Kezdetben túl csúnya volt Hollywoodnak – Meryl Streep, a legendás átalakulóművész

Egyszer azt mondták Meryl Streepre, hogy csúnya és ezért nem kapott meg egy szerepet. Azóta háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas színésznő lett,  aki 21 jelölésével a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében.

Szóval: ki a csúnya? Hát biztos nem Amerika egyik legsokoldalúbb, legtehetségesebb színésznője!

Mary Louise Streep 1949. június 22-én született a New Jersey állambeli Summitben, Mary Wilkinson Streep művész és Harry William Streep, gyógyszeripari vezető lányaként. Két öccse van, III. Harry William Streep és Dana David Streep, mindketten színészek. Apja adta neki a Meryl becenevet, mert megtetszett neki.

Már 12 éves korában énekelt egy iskolai előadáson. Utána Estelle Leiblingtől kapott operaénekesi órákat. Később pedig azonfelül, hogy a Bernards High School Mountaineers középiskola pompomlánya volt, kipróbálhatta magát színészként is. Bár számos iskolai darabban szerepelt középiskolás évei alatt, nem érdekelte a színészet, egészen addig, mígnem 1969-ben szerepelt a Miss Julie című darabban a Vassar College-ban, amellyel az egész egyetem felfigyelt rá. Jelentkezett is mindjárt a Yale dráma szakára.

Az iskola mellett felszolgálóként és gépíróként dolgozott, miközben évente több mint egy tucat színpadi produkcióban szerepelt. A túlhajszolt életmódja fekélyeket okozott, ezért fontolgatta, hogy inkább jogásznak áll, de végül mégis a színészetnél maradt. 1975-ben végzett az iskolában, és az Eugene O’Neill színházban kezdett fellépni.

Bár Streep nem vágyott arra, hogy filmszínész legyen, Robert De Niro a Taxisofőr c. filmmel mély hatást gyakorolt ​​rá. Akkor kezdett meghallgatásokra járni. Jelentkezett is Dino De Laurentiis King Kong című filmjének főszerepére. De Laurentiis azt mondta olaszul a fiának: „Ez olyan csúnya. Miért hoztad ezt nekem?”

Erre Streep – aki értett olaszul -, megjegyezte: „Nagyon sajnálom, hogy nem vagyok olyan szép, mint kellene, de tudod – ez van.” Ez annyira betette a kaput Streepnél, hogy hazafelé azon töprengett, végleg feladja az álmát vagy talpra áll, és már csak azért is megvalósítja.

Továbbra is a Broadway-n dolgozott, ahol nagy sikernek örvendett. Végül bejutott a filmes szakmába is, az 1977-es Julia című filmmel, amelyben Jane Fonda mellett kapott egy kis szerepet. Aztán mit ad Isten, kiszúrta őt Robert De Niro, a Cseresznyéskert című előadáson, és azt javasolta, hogy játssza el barátnője szerepét A szarvasvadász filmben.

Élt is a lehetőséggel, habár eléggé beárnyékolhatta örömét vőlegényének betegsége, akivel 1976 óta voltak együtt. John Cazale színűvésznél tüdőrákot diagnosztizáltak, aki szintén szerepet kapott a filmben. Cazale betegsége egyre súlyosabbá vált, és Merly végig ápolta őt, egészen az 1978. március 12-én bekövetkezett haláláig.

Egy évvel később viszont szerepelt a Kramer kontra Kramer című drámában Dustin Hoffman mellett, aminek köszönhetően Golden Globe-díjat és a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte. A nagyobb sikert az év végén érte el, amikor szerepelt a Sophie választása című drámában, amelyben egy lengyel Auschwitz-túlélőt alakított, és ez meghozta neki a második aranyszobrocskát, ami a legjobb drámai színésznőnek járt.

Ám ezt követően hanyatlást tapasztalt a sikertelen filmek, és a kevés szerep lehetőség miatt, amit korának számlájára írt, hiszen a negyvenes éveit kezdte taposni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy időközben családot alapított. 1978-ben hozzáment Don Gummer szobrászművészhez, akitől négy gyermeke született: Henry Wolfe Gummer, Mary Villa, Grace Jane Gummer és Louisa Jacobson Gummer. 

Lányaival

Az 1985-ös Távol Afrikátólt leszámítva legközelebb az 1992-es Jól áll neki a halál vígjáték-fantasy hozott neki elismerést Goldie Hawnnal és Bruce Willisszel. Ám csak ezután jött az évtized legsikeresebb filmje – ami a mai napig giga népszerűségnek örvend -, az 1995-ös A szív hídjai, amelyben Clint Eastwooddal szerepelt.

Egy évvel később a filmcsillag a leukémiával küzdő nő, Bessie (Diane Keaton) elhidegült nővérét alakította a Marvin szobájában. A következő filmje, ami mély benyomást tett a nézőkre, a 2002-es Az órák, amelyben Nicole Kidman és Julianne Moore mellett szerepelt. De kereskedelmi szempontból ennél is nagyobbat szólt a 2006-os Az ördög Pradát visel. Az erős nők példaképe lett a divatmagazin szerkesztője, Miranda Priestly, aki Anne Hathaway főnökét alakította. Ám ez még mindig nem a jéghegy a csúcsa…

Mert az a 2008-as Mamma Mia! című film volt. Imádták az emberek – bocsánat, rajonganak érte napjainkban is! – az azonos nevű musical filmadaptációt, amelyben a vérpezsdítő ABBA dalok hallhatóak. Egy halom fantasztikus színész mellett játszhatta az el az egyedülálló anyát, akinek lánya házasodni készül. Ezzel a filmmel végleg világhíressé vált és beírta magát a történelembe.

Később, 2018-ban, a  Mamma Mia! Sose hagyjuk abba folytatásban pedig ismét magára ölthette a bugizó anyuka szerepét. Időközben volt még egy nagysikerű filmje, A Vaslady, amiért be is söpörte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Legutóbb pedig, a 2021-es Netflixes  Ne nézz fel! című filmben játszotta Amerika elnökét Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence oldalán.

Mit is mondhatnánk még erről a csodálatos színésznőről?

Talán azt, hogy kevesen tudják róla, de hihetetlenül gyorsan tanul. Szupersebesen jegyzi meg a szövegeket, brilliánsan utánozza az akcentusokat, és ha egy szerep úgy kívánta: megtanult hajót vezetni, lengyelül beszélni vagy éppen ír táncot járni.

2014-ben pedig Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama. Tehát foglaljuk össze: őstehetség, zseni, feleség, édesanya, színésznő és még hihetetlenül szerény is, ugyanis akármilyen sikeres is, nem hivalkodik vele.

Egyszerűen nem lehet nem szeretni a mindig mosolygós Meryl Streepet!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük