You are currently viewing Fizikai és lelki terror árnyékában tett szert világhírnévre – Tina Turner, a Rock ‘n’ Roll királynője

Fizikai és lelki terror árnyékában tett szert világhírnévre – Tina Turner, a Rock ‘n’ Roll királynője

  • Olvasási idő:olvasási idő: 9 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Aligha van ember ezen a földön, aki ne hallott volna még a világ legdögösebb rocknagyijáról, Tina Turnerről, kinek slágereit ma is játsszák a rádiókban.

Élete során számos elismeréssel jutalmazták, közöttük 12 Grammy-díjjal. Több, mint fél évszázada gyönyörködtet bennünket szépségével és kényezteti füleinket isteni hangjával. Elmúlt 80 éves, de hihetetlen mértékű energia és élet van benne!

Ahogy az gyakran megesik a nagy sztárokkal, Tina Turner sem az igazi nevével futott be. 1939. november 26-án Anna Mae Bullock néven született Brownsville-ben, Zelma Priscilla és Floyd Richard Bullock legfiatalabb lányaként. 

Nagy trauma volt az életében, amikor 11 éves korában édesanyja váratlanul elhagyta a családot, majd el is váltak szülei. Anna Mae és nővérei anyai nagyanyjukhoz, Georgeanna Currie-hez kerültek. Tinédzserként háztartási alkalmazottként dolgozott egy családnál, az érettségi után pedig nővér volt a Barnes-Jewish Kórházban.

Összességében nézve, bár a karrierje szerencsecsillaga mindig is fényesen ragyogott, ez nem volt mindig elmondható a szerelmi életéről. Már a középiskolában is sikerült mellényúlnia, amikor rájött, hogy a nagy szerelme, Harry Taylor, akivel járt, feleségül vett egy másik lányt, akit ráadásul teherbe is ejtett.

Azután jött Ike Turner, akivel elképesztően viharos volt a kapcsolata. Mikor St. Louisba költözött Tina és nővére, Alline megismerkedett a Kings of Rhythm bandával. Alline a zenekar dobosával, Eugene Washingtonnal járt, Tina pedig Raymond Hill szaxofonossal kezdett randevúzni. Miután a középiskola utolsó évében teherbe esett, Hillhez költözött, aki Ike Turnerrel élt. Ez a kapcsolat is hamar füstbe ment. Hill lelépett mielőtt fiuk, Craig 1958-ben megszületett volna, így Tina egyedülálló szülő lett.

Aztán úgy alakult, hogy Tina egyszer beszállhatott a bandába énekelni és akkor Ike felfigyelt rá. Azt is lehetne mondani: felvételt nyert. Ike-kal való 1957-es találkozásuktól kezdve egészen 1960-ig csak barátok voltak. Majd úgy adódott, hogy Ike Turner megírta a „A Fool in Love” című művét Art Lassiter énekesnek, de a sors úgy hozta, hogy Anna Mae énekelte el a dalt. Ekkor kapta fel rá a fejét a Sue Records R&B kiadó elnöke, aki meggyőzte Turnert, dolgozzon együtt Bullockkal.

Turner erre átnevezte „Tinára” és hozzátette a Turner vezetéknevet,
mintegy védjegyként használva.
Innentől kezdve nem volt megállás:
mindenki megismerte Tina Turner nevét.

Évtizedeken át énekeltek együtt Ike & Tina Turner név alatt.

Az 1960-as években már világszinten ismert lett. Ráadásul 1960 októberében megszületett a pár fia, Ronnie és 1962-ben összeházasodtak. Rá egy évre Ike vásárolt egy házat, amibe beköltözött az egész család az összes gyerekkel a korábbi kapcsolataikból. Az ember azt gondolná, megvolt minden Tina boldogságához: karrier, család, férj és pénz. Na igen ám,

csakhogy volt egy kakukktojás: a férj.
Több alkalommal is bántalmazta fizikai és lelki szinten is Tinát,
aki végül mindig a hálás szívére hallgatott és inkább vele maradt.

Az 1989-be megjelent Én, Tina – Életem regénye című könyvéből kiderül, hogy Ike a házasságuk során sértődékeny és hangulatingadozó volt. Azt írta: „Az Ike-kal való kapcsolatom tett a leginkább boldogtalanná. Eleinte tényleg szerelmes voltam belé. Nézd, mit tett értem. De teljesen kiszámíthatatlan volt.”

