Játssz, és győzz! – A HADFIAK egy trendi játék történelemből

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A magyar történelem is lehet menő!

Izgalmas kérdések, ritkán hallott adatok, lélegzetelállító sztorik és figyelemre méltó élettörténetek. Ez jellemzi a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány október 20-án megjelenő, HADFIAK elnevezésű, kifejezetten gyerekeket és fiatalokat célzó online játékát.

Sok gyereknek a történelem a kedvenc tantárgya, mégis nehezen tanulja meg az évszámokat, vagy mindig bajban van a nevekkel. Most az övék a pálya! Végre félretehetik az unalomig ismételt példákat, a szürke vagy egyhangú tankönyveket, és belevethetik magukat egy szórakoztató és vérpezsdítő játékba.

Az alapítvány egy olyan edukatív, interaktív játékkal rukkolt elő, amellyel a magyar történelem eddig ismeretlen arcát fedezhetik fel a gyerekek. Hazánk története ugyanis tele van olyan emberekkel, cselekedetekkel és eseményekkel, amiket a világon mindenhol figyelemre méltónak tartanak.

Az internetes kihívás során a résztvevők megismerhetik, ki volt az a magyar végvári vitéz, aki a világon a legtöbb párbajt nyerte, vagy az a hadvezér, aki még betegen sem veszített soha csatát, vagy az a katona, aki leleményességével és találékonyságával vetett véget az ostromnak.

Az október 20. és november 10. között elérhető HADFIAK játék egy egészen más szemszögből közelíti meg a történelmet, játszva tanít; lebilincselő történetekre, vicces tényekre és kevésbé ismert történelmi vezérekre hívja fel a gyerekek figyelmét, miközben a kérdésekben és válaszokban elrejtett tudást igyekszik átadni. Kitekintést enged a világtörténelembe: a magyar történelmi eseményekkel állítja párhuzamba azokat.

Az interaktív játék kellemes kikapcsolódást és könnyed szórakozást biztosít két korosztály számára is: az általános iskolások felső tagozatosai a középkori és koraújkor magyar történelem jelentős személyiségeivel, míg a középiskolások viselettörténettel, fegyvertörténettel és várépítészettel is megismerkedhetnek közben. A játék nem időre megy, a szervezők az legtöbb pontszámot elért résztvevők között nagy értékű műszaki cikkeket, míg az első 100-100 játékos között ajándékokat sorsolnak majd ki.

A kérdések megválaszolásához az alapítvány Facebook oldalát lehet segítségül hívni, ahol a #hadfiak hashtag alatt található posztokban számos, a játékhoz hasznos információ is fellelhető.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány október 20-án útjára indított HADFIAK elnevezésű, online játéka most a fiatalok körében is népszerűsíti a történelmet, és hogy a lányok érdeklődésére is számot tartson, a különböző fegyverek mellett a középkori viseletekről is szó esik benne.

Például hogy a sötétnek hívott középkorban jellemzően sokkal színesebben öltöztek az emberek, mint akár manapság. A társadalmi különbségek a ruhák anyagában, díszítettségében mutatkozott meg: a középréteg inkább posztót, azaz lent és gyapjút hordott, míg a gazdagabbaknál megjelent a selyem is. A lenvászonra felvett gyapjú praktikus öltözet volt, hiszen nyáron hűtötte, télen pedig „fűtötte” viselőjét. A kizárólag kézzel varrt darabok anyagait a középkorban maguk festették az emberek a természetben is fellelhető festőnövényekkel, csodálatos, élénk színeket elérve, mint a sáfrány sárga, a moha zöld és a skarlátvörös. A zsinórokkal, mintás szalagokkal díszített darabokon a tehetősebbeknél megjelentek a gyöngyök és a drágakövek is. A hímzéssel dekorált ruhadarabok pedig szinte mindennaposak voltak.

-Ezeket a ruhadarabokat ma már igen nehéz életre kelteni, hasonló technikával, alapanyaggal elkészíteni – meséli Zsolnai-Deák Emese, a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány munkatársa, aki viseletkészítő alkotóműhelyeket vezet. -A korhű készítést gondos kutatás előzi meg: régészeti leletekből és hitelességüket ellenőrzött ábrázolásokból lehet feltérképezni, hogy milyenek lehettek a középkorban a női és a férfi ruhák Magyarországon. Egy mai szabónak is kihívást jelent azokkal a technikákkal és eljárásokkal dolgozni, ahogyan anno az emberek készítették ruháikat. Rendkívüli ügyesség kell például egy-egy középkori nadrág megvarrásához, amely bár posztóból készül, mégis úgy viselkedik, mint egy harisnyanadrág és kellőképpen nyúlik, ha például a lóra ülne fel benne „gazdája”.

Emese szerint egy-egy ilyen technikát vagy eljárást elsajátítani hosszú-hosszú idő, és nagyon sok gyakorlást igényel. A szabásminta könyvekben egy mai szakember számára sokszor nehezen értelmezhető szabászati módozatokat használnak.

Egy-egy ilyen korhű viselet elkészítése igazi csapatmunka, a varrógép nélkül, kézzel készített darabokhoz mindenki hozzáteszi a magáét és akár heteken, hónapokon keresztül dolgozik rajta. Sajnos hazánkban nehéz megfelelő anyagokat lelni ezekhez a ruhákhoz, így azokat többnyire külföldről, Olaszországból, Csehországból hozatják. Bár régen a mindennapi öltözék nem számított fényűzésnek, manapság azonban nem olcsó mulatság egy korhű viselet készítése, és tulaja akár hónapokat is várhat, mire elkészül.  

Izgalmas kérdések, ritkán hallott adatok, lélegzetelállító sztorik és figyelemre méltó élettörténetek, színes ruhadarabok. Az alapítvány egy olyan edukatív, interaktív játékkal rukkolt elő, amellyel a magyar történelem eddig ismeretlen arcát fedezhetik fel gyerekek és a fiatalok.

Most mindenki megtapasztalhatja: a magyar történelem is lehet menő!

A HADFIAK játékot a https://thakademia.hu linken éred el.
Jó szórakozást!

(képek: https://www.facebook.com/thakademia/)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?