Könyvet mindenkinek a karácsonyfa alá! Na jó, de melyiket?!

Ha már kifogytál az ötletekből vagy a megajándékozottad nagyon szeret olvasni, akkor egy igazán jó könyvvel sosem lőhetsz mellé!

Összegyűjtöttünk pár kiadótól olyan remek könyveket, amikkel örömet okozhatsz barátnak, barátnőnek, anyukádnak, apukádnak, nagyinak, nagypapának, férjnek, feleségnek… egyszóval mindenkinek! És azért könyvesboltot még az utolsó pillanatban is találhatsz nyitva!

 

Az Athenaeum Kiadótól ajánljuk:

A vágy izgató és gyötrő. Uralja gondolatainkat, felborítja életünket, rejtett, soha nem kiismerhető mozgatónk. Lisa Taddeo újságíró nyolc éven át tanulmányozta három nő szexuális életét, hogy most történeteiken keresztül mutassa meg a vágy különleges útjait.

Három nő történetei a vágy sérülékenységét, összetettségét, egyenlőtlenségét behatóan, érzelmi erővel megjelenítő sztorik. Élményeik megerősíthetnek minket abban, hogy nem vagyunk egyedül.

A huszonnyolc éves, hajdani pszichológia szakos Dorina rövidtávú memória zavarban szenved: csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Egy reggel azonban minden megváltozik: arra ébred, hogy emlékszik az előző este látott előadás főszereplőjére, Heltai Nolenre. Arra a szépfiúra, akit szakmai berkekben nem csak az egyik legígéretesebb tehetségként, de a legrémesebb hazug szoknyapecérként is jellemeznek, akit egy dolog érdekel igazán: a saját boldogulása.

Szurovecz Kitti lélektani romantikus regénye ezekre a kérdésekre is keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre temetett emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története.

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.

Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…

Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása Cecelia Ahern-től az Utóirat: Még most is szeretlek!

 

Gasztronómiai témájú könyvekben a BOOOK Kiadó verhetetlen! Némi ízelítő tőlük:

Janits-Szabó Virág a happy eating, az örömteli, tudatos étkezés elkötelezettje. Városi jógi, tanító, aki a fenntarthatóbb élethez vezető utat a táplálkozáson keresztül mutatja meg. Ezúttal a dél-indiai gyökerű Buddha-tálakat álmodta újra: könyvében az alapanyagok testi és lelki hatásait egyaránt figyelembe véve állította össze különleges hatású táljait.

Gyógyító, stresszoldó, detoxikáló, erősítő és édes Buddha-tálak sorakoznak a könyvben, amelyek mindegyik vegán vagy vegetáriánus.

Virág a Buddha-tálak tálalási tippjei mellett megosztja a happy eating gondolati alapjait is, a táplálkozás bölcsességét, és egy ételfelajánló meditációt is.

Gelb Tatjána számára a legnagyobb szerelem a főzés. Nem tanulta, nem dolgozott konyhainasként, csak odaállt a pult elé, és főzött. Ösztönösen. A konyhájában nem találni leveskockát vagy mesterséges ízfokozót, viszont fellelhető benne minden természetes alkotóelem. Ételei csupa egészséges alapanyagokból készülnek, és igazi konyhaművek. Mi több, festmények!

Színes konyha – Kreatív ételek a tányéron című könyvében Tánya megmutatja, hogy a konyhaművészet és a festészet milyen remek párost alkot. A nem mindennapi fogásokat olyan mesterien tálalja, hogy azok kész alkotásokká válnak: csendélet, tájkép, tetszetős vázlat, de gyerekrajz is megjelenik a tányéron. A könyvben szereplő 44 étel között találni ínycsiklandó előételeket, salátákat, leveseket, vegetáriánus és húsos főételeket, valamint mennyei desszerteket, amelyeket maga Tánya örökített meg gyönyörű képeken.

Az ember ősidőktől fogva azért vadászik, hogy a zsákmányát megegye. A fiatal, de tapasztalt vadász, Vári Dávid szenvedélyesen járja az erdőt a vadak után már gyermekkora óta. Szépen, lassan kitanulta minden csínját-bínját Diana istennő mesterségének. Az elejtett apró- és nagyvadak legkülönfélébb elkészítését is mesterfokon elsajátította, és most mindenki örömére a nagyközönség elé tárja legkülönfélébb ételkreációit.

Izgalmas kihívásnak tartja, hogy az ízek és a különféle húsok harmóniáját megteremtse, belecsempéssze a helyi tájegység jellegzetes fűszereit, konyhai tradícióit, ahogy a festő kikeveri a színeket, vagy a komponista elegyíti a ritmust a dallamokkal. Ugyanakkor a legújabb technológiákkal is szívesen kísérletezik.

A Terítéken című gyűjteményében 89 nagyszerű, ínycsiklandó és egészen különleges vadhúsból készült étel receptjét mutatja be, a muflontól a galambon át egészen a borzig vagy vaddisznóig. Mellette a terítékre kerülő vadakat is megismerhetjük a vadász szemével.

Déri Szilvia, a Házisáfrány blog szerzője szenvedélyes kenyérsütő. Legújabb, Kovászkaland című könyvében megosztja a kovásszal való kenyérsütés minden titkát: hogyan etessük, hogyan szeressük a kovászunkat? Elárulja, miért egészségesebb a kovásszal sütött kenyér a bolti, élesztős változatnál.

