Magyarországon először játszanak élő színházi előadást a Törvényszéken

A hazai igazságszolgáltatás történetében először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon.

A Játékszín október 17-én a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét. A főszerepben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla.

A Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből, és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek közt az ’56-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények – például Magda Marinko, a Viszkis rabló, a „Fekete sereg”, a Teréz körúti robbantó vagy a terrorizmussal vádolt F. Hassan ügye – tárgyalásának helyszíne is az esküdtszéki terem.

„Dr. Tatár-Kis Péternek, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével nagyszabású sajtóeseményt tarthattunk ezen a helyszínen a 2019-es színházi bemutatónk előtt. Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” – fogalmaz Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

Élő művészi előadást ezidáig nem tartottak még Magyarország
egyetlen igazságügyi épületében sem, a Játékszín produkciója lesz az első.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson” – ők vitték el a kiemelt árú jegyeket – összességében pedig 105 fő vehet részt a közönség soraiban.

„Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele” – mondta a rendező, Simon Kornél a 2019-es premier előtt, és hozzátette, fantasztikus alapanyagnak tartja a szövegkönyvet. Kern András a legfajsúlyosabb szerepben – mint védőügyvéd – debütált a Játékszínben. Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

A főbb szerepekben Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra, a további karaktereketBacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János ésVárnai Péter játssza. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervező: Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Az október 17-i előadásra az augusztus közepén meghirdetett októberi műsornaptár alapján rekordidő alatt minden jegy elkelt elővételben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük