You are currently viewing Két magyar szerző új könyvét a Könyvhéten vehetjük először a kezünkbe

Két magyar szerző új könyvét a Könyvhéten vehetjük először a kezünkbe

  • Olvasási idő:olvasási idő: 12 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

2021 legnagyobb könyvszenzációi, két új magyar könyv és képregények női főhősökkel – Könyvheti újdonságok a GABO Kiadó és Ciceró Könyvstúdió kínálatából

Hosszú kihagyás után ismét lesz könyves rendezvény: a 92. Ünnepi Könyvhetet 2021. szeptember 2-5. között rendezik meg a Vörösmarty téren és a Dunakorzón, valamint a két helyszínt összekötő utcákban. A GABO Kiadócsoport is nagyon készül erre az alkalomra, és minőségi új és régi könyvekkel várjuk az olvasni vágyó látogatókat.

Két magyar szerző új könyvét a Könyvhéten vehetjük először a kezünkbe!

A Zsoldos Péter- és Európai Sci-fi díjas László Zoltán új regénye Mindig egyre több címmel a GABO SFF gondozásában jelenik meg, melyben a szerző különleges és lényeglátó víziót ábrázol az emberiségről, amely mindig egyre messzebb, mindig egyre többre vágyik.

Frank Mártont 2018-ban Margó-díjra jelölték a Páratlanok trilógia első kötetéért, az ifjúsági fantasy azóta a kamaszok kedvencévé nőtte ki magát, és most egy kiegészítő kötettel teljessé válik ez a varázslatos, egyben küzdelmes világ. A Páratlanok világa című enciklopédia a régi olvasóknak feltáró, az újaknak bevezető olvasmány lesz a trilógiához, amelyet két tehetséges grafikus, Oravecz Gergely és Tondora Judit illusztrációi hoznak még közelebb hozzánk.

A szépirodalom világsikerei magyarul is elérhetőek

Brit Bennett amerikai, Déltől egészen Kaliforniáig ívelő, több generációt felvonultató családregényében, amelynek címe A halványuló fél, egyszerre mesél érzelmekben gazdag történetet, és nyújt betekintést az amerikai történelem egyik meghatározó időszakába. A faji kérdéseken jócskán túlmutató könyvéből kiderül, hogy milyen hosszú árnyékot vethet a múlt egy ember döntéseire, vágyaira és elvárásaira, és hogy milyen okai lehetnek annak, ha valaki a gyökereitől elszakadva kénytelen élni.

A regény elnyerte a goodreads choice awards 2020 díjat a legjobb történelmi regény kategóriában, valamint több neves díjra is jelölték, úgy mint a The British Book Awards, vagy a National Book Award. Harmincnyolc hétig szerepelt a The New York Times bestsellerlistáján. A halványuló fél 2020 egyik legnagyobb könyvszenzációja volt, megjelenését követően az HBO szinte azonnal lecsapott a megfilmesítési jogaira.

Matt Haig új könyve világsiker lett és a legjobb regény kategóriában nyerte el a goodreads choice awards 2020 díjat. Az Éjfél Könyvtár Haigtól megszokott hangulatú lélektani regény, az élet értelméről és az élettől kapott lehetőségekről.

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent. Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják. Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Rumaan Alam harmadik regénye rögtön National Book Awards jelölt lett 2020-ban és a filmes jogai is gyorsan elkeltek, és Sam Esmail készít belőle filmet a Netflix számára Julia Roberts és Denzel Washington főszereplésével. A Távol a világtól folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét, amely a bezártságról és a családi kapcsolatokról is szól, nem is lehetne időszerűbb.

Hogy kiszakadjanak pörgős New York-i életükből, és több időt töltsenek kamasz fiukkal és lányukkal, Amanda és Clay az Airbnb-n egy teljes hétre kivesznek egy pazarul berendezett házat Long Island egy félreeső szegletében. Érkezésük másnapján, késő este azonban kopognak az ajtajukon: egy zaklatott idős házaspár, Ruth és G. H. az, állításuk szerint a ház tulajdonosai. Ezek a vadidegenek azt mondják, áramszünet állt be egész New Yorkban, felbolydult a város, ezért vidéken kerestek menedéket. Mivel azonban nincs sem tévé-, sem mobil-, sem internetszolgáltatás, Amanda és Clay nem tudják, mit gondoljanak. Bízhatnak vajon a másik párban, és vice versa? Mi történt valójában New Yorkban? A civilizációtól elszigetelt nyaraló tényleg biztonságot nyújthat a két családnak? És egymástól biztonságban vannak?