A férfinél idős korában bipoláris zavart diagnosztizáltak. Mindennek a tetejében az 1970-es évek közepére Ike erősen kokainfüggővé vált, ami tovább nehezítette a kapcsolatukat. De valamennyire biztos gyógyírt jelenthetett az énekesnő szívére, hogy 1971 elején

a Proud Mary című dala lett a legnagyobb sikere,
amivel Grammy-díjat nyert.

Végül 1977-ben csak beadta a válókeresetet kibékíthetetlen ellentétek miatt és a következő évben véglegesítették. Mindössze 36 centtel a zsebében kezdett új életet és szólókarriert.

De onnantól kezdve, hogy megszabadult a mérgező környezettől, karrierje ragyogóbb volt, mint valaha. A rocktól a diszkóig minden műfajt kipróbált. 1985-ben pedig szerepelt Mel Gibson mellett a Mad Max 3. című filmben, mint Entity nagynéni. A film nyújtotta neki első színészi szerepét tíz év után, ugyanis először az 1975-ös Tommy című filmben tűnt fel egy drogfüggő asszonyként. A Mad Max 3. betétdalát, a We Don’t Need Another Hero-t  is Tina adta elő, ami Golden-Globe díjat hozott neki.

Ráadásul végre úgy tűnt, hogy sikerült meglelnie az Igazit is. 1986-ban Turner találkozott Erwin Bach német producerrel. Bach több mint tizenhat évvel fiatalabb nála, ezért kezdetben barátok voltak, de később mégis randevúzni kezdtek. 2013 júliusában, 27 éves szerelmi kapcsolat után, polgári szertartás keretében összeházasodtak a svájci Küsnachtban.

Tina Turner, a világ leghíresebb rocknagyija

– szó szerint, mivel már unokái is vannak – olyan dalokat adott nekünk, mint a Proud Mary, aWhat’s Love Got To Do With It, a The Best és a Private Dancer. Karrierje során több mint 160 elismerésben részesült, de ezek csak számok, egy élő legendát nem lehet díjakban mérni. Páratlan hangja és karizmája nemcsak ámulatba ejti az embereket, hanem arra készteti őket: foglalkozzanak vele. Ezért is mutatták be 2019-ben a Broadwayn az életét feldolgozó Tina – The Tina Turner Musicalt.

 

Az utóbbi években már visszavonult a koncertezéstől, de legmegdöbbentőbb az volt, amikor a 2021-es Tina című dokumentumfilm végén elbúcsúzik és közli, hogy ebben a filmben láthatják őt utoljára élve a rajongói, mert teljes mértékben visszavonul. Nemcsak a bejelentés, hanem maga is a film is sokkolta a rajongókat, hiszen mindenféle tündérpor és szépítés nélkül mutatja be életét.

Ha nem lett volna elég a boldogtalan házassága Ike Turnerrel, több betegség is megnehezítette életét. 2013-ban, három héttel Erwin Bachhoz kötött esküvője után agyvérzést kapott, és újra meg kellett tanulnia járni. 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála. A magas vérnyomását pedig homeopátiás gyógyszerekkel kezelte, amely vesekárosodást és veseelégtelenséget okozott. Mivel kevés volt az esélye annak, hogy kap egy vesét, az öngyilkosságot fontolgatta, de Bach felajánlotta, hogy adományoz egy vesét a transzplantációjához, amivel így 2017-ben meg is mentette életét. Viszont 2018-ban újabb csapás érte, de ezúttal nem betegség: fia, Craig Raymond Turner öngyilkos lett az otthonában.

Csak úgy nem törhet össze az ember ennyi rossz után, ha van hite. Tinának pedig nagyon is van! Néha „buddhista-baptistának” nevezte magát, utalva a baptista egyházi neveltetésére, de felnőttként áttért a buddhizmusra. A Lion’s Roar magazinnak adott 2016-os interjúban kijelentette: „Buddhistának tartom magam.” 

2013-ban svájci állampolgárságért folyamodott, amit meg is kapott. Már Svájcot érzi otthonának, ahol férjével együtt élvezi a visszavonult, békés napjait. Fél életében szenvedett és szinte végig a zenének élt. Tényleg itt az ideje, hogy zavartalan boldogságban töltse napjait.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: Pinterest)

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?