You are currently viewing Eredetileg nem is akart színész lenni – Javier Bardem, a szexi spanyol „rosszfiú”

Eredetileg nem is akart színész lenni – Javier Bardem, a szexi spanyol „rosszfiú”

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Annak ellenére, hogy színészi pályafutása során főleg gonosz karaktereket alakított Javier Bardem, valójában gyűlöli az erőszakot.

Ez egy a húszas évei elején történt éjszakai klubban vívott verekedésből fakad, aminek következtében eltört az orra. De nemcsak rosszfiút játszott hosszú és eredményes karrierje során ez a spanyol félisten, hanem olyan közkedvelt romantikus filmekben is szerepelt, mint amilyen az Ízek, imák, szerelmek.

Javier Ángel Encinas Bardem 1969. március 1-jén született Las Palmas de Gran Canariában, Spanyolországban. Édesanyja, Pilar Bardem színésznő, apja, José Carlos Encinas Doussinague üzletemeber, de nem sokkal Javier születése után elváltak és édesanyja nevelte a testvéreivel együtt.

Gyermekként színházakban és filmforgatásokon töltötte az idejét. Hatévesen szerepelt először az El Picaro (A torreádor) című filmben. Bár színészekkel teli családban nőtt fel, Bardem nem kívánt beállni a sorba, mivel a festészet volt a szerelme és később azt is tanult Madridban.

De mivel pénzre volt szüksége, elvállalt néhány színészi szerepet. Végül belátta: festőként kevésbé, ellenben színészként sikeresnek bizonyulhat. Bár sokáig voltak kétségei afelől, hogy egyáltalán az akar-e lenni. Mindenesetre, amíg kereste önmagát, egy alkalommal sztriptíztáncosnak is elszegődött.

Első komolyabb szerepét 21 éves korában kapta a Lulúban, amelyben édesanyjával, Pilar Bardemmel együtt játszott. Aztán jött az 1992-es Sonka, sonka, ami nemzetközi sikert aratott és forgatás közben megismerte későbbi feleségét, Penélope Cruzt.

Bardem tehetsége nem maradt észrevétlen az angol nyelvterületen sem. 1997-ben John Malkovich kereste meg először egy lehetőséggel, de a spanyol színész visszautasította az ajánlatot, mert gyenge volt az angoltudása.

Szülőhazájában nagyjából két tucat filmben szerepelt, aztán végre 2000-ben már egy amerikai produkcióban is feltűnt, a Mielőtt leszáll az éjben, ezzel újabb nemzetközi elismerést szerezve magának. Végül beadta a derekát Malkovichnak és elvállalta a felkínált szerepet a Táncos a házban filmben.

„Mindig hálás leszek neki, mert valóban ő adta az első lehetőséget, hogy angolul dolgozhassak” – mondta Bardem Malkovichról, aki a nyelvtanulását is finanszírozta.

2004-ben átvehette a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színészének járó díjat A belső tengerben nyújtott alakításáért. Ami viszont igazán nagy durranás lett, az a három évvel későbbi Nem vénnek való vidék, amelyben bérgyilkost alakított, és amiért el is nyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart. Meg is dolgozott érte, ugyanis a valóságban nem tudott vezetni, fegyver pedig végképp nem volt még a kezében, így gyakran akadtak nehézségei, amiért sokszor leállította a forgatást.

Ami viszont leginkább meghódította a hölgyek szívét, az a romantikus filmdráma, a Vicky Cristina Barcelona, ami egy újabb Golden Globe-díj jelölést hozott neki. A Biutifulban nyújtott teljesítményért pedig a 2010-es a Cannes-i Filmfesztiválon el is nyerte a legjobb színészt megillető díjat. Két évvel később pedig csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Ebben az évben az egyik legcsodálatosabb romantikus filmben láthattuk, az Ízek, imák, szerelmekben Julia Roberts-szel, amit szinte mindenki ismer és kivétel nélkül imád.

Ekkorra már össze is házasodtak Penélope Cruz-zal, akivel 2007-ben kezdtek randizni és azóta is féltve őrzik magánéletük részleteit. Két gyermekük van: egy fiuk, Leo Encinas Cruz és egy lányuk és Luna Encinas Cruz.

Igazából ezzel ki is fújt a filmcsillag magánélete, ami valahol nagyon is becsülendő – hogy spanyol playboyként nem néz másik szoknya után, holott biztos megtehetné – illetve okot ad hinni az igaz szerelemben és a végzetben. Ráadásul más sztárpárokkal ellentétben ők kifejezetten szeretnek együtt dolgozni.

Az évek folyamán folyamatosan feltűnt a spanyol filmszínész: a Karib-tenger kalózainak 5. részében, az Anyám! című horrorfilmben, majd a híres drogbárót is megformázhatta az Escobarban és feleségével is ismét együtt játszhatott a Mindenki tudjában. Legutoljára pedig a 2021-es Dűne és az Az élet Ricardóéknál című filmekben láthattuk.

Ez a hihetetlenül tehetséges és a korával egyre igézőbb férfiú nagyon szerény is, mert nem színészként, hanem „dolgozóként” szokta emlegetni magát. Ezenfelül érdekes, hogy nem hisz Istenben, de azt vallja: léteznek őrangyalok.

Hála Istennek (bocs Javier) ezek az őrangyalok megmutatták a neki szánt utat, híres színész lett belőle, ami által évek óta boldogít bennünket nézőket és így lelte meg élete szerelmét is!

Köszönjük angyalok!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?