You are currently viewing Gyakorlatias útmutató önmagunkhoz – könyvajánló Natáliától

Gyakorlatias útmutató önmagunkhoz – könyvajánló Natáliától

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

„És most, hogy már nem kell tökéletesnek lennünk, jók lehetünk.” (John Steinbeck)

A Harmat Kiadó gondozásában megjelent Úton önmagunkhoz  – Enneagram – térkép az önismerethez az ókori személyiségtipológiai rendszer, az enneagram kilenc eltérő, de egymással mégis dinamikus kapcsolatban álló személyiségtípusát mutatja be; történetekkel, idézetekkel, egészséges, egészségtelen és átlagos állapotokkal, „gyökérbűnök”-kel, viselkedésmintákkal (kapcsolatban, munkában), szárnyakkal, szorongásos és biztonsági irányokkal, spirituális átformálódással.

A szerzők, Ian Morgan Cron és Suzanne Stabile a típusokhoz kapcsolódóan a fejlődés tíz útját is leírják. Könnyen érthető, gyakorlatias és hasznos kötet, hiszen nemcsak önismeretre alkalmas, hanem segítségével mások tetteit, motivációit is megérthetjük.

A kilenc típus a következő:

Az egyes: A perfekcionista

A kettes: A segítő

A hármas: A sikeres

A négyes: A romantikus

Az ötös: A vizsgálódó

A hatos: A lojális

A hetes: A lelkesedő

A nyolcas: A harckereső

A kilences: A béketeremtő

Alaposabban megismerhetjük az egyes személyiségtípusok erősségeit, gyengeségeit – persze a bölcsek köve nincs a szerzőpárosnál, ugyanakkor egy újfajta megközelítést mutatnak, mely során az olvasó betekintést nyerhet az enneagram és a keresztény szellemiség összefüggéseibe. Viszont Cron hangsúlyozza, a modell „nem a keresztény lelkiség lényege és teljessége”. (21.)

A rövid könyv egyfajta (lelki) felfedező útra invitál, általa közelebb kerülhetünk önmagunk és mások megismeréséhez. És ez az út megmutatja, mit tehetünk azért, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból, ennélfogva ne „robotpilóta-üzemmód”-ban haladjunk végig az életünkön, és ne kövessünk el újra és újra ugyanazokat a hibákat, próbáljunk meg felébredni. Jóllehet mindez korántsem ennyire egyszerű; folyamatos munka és tanulás, felfedezés áll mögötte. „Olyan magányos vagyok, mint a fű. Mi is hiányzik belőlem? Megtalálom-e valaha is, bármi legyen is az?” (168., Sylvia Plath-idézet)

Cron nem „fanatikus” enneagram-rajongó, csupán „hálás tanuló”. Szerinte a személyiségmodell „nem tévedhetetlen és nem hibátlan”. Ugyanakkor úgy érzem, nem túlzom, ha azt állítom, a kötet elolvasásakor különleges élményben lehet részünk. Az Úton önmagunkhoz egy igazán jól megírt, ügyesen megszerkesztett, kellőképp színes útmutató. A színes jelző főként a történetek sokszínűségére utal; Cron és Stabile precíz jellemzést adnak a kilenc személyiségtípusról, miközben humorral (is) fűszerezik a leírásokat.

„Ha úgy érzi, hogy ez a könyv segítséget jelent a lelki útján, az nagyszerű. De ha nem, akkor se dobja el. Csak tegye fel a könyvespolcra. Egyszer még hasznos lehet. Az élet néha föladja a leckét. És olyankor minden elérhető segítség jól jön.”(21.)

Az Úton önmagunkhoz  – Enneagram – térkép az önismerethez a Harmat Könyvkiadó gondozásában jelent meg, a 2019-es kiadásban olvashattam el, Lisztes Gábor fordításában.

Eötvös Natália

(képek: a szerző tulajdona)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?