Jön a Kaposfest és vele együtt Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész is!

Újra teljes héten át szól a klasszikus zene Kaposváron. Érkezik a 12. Kaposfest.

Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével augusztus 13. és 19. között, újra egyhetes formában jelentkezik az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválja. Az idei évben is számíthatnak a nézők a már ismert és visszatérő művészekre, viszont először áll a Kaposfest színpadára Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze és először játszik Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész.

A fiatal művésznő nemcsak tehetséges, hanem gyönyörű is és több igencsak nívós díjat tudhat magáénak: Grand Music Award for Concert of the Year (2012), Philharmonia Orchestra Friends Award, a Worshipful Company of Musicians (WCoM) ezüstmedálja, Maisie Lewis Award, WCoM Prince-díj, a Bryn Terfel Foundation díja, ECHO Klassik (Az év hangszerszólistanője, 2017)

Sidorova, a klasszikus harmonika egyik kiemelkedő művésze, a New York Times szerint igazi „kinyilatkoztatás”, míg a The Observer „lélegzetelállító virtuozitását” magasztalta. Egyszerre egyedülálló és karizmatikus előadó. Repertoárjában jól megférnek egymás mellett a klasszikus darabok Bachtól Piazzolláig, Efrem Podgaitstól Václav Trojanon és Erikki-Sven Tüürön át George Bizet-ig, valamint a kifejezetten Sidorovának írt kortárs harmonika darabok és a kamarazenei projektek is.

Nagymamájának szoros kapcsolata volt a harmonika népzenei gyökereivel, Ksenija az ő biztatására kezdett hatéves korában harmonikázni tanulni szülővárosában, Rigában, Marija Gasele irányításával. Ezután a klasszikus és kortárs repertoár iránti érdeklődése Londonba vitte, ahol tanulmányait Owen Murray irányítása alatt a Királyi Zeneakadémián folytatta.

Ksenija több világhírű zenekarral is együttműködik, többek között az NDR Szimfonikus Zenekarral, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekarral, az MDR Lipcsei Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Stuttgarti Filharmonikus Zenekarral, a Bayerischer Rudfunk Kamarazenekarral, a tokiói NHK Szimfonikus Zenekarral és a Hong Kong-i Filharmonikus Zenekarral és  rendszeresen együttműködik olyan elismert művészekkel, mint Avi Avital, Nemanja Radulovic, Andreas Ottensamer, Miloš Karadaglić, Camille Thomas, Leticia Moreno, a Goldmund Quartet, Tine Thing Helseth, brazil DJ Gui Borratto, Juan Diego Flórez, Nicola Benedetti és Joseph Calleja.

A Kaposfesten több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának győztese és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész. A magyar zenei élet kiválóságai Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, Ránki Fülüp mellett a fesztivál vendége lesz a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is. A fesztiválon fellépő művészek a rendezvény ideje alatt mesterkurzusokat tartanak fiatal és pályakezdő muzsikusoknak.

„Hiszünk abban, hogy a minőségi zenei élmények feledtetni tudják az elmúlt időszak nehézségeit. Az idei évben kiemelt célunk és kötelességünk segíteni azokat a magyar művészeket és a művészeti élet háttérmunkásait, akik az elmúlt másfél évben elestek a munkáiktól. Közönségünknek felejthetetlen élményeket, feltöltődést, a fiataloknak inspirációt és tanulási lehetőséget kínálunk” -hangsúlyozta Hornyák Balázs fesztiváligazgató.

A kamarazenei hangversenyeken fellép Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája és Amihai Gros a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása. A minőségi jazz zene kedvelői többek között, Kollmann Gábor kvintettjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével. A klasszikus zenei programokat műismertető előadások, mesterkurzusok, gyerekprogramok, valamint kerekasztal-beszélgetések egészítik ki.

„A Kaposfest évek óta az egyik leginkább várt klasszikus zenei fesztivál Magyarországon, hazai és nemzetközi láthatósága folyamatosan növekszik. Amellett, hogy a művészeti vezetők neve garancia a magas minőségre, a dinamikusan fejlődő város évről-évre egyre gazdagabb kulturális programokkal várja a Kaposvárra látogatókat.” -tette hozzá Hornyák Balázs.

2021-ben ünnepli Kaposvár Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulóját. Az évfordulóról a „Rippl-Rónai és a fiatalok” című kiállítással emlékezik meg a város, amely a Vaszary Képtárban látható augusztus 13-tól; a rendezvény megnyitója a fesztivál egyik fontos kísérőprogramja lesz.

A fesztivál programja június 23-tól olvasható az esemény weboldán,
ide kattintva >>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük