You are currently viewing „-John, nagyon nincs formában! Alig ért oda! -Hiába, öregember nem gyorsvonat.” – Bruce Willisszel együtt John McClane-t is ünnepeljük

„-John, nagyon nincs formában! Alig ért oda! -Hiába, öregember nem gyorsvonat.” – Bruce Willisszel együtt John McClane-t is ünnepeljük

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Egyik kedvenc hollywoodi akcióhősünket leginkább a Die Hard-filmekből ismert John McClane szerepe tette legendássá. Több, mint hatvan film áll mögötte, számos Golden Globe, és Emmy-díjat söpört be, ami mind azt mutatja: mennyire tehetséges és népszerű.

1955. március 19-én született Walter Bruce Willis egy Németországban található amerikai katonai bázison Idar-Obersteinben.
Apja, David Willis amerikai katona volt, míg anyja, a német származású Marlene Willis banki dolgozó.
Miután az apa leszerelt, a család New Jersey-be költözött, ám a szülők 1972-ben elváltak. Bruce a legidősebb gyermek a családban, őt követi még Florence, David és Robert.

Fiatalkorában Bruce sokáig dadogott, de érdekes módon, amikor az iskolában színpadra állt, sikeresen levetkőzte nehézségét. A középiskolában drámaszakkörbe is járt, ám továbbtanulás helyett apja pályáját választotta és biztonsági őrként kezdett dolgozni.

Miután egy kollégáját megölték munka közben, úgy döntött: nyugisabb vizekre evez, ezért megtanult harmonikázni és csatlakozott a Loose Goose nevezetű R&B bandához. Ezt követően egy darabig magánnyomozóként kereste a kenyerét, és csak azután tért vissza a színészethez. Viszont nem tartott sokáig színész karrierje a Montclair State University-n, ugyanis az első év után inkább visszatért a bárok világába, ahol csaposként szolgálta ki, illetve szórakoztatta az embereket.

Idővel mégis szerepet kapott a színpadon a Heaven and Earth című produkcióban. Utána már egészen egyenes út vezetett Kaliforniába, ahol jelentkezett A simlis és a szende férfi főszerepére. 3000 emberből választották ki Bruce-t és aznap bizony be is rúgta karrierje motorját, ami azóta is hasít.

Az ötévados sorozat után reklámokban szerepelt, majd a következő nagy dobását a Nem látni és megszeretni film jelentette. Ezután jött a  Drágán add az életed!, amivel

nevét minden kétséget kizáróan beleírta a hollywoodi sztárok történelemkönyvébe.

A Die Hard ötrészes szériája után énekesként is kipróbálta magát. A The Return of Bruno című pop-blues lemeze volt a legsikeresebb, a többi albuma már nem örvendett kirívó sikernek. Ráadásul a ’90-es években hanyatlani kezdett ragyogó csillaga és sorra érték a bukások.

1994-ben Quentin Tarantino Ponyvaregény című filmje törte meg az átkot és adott újabb löketet a karrierjének. Onnantól kezdve ismét sikerfilmekben szerepelt, mint amilyen a 12. majom, Az ötödik elem, A Sakál, A kód neve: Merkúr vagy éppen az Armageddon. Ez utóbbi filmmel és a Hatodik érzékkel teljesen az ujja köré csavarta a közönséget és a kritikusokat. Innentől kezdve filmes sikerei már magukért beszélnek.

Egy kicsit visszamenve az időben, még a ’80-as évek végén feleségül vette Demi Moore-t, akivel a Zsarulesen című film premierjén találkozott. A 2000-ben bekövetkezett válásukig három lányuk született: Rumer Glenn, Scout LaRue és Tallulah Belle Willis. A színész a válásukkal kapcsolatban annyit mondott: „Úgy éreztem, megbuktam apaként és férjként, mivel nem voltam képes működővé tenni a dolgot”.

Bruce Willis, Demi Moore és lányaik

Demi után sokáig csak a futó kapcsolatok jellemezték szerelmi életét. Ilyen kalandja volt, Maria Bravo Rosadóval és Emily Sandberggel, majd eljegyezte Brooke Burnst, akivel tíz hónap után szakítottak. Őket két másik hölgy követte, míg rá nem talált szerelem és 2009-ben feleségül vette Emma Heming fotómodellt, akivel két kislányuk született:  Mabel Ray és Evelyn Penn.

Bruce Willis és Emma Heming Willis

A hétköznapokban egy csupa meglepetés ember.

Van egy közös étteremlánca – a Planet Hollywood – Arnold Schwarzeneggerrel és Sylvester Stallonéval, akikkel A Feláldozhatók c. filmekben is szerepelt.

Vallását tekintve eredetileg lutheránus volt, de már nem gyakorolja hitét. Emellett nyíltan vállalta az amerikai hadsereg iránt érzett rokonszenvét és előszeretettel pártfogolja a katonákat. Ugyanilyen lelkesen támogatja a fegyvertartás jogát. Itt le kell szögezni, miszerint pacifistának vallja magát, de éppenséggel nem teketóriázna megvédeni magát, ha valaki meg akarná ölni. Kevesen tudják, de szóbeszéd szerint anno egymillió dollárt ajánlott fel bármely állampolgárnak, aki feladja Osama bin Laden vagy más, hozzá hasonló terrorista vezetőket. Később a Vanity Fair-nek 2007-ben tisztázta, hogy mindezt feltételesnek vélte, és nem szó szerint értendő.

Bruce Willis nemcsak a világ egyik leginkább foglalkoztatott színésze, de rendkívül sokoldalú is. Énekel, zenél, és gyakran reklámokban, videóklipekben (Gorillaz – Stylo) is visszaköszön.


Egy kicsit mindenütt jelen van ez a felettébb karakteres, felfedhetetlen színészcsoda, akitől van néhány mélyről jövő idézetünk is:

„Férfiembernél az számít, van-e szíve, nem pedig az, hány szál szőr van a fején.”

„Nem tudod meg nem történtté tenni a múltat, arra viszont kifejezetten képes vagy, hogy ne ismételd meg.”

„A feleségem ezerszer hallotta tőlem azt, hogy szeretlek, de soha nem hallotta tőlem azt, hogy sajnálom.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: imdb.com)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Filmbeillő lúzerségek – amik természetesen nem velünk történtek

„-Nem zavar a sok gyilkosság? -Akkor nem lennék jó a szakmámban”-Daniel Craiggel együtt James Bondot is ünnepeljük

„Nem teszitek le a kagylót, csak ha az ügyfél már vásárolt vagy meghalt” – A  Wall Street farkasa című  filmből idézünk

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?