You are currently viewing Maximusként ismerte meg az egész világ, de ő annál sokkal több – Russell Crowe, a gladiátor

Maximusként ismerte meg az egész világ, de ő annál sokkal több – Russell Crowe, a gladiátor

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Gladiátor, Kapitány és katona, Bor, mámor, Provence, Téboly. Egytől-egyig zseniális Russell Crowe filmek. Hollywood egyik legkarakteresebb sztárja, illetve sokak szerint minden bizonnyal az egyik legsármosabb is.

Ami viszont tényleg vitathatatlan, a tehetsége, ugyan majdnem sikerült egy időben derékba törnie a karrierjét a részeges ámokfutásával.

Russell Ira Crowe, Wellington külvárosában, Strathmore Parkban született 1964. április 7-én, Jocelyn Yvonne és John Alexander Crowe fiaként. Meglehetősen vegyes felmenőkkel rendelkezik: van maori, skót, walesi, angol, német, ír, olasz, norvég és svéd is.

Amikor Crowe négy éves volt, családja Ausztráliába költözött. Sydney-ben telepedtek le, ahol szülei filmes szakmában helyezkedtek el. Crowe már öt-hat évesen feltűnt egy árva kisfiú szerepében egy ausztrál tévésorozatban. Tinédzser korában visszaköltöztek Új-Zélandra, de 16 évesen otthagyta az iskolát, hogy színészi ambícióinak hódoljon. Amíg várt az ugródeszkára, volt pincér, csapos, DJ, lovas oktató és biztosítási ügynök is.

Az 1980-as évek elején egy barátja révén zenészként kezdte meg a karrierjét, és számos új-zélandi kislemezt adott ki. De akkor sem hagyott fel a zenéléssel, miután híres színész lett, a mai napig tagja 30 Odd Foot of Grunts nevű rockegyüttesnek.

1986-ban kapta első szerepét a The Rocky Horror Pictures Show új-zélandi változatában. A 90-es évek pedig olyan lehetőségeket hoztak neki, amelyek révén kezdett ismertté válni. Az első ilyen a Romper Stomper volt, aminek köszönhetően felfigyelt rá Hollywood.

Így történt, hogy szerepet kapott a Gyorsabb a halálnál című westernfilmben. A Szigorúan bizalmas sem hozta még meg igazi áttörő sikert, de A bennfentes már igen, amiért legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

Majdnem húsz filmben szerepelt, mire az ezredforduló meghozta szerencséjét. Olyan Maximus Decimus Meridiust adott nekünk a Gladiátorban, amelyről ma is legendákat zengünk, és nem meglepő módon el is nyerte szerepéért a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

Aztán ezt egy évvel később képes volt überelni az Egy csodálatos elme című alapművel, amiért meg is jutalmazták egy legjobb színésznek járó BAFTA-, és Golden Globe-díjjal.

Lelkesen átdolgozta az elmúlt két évtizedet, olyan nagysikerű filmekkel ajándékozva meg bennünket, mint a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán; a Bor, mámor, Provence; a Robin Hood és A nyomorultak. Legutoljára a Téboly című filmben láthattuk. Egytől egyik kiváló alkotások, egy rossz szavunk nem lehet az alakításaira.

Nemcsak a karrierje, hanem a szerelmi élete is izgalmasan alakult, tekintve, hogy 1989-ben összejött Danielle Spencer ausztrál énekesnővel, de a dolog nem működött, így 2000-ben már Meg Ryan színésznővel járt, akivel a Túszharc című filmben dolgoztak együtt. Ám úgy tűnik, mégiscsak működött a kémia közte és Spencer között, mivel 2001-ben kibékültek, és két évvel később összeházasodtak.

A párnak két fia született, Charles Spencer Crowe és Tennyson Spencer Crowe, akiknek kedvéért a színész lemondott a dohányzásról, amit 10 éves kora óta folytatott. Majd 2012-ben mégis szakítottak, de hivatalosan 2018-ban váltak el.

Egy időben a harci kedvéről is híres volt és előszeretettel keveredett csetepatékba. Ott van például az 1999-es eset, amikor egy bárban kikezdett egy lánnyal, majd rátámadt annak udvarlójára, amikor az a segítségére sietett.

Néhány hónappal később idős házaspár szelelt el egy sidneyi szállodából, miután a részeg Crowe tévedésből rájuk törte az ajtót. Ezt követte a 2002-es incidens, amikor a brit filmakadémia díjának átvételekor mondott hosszú beszédének egy részét kivágták az összefoglalóból és a közvetítés producerén torolta meg azzal, hogy a felhoz vágta Malcolm Gerrie-t.

Még két kocsmai bunyó után ébredt rá: alkohol problémái vannak, és nem kellene rombolnia az imázsát. Szerencsére azóta jó útra tért és példás életet él.

Hogy mennyire odavan érte a világ, azt abból is láthatjuk, hogy 2001-ben védelmet kapott mind a titkosszolgálattól, mind a Scotland Yardtól, miután kiderült: az Al-Kaida el akarta rabolni. Néhány évvel később sztorizott erről, hogy az FBI értesítette őt, amikor Los Angelesbe érkezett a 2001-es Oscar-díjátadóra. Akármelyik másik színész is felkerülhetett volna a listára, de nekik a gladiátor kellett volna. Mindenesetre, hála az égnek, hogy nem történt baj!

Reméljük, még sok remek filmben láthatjuk, mert az ő neve mindig garancia a sikerre!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?