Képregények lányokkal a főszerepben

A Ciceró Könyvstúdió egyedi látásmódjával tört be a képregénypiacra, mivel kifejezetten gyerekeknek és köztük is főként lányoknak szóló, illetve hétköznapi lány főszereplőket felvonultató képregényeket adnak ki, hogy kitöltsék ezt a piaci rést és ellent mondjanak a férfi szuperhősökről kialakult sztereotípiáknak. A Nimona, az Egérőrség, az Ánya kísértete és a Cserkeszterek után folytatják a sort.

Raina Telgemeier többszörös Eisner-díjas alkotásai hétköznapi történeteket mesélnek el, amelyekkel azonosulni tudnak az olvasók; a Nővérek után a Görcs érkezik a Könyvhétre. Ismét egy elgondolkodtató, bájos és vicces igaz történet a felnövésről és arról, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel, és legyőzzük azokat. A Görcs volt az a képregény, amely nem csak a képregények, hanem az összes könyv között hetekig vezette a The New York Times bestseller listáját.

Raina egyik éjjel szörnyű hasfájásra ébred. Az anyukájának is csikar a hasa, ezért először csak egy vírusra gyanakodnak. Raina visszatér az iskolába, ahol a szokásos jó és rossz dolgok fogadják: barátok és kevésbé barátságos osztálytársak, akik szeretnek undorító dolgokkal viccelni. Raina gyomorpanaszai azonban nem akarnak elmúlni… a tetejébe még az étel, az iskola és a változó barátságok miatt is aggódnia kell. Mi lesz így?

Igazi különlegesség, kifejezetten felnőtteknek szóló amerikai misztikus/sci-fi képregénysorozat a Paper Girls, amellyel alkotói az évek alatt öt Eisner-díjat nyertek el. Brian K. Vaughan író és Cliff Chiang illusztrátor közös munkájának első kötete szeptember elején jelenik meg. A történet szerint az 1988 halloweenjét követő reggelen négy tizenkét éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját. A lányokat egy tinédzsercsapat támadja meg, akikről nemsokára kiderül, hogy a jövőből érkezett időutazók. Külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak ebben a nosztalgiáról, diákmunkáról, és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozatban.

Lupin kalandjai folytatódnak

A krimi kedvelőinek új és modern fordításban elhozzuk Maurice Leblanc két kisregényét a Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen című kötetben, amely szintén az úri csirkefogóról szól, sőt, itt szembekerül az egyetlen ellenféllel, aki talán meg tudja állítani: magával a legendás brit úri nyomozóval, Herlock Sholmesszal. De ki kerül ki kettejük macska-egér játékából győztesen? (Kis érdekesség, hogy a név nem elírás, eredetileg Sherlock Holmes szerepelt a kéziratban, viszont már a 19. században is létezett szerzői jogi védelem, amivel Sir Arthur Conan Doyle élt is, így módosítani kellett Leblanc szövegében a nevet.)

Legvégül egy különleges antológiával, a Sárkányok könyvével kedvezünk a fantasy és a misztikus lények kedvelőinek. Jonathan Strahan ausztrál szerkesztő sci-fi és fantasy gyűjteményeivel vált világhírűvé, most szűkebb tematikájú kötetet állított össze, közel harminc novellát és verset, kifejezetten sárkányokról.

Mint arról rengeteg mítosz és legenda tanúskodik, a sárkányok régóta, Kínától Európáig, Afrikától Észak-Amerikáig megragadják a képzeletünket. Akár bátor hősökkel harcba szálló fenevadakról, akár az embereket értékes tudással ellátó bölcsekről van szó, ezek a teremtmények számos eredet- és kalandtörténet nélkülözhetetlen szereplői, akik generációk óta óriási népszerűségnek örvendenek. A kortárs legnagyszerűbb science fiction- és fantasyszerzőinek élénk fantáziája, egyedi meglátásaik most egészen új fényben mutatják meg a sárkányokat.

Remélhetőleg mindenki megtalálja a számára megfelelőt az idei könyvheti kínálatban!

A fenti könyvek mind 30% kedvezménnyel előrendelhetőek
a GABO Kiadócsoport webshopján – ide kattintva >>>

(kezdőkép: Unsplash)

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?