You are currently viewing Felszentelt lelkész, sőt aszteroidát neveztek el róla – Tom Hanks, aki nélkül nincs Hollywood

Felszentelt lelkész, sőt aszteroidát neveztek el róla – Tom Hanks, aki nélkül nincs Hollywood

Tom Hanks nem egy olyan alkat, aki időről-időre villant egy filmet, hanem az a fajta, aki néha egy évben hárommal is előrukkolt.

Végigdolgozta az életét, élő legenda lett belőle, Hollywood alapköve, aki olyan örökzöldeket adott, mint a Forrest Gump, a Ryan közlegény megmentése vagy éppen a Számkivetett.

Egyszerűen meg kell hajolni a tehetsége előtt.

Thomas Jeffrey Hanks a kaliforniai Concordban született 1956. július 9-én, Janet Marylyn kórházi dolgozó  és Amos Mefford Hanks séf gyermekeként. Ráadásul rokonságban áll Abraham Lincolnnal, de nem közvetlen leszármazottja, mivel John Hanks mindkettőjük távoli ük-apja.

Szülei 1960-ban elváltak. Két testvérével együtt az apjával maradt, míg az öccse az édesanyjukat választotta. Gyermekkorában Hanks családja gyakran költözött, 10 éves koráig 10 különböző házban élt. Az iskolában nem volt népszerű a diákok és a tanárok körében, nagyon félénk, de mindig jó és felelősségteljes gyerek volt. Viszont többször is játszott az iskolai darabokban.

A kaliforniai Hayward-i Chabot College-ban végezte színházi tanulmányait, majd két év után átment a California State University-re, Sacramentóba. Ott találkozott Vincent Dowlinggal, a Great Lakes Színházi Fesztivál vezetőjével, és gyakornoki állást kapott. Három év alatt elsajátította a színészet csínját-bínját, és ez arra késztette, hogy otthagyja az egyetemet.

Mielőtt hírnévre tett volna szert, londínerként dolgozotta a Hiltonban, illetve még tinédzserként földimogyorót és az üdítőket árult.

1979-ben New Yorkba költözött, ahol debütált a Gyilkos randevúban és főszerepet kapott a Misztikus játék televíziós filmben. Majd Ron Howard rábízta a főszerepet az 1984-es Csobbanásban, ami kasszasiker lett, ezt pedig mindjárt a nagysikerű Legénybúcsú követte. Aztán az Alma a fájától filmmel bizonyította:

A komikustól a drámai szerepekig, mindenben megállja a helyét.

Következett az egyik klasszikusává lett filmje, a Pénznyelő. Úgy tűnt, a vígjátékok állnak neki a legjobban, így ezt a Segítség, felnőttem! követte, amivel végképp beírta a nevét a hollywoodi sztárok nevei közé.

Az Életem a kabaré, majd az  Egyik kopó, másik eb  után jött egy sor alulteljesítő filmje, de az 1992-es Micsoda csapat!-tal ismét felkapaszkodott a jól teljesítő sztárok közé. Aztán A szerelem hullámhosszánnal biztosította a helyét generációjának romantikus-vígjáték-sztárjai közé.

Egy évvel később a Philadelphia – Az érinthetetlen hozta meg neki élete első Oscar-díját, a legjobb színésznek járó kategóriában. De ami igazán feltette az i-re a pontot a karrierjében, az tagadhatatlanul az 1994-es Forrest Gump című, ami világszenzáció lett. Egy olyan legendás alakot adott nekünk, akit napjainkban is szívesen megnézünk.

Nincs olyan ember a világon, aki ne tudna idézni belőle, minimum egy „Fuss Forrest, fuss!”-ot. Nem csoda, hogy mindjárt át is vehette második, legjobb színésznek járó aranyszobrocskáját.

Legközelebb űrhajós szerepet kapott, mint Jim Lovell parancsnok az Apollo 13 című 1995-ös filmben, ami újra egyesítette őt Ron Howarddal, és még ebben az évben, ő adta a Toy Story-ban, Woody seriff hangját, ahogy utána a folytatásokban is.

Hanks az 1996-os Nyomul a banda című filmjével debütált először rendezőként. Aztán megint történelmet írt az 1998-os A Ryan közlegény megmentésével Steven Spielberggel, hiszen napjainkban is a háborús filmek etalonjaként tartják számon, sőt: a valaha készült egyik legjobb háborús filmnek titulálták.

Újabb romantikázás jött Meg Ryan oldalán A szerelem hálójáb@n filmmel, de még annál is emlékezetesebb lett az 1999-es Stephen King regénye alapján készült Halálsoron. Remekül indított az ezredfordulón, és a Számkivetett ismét elsöprő sikert hozott neki, meg egy Golden Globe-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A kritikusok el voltak ájulva tőle, hiszen bizonyította:

Nem kell erőlködnie, egyszerűen minden helyzetben mindig meggyőző, a szemével és testbeszédével maximálisan hiteles színészi játékot nyújt.