30 különleges receptet (kenyerek, sós és édes sütemények) is közread: fehér kenyér, gluténmentes kenyér, Hokkaido-kenyér, kuglóf, babka, kifli, bagel, simit… Mind megsütésre vár! Vágj hát bele a kovászkalandba, hogy a saját kenyeredbe is belevághass!

 

A Jaffa Kiadótól őket tennénk a fa alá:

Néhány éve kezdődött a csoda. Egy emberé, aki leküzdötte a saját félelmeit, és számtalan embernek tanította meg, hogyan harcoljon. Hogyan harcoljon önmagáért. Amikor Tamás Rita öt évvel ezelőtt létrehozta a közösségi médiában Ne pánikolj, sportolj! elnevezésű oldalát, még nem volt más, mint egy elvált anyuka, aki a sok kudarc után először tanult meg nyerni. A pánikbetegség nevű csatában végre ő volt a győztes.

A szerző őszintén mesél a betegséggel folytatott küzdelméről, házassága gondjairól és a melleltávolítás okozta nehézségekről, hogy aztán szóljon a sport erejéről, a kitartás fontosságáról és a megújulásról is. Ám nem csupán saját történetével igyekszik mások segítségére lenni, konkrét tanácsokat is ad: az általa követett étkezési alapelveken túl azokat az edzésgyakorlatokat is megosztja az olvasókkal, amelyek segítségével sikerült megerősítenie önmagát és pozitív irányba fordítania az életét.

Bauer Barbara misztikus elemekkel gazdagított, finoman hangolt új regénye apa és fia története a jelenben, illetve a mesék, legendák ködébe vesző távoli múltban. Az aranyműves fia négy, keresztutakkal és tévelygésekkel sújtott élet históriája, amely az elszakadásról és az újbóli egymásra találásról szól. A folytonosságról, az apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre hagyományozott örökségről: a hit, erő, szeretet hármas parancsáról, amelynél nincs nagyobb hatalom.

A főszereplő, Dalnok Erika szerkesztőként dolgozik egy könyvkiadóban. Férjét néhány hónapja veszítette el, és most a munkájába menekül. Egy nap különös kéziratra bukkan, amely azonnal megragadja a képzeletét, s némi fáradsággal sikerül is kiderítenie az álnéven beküldött írás szerzőjének kilétét. A neves történész azonban már nem él, így Erika az özvegyét és a fiát keresi fel, hogy engedélyt kérjen a kiadásra. Ám a mű nem teljes: a messzi múltban játszódó, különös, sejtelmes mesének csak az első része készült el. Hiányzik a mese vége, a magyar Szent Korona elkészítésével megbízott aranyműves fiának története.

Nemrégiben felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából. A kéziratok a költő utolsó szerelméhez, Radákovich Máriához kapcsolódnak. A férjezett asszonyhoz írt levelek szerkesztett változatai korábban ugyan megjelentek – azonban az eredetiek és azok, melyeket Mária írt Kosztolányinak, még nem.

A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, tehát közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Bennfentes szemtanúk véleménye szerint pedig éppen ez a titkos kapcsolat segített Kosztolányinak túlélni a házasságban eltöltött éveket. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő.

Ez a kötet róluk szól, a Kosztolányit élete végén körülvevő nőkről. Ha nem lettek volna ők, Kosztolányi sem vált volna azzá a kiemelkedő irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.

Bíró-Balogh Tamás a rá jellemző olvasmányossággal, mégis sziporkázó szellemességgel, alapos szakmaisággal mutatja be Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszakát a Ha nem volnátok ti című kötetben, amelyről eddig úgy hittük, hogy mindent tudunk. De elképzelhető, hogy e pillanatig csak „éjen és homályon át” láttuk, most viszont teljes fényben.

Rotschild Klárát a keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették a korabeli újságírók. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal.

Rotschild Klára szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon. Innen öltözködtek a Horthy-kor arisztokrata hölgyei. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy Miklós menyét az évtized álomesküvőjén. Ám az igazi csoda mégiscsak az volt, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedése után is. Bár nem a saját nevén működött, de a Különlegességi Női Ruhaszalon mégiscsak az ő csillogó birodalma maradt, így becsempészte a nagy párizsi divatházak fényét az ötvenes évek szürke budapesti hétköznapjaiba.

De hogyan juthatott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe a szocializmus idején? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba? Mi tette őt a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakjává? És nem utolsósorban: miért választotta a halált ennyi siker fényében?

Simonovics Ildikó sokéves kutatómunkával utánajárt ezeknek kérdéseknek, és felgöngyölítette a legendákkal, rejtélyekkel, elképesztő történetekkel övezett életút állomásait. Interjúalanyainak többsége személyesen ismerte Rotschild Klárát: rokonok, munkatársak, barátnők és állandó vevők vallanak arról, milyen volt a divat nagyasszonya, hogyan építette fel különleges márkáját. Ezenkívül korabeli újságcikkek, dokumentumok és ritkaságszámba menő fotók mesélnek egy kivételes asszony nem kevésbé kivételes életéről a Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor című kötetben.

 

A Partvonal Kiadó kínálatából igazi csajos könyveket ajánlunk:

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással – a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni.

A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét.

Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek – ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot – így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is.

„Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát… Ezután pedig végre igazán önmaga lehet.”

Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője egy különleges memoárral lepte meg rajongóit, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították.

A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté.

Olvasós, bekuckózós, örömteli pillanatokat kívánunk karácsonyra is!

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük