finom pörköltet!
– Odakint gulashnak hívják!
– Gulash? A gulyás az gulyás, a pörkölt meg pörkölt. (Miltényi és Miki anyja)

„Beszéljünk komolyabb dolgokról. (…)] Mit iszunk?” (Miltényi)

– Mi folyik itt főtörzs elvtárs?

– Jelentem, eddig 17 nőről tudunk, akit ez intimus kapcsolat ürügyén megfosztotta az értéktárgyaitól.
– Intimus? Mit jelent az, hogy intimus?
– Smárolás közben lemarta a gádzsikról a fuxokat! (Bigali és a Főtörzs)

„Elvesztettél egy zongorát?! Értem! És hogy vesztetted el, kiesett a zsebedből?!” (Miki apja)

„Megfojtom ezt a nőt! Tíz éve kellett volna megfojtanom, már rég leültem volna, most szabadulnék, most, mikor a gyerek bemegy!” (Miki apja)

„Héé vigyázz vele! Bejáratós!” (Röné)

– Karcsi bácsi, akkor majd holnap jövök a verdáért!
– Gyula vagyok! (Marina és Gyula autószerelő)

– Köszönjük szépen, és kiket hallottunk?
– A Hungária együttest! (Ki mit tud műsorvezetőnő és Miki)

„Szabad-e ide betörnöm új idők új dalaival?! Naná kérem! Kulturált mederben! Ez a mi rock and rollunk! Gratulálok fiam” (Pártvezető)

Somogyi Eszter

(Képek forrása: https://www.imdb.com )

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

 1. Fenyő Dávid

  A film, idealisztikusan mutatja be a történetet. Azért ez egy kicsit árnyaltabb.

  Valamit érdemes tudni Fenyő Miklós történetéről. Az Apja – Fenyő Elemér – kommunista ügynök volt. Ezért deportálták az amerikai hatóságok a Fenyő családot 1959 végén Amerikából. A család az ismert történet szerint 56 -os menekült volt, így érkeztek Amerikába. Milyen érdekes, hogy 1960 júliusában simán visszatérhettek Magyarországra. Sőt Fenyő Elemér – a politikai kapcsolatai révén – még zsíros állást is kapott, mint gépészmérnök. De az elvtársak a kis Fenyőnek – a Miklósnak is szántak ám feladatot.

  Ő importálta Magyarországra a Rock and Roll-t, azt a mozgalmat, melyet akkor 1958 -ban az amerikai kormány morálisan veszélyesnek tartott, mivel a koncerteken a fiatalkorú (13-15 éves) lányokat színes bőrűek szexuálisan molesztálták. Az akkori alabamai képviselő nyilatkozata szerint, a Rock and Roll mozgalommal le akarják zülleszteni a fehér fiatalságot a Niger társadalom színvonalára. Fenyő Miklós 1967 -ben propaganda szerepet kapott a kommunista párttól.

  Azt amit akkoriban amerikai kormányszinten (Washington) morális okok miatt ellenzett, ugyanez a magyar elvtársaknak jól jött. Párt szinten támogatták a züllesztés – persze csak kontrollált körülmények közt:-)))

  Érdekes módon Elvis 1957 ben egy Tv műsorban előadta azt a dalt melyet az 56-os forradalom menekültjeinek írt. Majd a konferanszié elmondta, hova lehet befizetni az adományokat az Amerikába érkező menekültek megsegítésére. Ekkorra már a fenyő család Amerikában volt.

  Annak magjait, hogy „támogassuk a nemi szabadosságot”, ” nézzük el a fiatalkorú szexet (lásd Szandi), az hogy „énekeljünk úgy és viselkedjünk úgy mint a négerek” Fenyő Miklós ültette el a magyar társadalomban a Rock and Roll égisze alatt. Ez az ő igazi küldetése! Ezt a direktívát, nem csak ő kapta meg többek közt én is.

  Ezt nem ingyen csinálta, jól megfizették érte.

  Nem ez volt a célja – futball bíró akart lenni, de azért ez sem volt olyan távol az ő gusztusától, főleg a fiatal csajok miatt.

  Nos, elvtársaim, menjünk ki augusztus 31-én a margitszigeti nagy-koncertre, ujjongjunk, csápoljunk, továbbá ezzel őrizzük meg a legendát és a hagyományokat, is!

Vélemény, hozzászólás?