You are currently viewing Évadzáró-évadnyitó ülést tartott a Játékszín

Évadzáró-évadnyitó ülést tartott a Játékszín

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Június 23-án Bank Tamás igazgató a szokott formában megtartotta az évadzáró társulati ülést, egyben megnyitotta a következő szezont, amely július 13-án indul.

A kettétört évadban három bemutatót és 256 előadást láthattak a nézők a Teréz körúton. A szakmai elismerések közül a Kránitz Lajos-díjat idén Szirtes Balázs színművész, a Kishonti Ildikó-díjat Szilágyi Balázs színpadmester vette át. Az évad színésze címet a zárásig begyűjtött közönségszavazatok alapján idén is a két tavalyi díjazott: Hernádi Judit és Nagy Sándor nyerte el. 

Magyarországi bemutatóval indították az évadot: Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmjének színpadi változatát Czukor Balázs rendezte. A vád tanúját – Kern András, Szerednyey Béla és Lévay Viktória főszereplésével – Simon Kornél állította színpadra februárban, majd Bereczki Zoltán mutatkozott be a Dolgok, amikért érdemes élni című monodrámával.

A rendkívüli leállás miatt kialakult helyzetben Bank Tamás egyelőre nem közölte a 2020/2021-es évad bemutatóit, de annyi bizonyos, hogy az új produkciók sorát a májusban elmaradt Charlie Chaplin-filmadaptáció nyitja majd októberben. A Nagyvárosi fények-et Szente Vajk rendezi, a főbb szerepekben Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár lép színpadra.

A félbeszakított évadban összesen 270 előadást tartottak, a nézőszám pedig meghaladta a 82.000 főt. Az összesített adatok alapján a színház továbbra is teljes kihasználtsággal működik. 2019/2020-ban eddig tíz városban játszottak, mintegy 5286 néző előtt, állomásaik között szerepelt Szekszárd, Kecskemét, Miskolc, Hódmezővásárhely, a határon túli városok közül Dunaszerdahelyen vendégszerepeltek.

Jubileumi előadáshoz négy produkció érkezett el a „csonka” szezonban – a Menopauza című sikerdarab túllépett a századik előadáson, a Hazudj inkább, kedvesem! az 50., a Legénybúcsú a 25. alkalmon, a Primadonnák című produkció pedig elérte a 150-et. A 2019/2020-as évadban tizennyolc produkciót tartottak repertoáron, amit további három bemutatóval bővítettek.

A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő teljesítményéért vehet át egy-egy művész, idén Szirtes Balázs nyerte el. A színművész évadok óta két sikerdarabban – az Életrevalók-ban és a 39 lépcsőfok-ban lép színpadra, a 2019/2020-as évadban átvette a Kölcsönlakás egyik szerepét és A vád tanúja orvosszakértőjének szerepében debütált, valamint vendégelőadásként a Játékszínben is bemutatta A kis herceg című egyszemélyes gyermekprodukcióját.

A Kishonti Ildikó emlékére alapított elismerést minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Szilágyi Balázs színpadmester, aki 2013-ban díszítőként lépett be az intézménybe, majd elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetem színpadmesteri képzését.

A június 23-i évadzáró társulati ülésen harmadik alkalommal adták át Az évad színésznője és Az évad színésze elismeréseket a közönség szavazatai alapján. A szavazatszámlálás meglepő fordulatot hozott: ismét a tavalyi díjazottak nyertek, így Hernádi Judit és Nagy Sándor másodszor vehette át az elismerést.

Bank Tamás a színházbezárások bejelentése után, még márciusban, tízmillió forintos alapot hozott létre munkavállalói és a színház bajba jutott művészeinek segítésére.

„A Játékszín, felelős intézményként, a munkahelyek megőrzésére, egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülő művészei, művészeti szakemberei és dolgozói segítésére fordítja tartalékait” – jelentette be akkor az igazgató.

A Játékszín július 13-án nyit újra, a közönséget a járványügyi helyzet miatt elmaradt 74 előadás pótelőadásaival várják. Az új dátumokat június 24-én közlik, a megváltott jegyek érvényesek.

(fotók: Juhász G. Tamás)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?