You are currently viewing Gyerekkorában bohócnak készült – Jean-Paul Belmondo, a francia sármőr

Gyerekkorában bohócnak készült – Jean-Paul Belmondo, a francia sármőr

Nők milliói rajongtak a sármos francia színészért, aki bebizonyította, hogy őstehetséggel bír, akár vígjátékban, drámában, gengszter- vagy éppen kalandfilmben kellett helytállnia.

Olyan emlékezetes filmek sztárja volt, mint a Kifulladásig, a Riói kaland vagy a Borsalino. Nemcsak kivételesnek színésznek bizonyult, hanem verhetetlen bokszolónak és rettenthetetlen kaszkadőrnek.

Jean-Paul Belmondo Neuilly-sur-Seine-ben, Párizs külvárosában született 1933. április 9-én. Belmondo apja, Paul Belmondo Pied-Noir szobrász volt. Édesanyja, Sarah Rainaud-Richard festőművész. Hatéves korában bohóc szeretett volna lenni, de idővel, sokkal inkább a verekedés, a foci meg a boksz bizonyult kedvére valónak.

Úgy tartják, hogy nem is egy ökölvívó mérkőzésen törték be az orrát, hanem egy iskolai bunyó közben.

17 évesen látta A púpos színházi darabot, és akkor döntötte el: színész lesz. Közben egy rövid ideig még amatőr bokszolói karrierjét is építette, majd késő tinédzser éveiben Raymond Girard színházi tanfolyamára járt. Színpadi színészként kezdte pályafutását 1953-ban, addig pedig búcsút intett a boksznak. Első filmes szerepe csupán egy jelenet volt a Gyalog, lóháton és autóval című filmben. A Légy szép és tartsd a szád! azért lett emlékezetes, mert együtt játszott Alain Delonnal, akivel később jó barátok lettek.

Sorra jöttek a kisebb szerepek, mire megkapta első főszerepét 1958-ban a Les Copains du Dimanche-ban. Ám az 1960-as Kifulladásig volt az, ami igazán útjára indította a karrierjét, és hirtelen naggyá tette őt. A film nagy sikert aratott Franciaországban és a tengerentúlon is. Kilépve a gengszterfilmek világából dzsigolóként szerepelt A francia nő és a szerelem című produkcióban.

Aztán Sophia Loren mellett játszott az Egy asszony meg a lányában, ami Amerikában és Nagy-Britanniában is nagyot szólt. Az olyan filmek növelték tovább dicsfényét, mint A legrövidebb nap, a Riói kaland, a Borsalino – újfent Alain Delon mellett – és A profi, ami hazánkban is óriási sikernek örvendett. Mindez idő alatt rengeteg hollywoodi ajánlatot kapott, de sorra visszautasította őket.

Nem akart angolul tanulni, és angol nyelvű filmekben szerepelni.

Ugyanakkor nemcsak a színészet, hanem a veszély is vonzotta, és saját filmjeinek kaszkadőre volt, ami persze látványos jeleneteket, de sokszor baleseteket is eredményezett. Az 1973-as A káprázatosban csuklósérülést és combizomszakadást szenvedett. Két évvel később, a sorozatgyilkosos filmben, a Félelem a város felettben mutatott be a párizsi háztetőkön egy sor vérfagyasztó mutatványt, de még egy mozgó metrószerelvény tetején is akciózott. Végül nem úszta meg a forgatást kéztörés nélkül. A legsúlyosabb balesete az 1985-ben Montreáli bankrablásban történt, mikor egy daru emelőcsigája olyan súlyosan arcon vágta, hogy rohammentő szállította kórházba erős vérzéssel. Ekkor több mint húsz év után már másra bízta az akciójeleneteit.

Miután nem kísértette a szerencséjét ez a lehengerlő figura 1989-ben elnyerte a francia filmes szakma legelőkelőbb megbecsülését, és átvehette a legjobb színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazásaiért. Később, 2016-ban egy Arany Oroszlán-életműdíjjal térhetett haza a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról.

Utolsó filmje a 2009-es az Egy ember és kutyája volt. Néhány évvel később, 2011-ben nyugdíjba kellett vonulnia, mivel korábban 2001-ben agyvérzést kapott és emiatt nehezen tudott járni, illetve beszélni.

A magánélete is olyan szövevényesen alakult, mintha egy romantikus dráma forgatókönyve lett volna.

1952-ben feleségül vette a fentebb látható Élodie Constantint, akitől három gyermeke született: Patricia, aki 1993-ban meghalt egy tűzvészben, és érthető módon halálát, sosem heverte ki igazán. Másik két gyermeke Firenze és Paul. Belmondo és Constantin 1965-ben szakítottak és három évvel később hivatalosan is elváltak.

Ezután 6 évig volt együtt a svájci színésznővel, Ursula Andress-szel. Őt Laura Antonelli követte egy rövid időre. Majd 1989-ben megismerkedett a 24 éves táncosnővel, Natty Tardivel. A pár több mint egy évtizedig élt együtt, mire 2002-ben összeházasodtak. Rá egy évre megszületett Stella Eva Angelina, mikor a színészóriás 70 éves lett. Ám 2008-ban ez a házasság is zátonyra futott.

A hol sármos zsivány, hol pedig örömtől vagy bánattól könnyekre fakasztó szerepekben tündöklő Belmondo 2021. szeptember 6-án hunyt el párizsi otthonában, 88 évesen. Hamvait apja mellett temették el a Montparnasse temetőben.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?