2001-ben segített elkészíteni Az elit alakulat Emmy-díjas HBO-minisorozatot. Ugyanebben az évben együttműködött Spielberggel, és Leonardo DiCaprió mellett főszereplő volt a sikeres életrajzi krimiben, a Kapj el, ha tudsz!-ban. Kevesen tudják, de még az évben Hanks és felesége, Rita Wilson producerként dolgozott a Bazi nagy görög lagzi  című sikerfilmen. 

2002. június 12-én, 45 évesen a színészlegenda átvehette az Amerikai Filmintézet életműdíját, aminek a legfiatalabb kitüntetettje lett. 2004-ben ismét három filmben is játszott: A Coen fivérek Betörő az albérlőm filmjében, egy másik Spielberg-filmben, a Terminálban és a Polar Expresszben. Ezután nagyon várta, hogy szerepelhessen a Da Vinci-kód (2006) című filmben, amely Dan Brown bestseller-regényén alapult.

Egy évvel később a Charlie Wilson háborúját vitte el a hátán, és azt is kevesen tudják, a 2008-as Mamma Mia!-nál a feleségével együtt ismét ügyvezető producerként tevékenykedtek. Nemsokára visszatért a kedvenc professzorunk, Robert Langdon, az Angyalok és démonok filmadaptációjában, amely ugyancsak Dan Brown azonos című regénye alapján készült.

2011-ben Julia Roberts mellett szerepelt – amit ő maga rendezett is – a Larry Crowne című romantikus vígjátékban, amitől a nézők nem voltak elragadtatva, de valamicskét javított a helyzeten a Felhőatlasszal Halle Berry oldalán. 2013-ban Hanks két újabb, a kritikusok áltak elismert filmben szerepelt – a Phillips kapitányban és a Banks úr megmentésében–, amelyek mindegyike dicséretet érdemelt.

Következő filmje a Steven Spielberg rendezte a St. James Place című történelmi dráma volt, de a mindenki által várva várt film az a 2016-os Inferno volt, amelyben ismét Robert Langdonként tűnt fel. Az év más okból is emlékezetesnek bizonyult számára:

Obama elnök az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozott neki.

Ezen kívül a Sully – Csoda a Hudson folyón Chester Sullenberger kapitányaként is tarolt 2016-ban. A film az azonos című könyv alapján készült, melyet a 2009-ben megtörtént valós esemény alapján írt Chesley B. Sullenberger kapitány. A mozifilm rendezője és producere egyébként Clint Eastwood volt.

Mint az látható, kicsit visszavett a tempóból, hiszen sajnos már nem 30 éves, de ennek ellenére 2020-ban két újabb filmet mutatott be. Az egyik A Greyhound csatahajó, egy háborús produkció, amelynek forgatókönyvét is ő írta. A másik a kapitány küldetése. Legutoljára, a 2022-ben láthattad Tom Parkerként, mint Elvis Presley menedzsere a Baz Luhrmann által rendezett Elvisben.

A magánélete jóval rövidebben leírható, mintsem a munkássága.

1978-ban feleségül vette Samantha Lewes amerikai színésznőt. Egy fiuk, Colin, és egy lányuk, Elizabeth született, de Hanks és Lewes 1987-ben elváltak. Már korábban megismerte második feleségét. 1981-ben a Bosom Buddies című sitcom forgatásán találkozott Rita Wilson színésznővel, akivel 1985-ben találkoztak újra az Önkéntesek forgatásán, és minden bizonnyal akkor már nem voltak közömbösek egymásnak. 1988-ban házasodtak össze, és két fiuk született, Chester Marlon és Truman Theodore.

A filmcsillag családja katolikus és mormon volt, míg Wilson görög és bolgár származású, a görög ortodox egyház tagja, ezért Hanks kénytelen volt felvenni felesége vallását ahhoz, hogy összeházasodhassanak. Ám ettől függetlenül is a filmsztár mindig is aktívan jár a templomba. 2019-ben Görögország elnöke, a „Görögországnak nyújtott kivételes szolgálataikért”, Hanks, Wilson és gyermekeik tiszteletbeli állampolgárságot kaptak.

Ezenfelül számos más egyéb dologról is híres: például a környezetvédelem híve, a NASA legénységi űrprogramjának támogatója, ugyanis eredetileg űrhajós szeretett volna lenni. Nem mellesleg szenvedélyesen gyűjti a kézi írógépeket: 250 írógépe van, és szinte naponta használja őket, ugyanis a nagyja tökéletesen működik.

Abban is kivételesnek bizonyult, hogy miután a világjárvány korai szakaszában elkapta a COVID-19 fertőzést, majd felépült belőle, Hanks és felesége antitesteket adományozott a víruskutatáshoz.

Na, és azt ki tudta, hogy felszentelt lelkész? 2022. március 24-én a CBS News arról számolt be: esküvőt szervezett Pittsburghben. Végezetül pedig azon kevesek egyike, aki azzal büszkélkedhet: a NASA elnevezett róla egy aszteroidát a színészről, tehát van a galaxisban egy 12818 Tomhanks jelölésű égitest.

Szóval kétség sem fér ahhoz, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb színésze.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?