You are currently viewing Maksai Kinga: Most már biztosan hazaér – itt az új magyar pszichothriller, amit el kell olvasnod!

Maksai Kinga: Most már biztosan hazaér – itt az új magyar pszichothriller, amit el kell olvasnod!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Fiatal pár él kellemes családi házban egyéves kisfiukkal, Budapesten, kertvárosban. A férj irodában dolgozik. Egy este a céges buli után nem jön haza.

Vajon elhagyta Dórát? Szeretője van? Vagy tényleg eltűnt? – itt indul Maksai Kinga pszichológiai thrillere, amelyben az idegtépő kezdet után csak fokozódik a feszültség.

Otthoni vagy munkahelyi körülmények között játszódó thriller, melynek főhőse egy nő, akinek női tapasztalatai, érzései a meghatározóak? A domestic noir műfaja nagyjából a 2010-es évek óta hódítja meg az olvasókat elindítva egy olyan folyamatot, melyben a női szerzők írnak nem csak női olvasóknak a családi élettel vagy a nő lét stációival kapcsolatos, sajátosan hétköznapi, otthoni vagy munkahelyi körülmények között játszódó  pszichológiai thrillereket.

A krimi egyik különleges alműfajáról beszélünk tehát, mely intenzívebb élményt tud adni az olvasóknak: nem pusztán a feszesre húzott nyomozási szál, de női mikro-élethelyzetek kiemelten valósághű ábrázolása miatt. Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillere óta tudjuk, mekkora szükség van az ilyen erősen megfestett, karakteres női történetekre, ahol nemcsak a thrillerélmény tökéletes, de a nők sorsáról, gyengeségeiről, létezésük hétköznapi kihívásairól is szó esik.

Maksai Kinga remek érzékkel viszi tovább a műfajt, és pontosan úgy csűri-csavarja a valóságot, hogy a végén már az olvasó is kezd zavarba jönni, akárcsak a főhős: kiben bízhat meg igazán?

Mi a valóság és mi a manipuláció? És ebben a folyamatos bizalom- és igazságkeresésben vajon ki van az egyéves kisfiával magára maradt anyuka mellett? A családja, a barátai, a szomszédai, a férje volt kollégái, a rendőrség? Hiszen látszólag mindenki nagyon akar segíteni, de hát mint tudjuk, a látszat annyira, de annyira csalóka.

Mit is kell tudni a főszereplőről?

Egy otthon ülő anyuka, aki saját anyja szerint annyira begyepesedett, hogy ne lepődjön meg, ha a férjének viszonya van. Akinek unalmas hétköznapjait a sarki pékség croissant-jai és annak árusítója dobják fel, és az esti kosarazások, amikor letette aludni a fiát, és végre kipattogtathatja magából a feszültséget. Aki férje legnagyobb megdöbbenésére még mindig CD-n hallgat zenét. Akinek a férje feltűnően sokat jár el bulizni, és feltűnően sokat dolgozik. Aki egyéves kisgyereket nevelve eljut egy szvingerklubba is, ahogy a történetben és a nyomozásban felgyorsulnak az események.

Dóra unalmas kismama élete órák alatt fordul fel, amikor férje egyik éjszaka nem ér haza a céges partiról. Egyik pillanatról a másikra azon kapja magát, hogy egyéves kisfiával a karján figyel meg embereket, nyomoz, kutat, mint egy gyesen lévő titkos ügynök. Miközben folyamatosan észnél kell lennie, hogy vajon kivel oszthat meg információkat, vagy kinek hiheti el az állításait, aki látszólag segíteni akar neki.

Az olvasó pedig csak megy-megy a főszereplővel, és azért drukkol, hogy a gyerek altatási és etetési idejei között végre kiderüljön Dóra számára az igazság. Hiszen minden anyának joga van megtudni, hová tűnt a gyermeke apja.

A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelenik meg 2022 májusában.

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?