You are currently viewing Megjelent a Csengetett, Mylord? Univerzum – interaktív enciklopédia

Megjelent a Csengetett, Mylord? Univerzum – interaktív enciklopédia

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Létezik még egy sorozat a világon, melynek rajongói sokkal lelkesebbek egy apró, közép-európai országban, mint magában a szülőhazájában?

A Csengetett, Mylord? esetében ugyanis erről van szó. A briteknél majdnem megbukott sorozat a magyarokból szinte fanatikus rajongást vált ki: a széria már több mint harminc éve van olyan elemi hatással a hazai nézőkre, hogy az szinte a világ nyolcadik csodája.

A brit tévésorozat a BBC-n jelent meg 1988-ban. Négy évad készült belőle, és külföldön sokkal népszerűbb lett, mint Angliában – de valószínűleg sehol máshol annyira, mint nálunk, Magyarországon. A történet az 1920-as évekbe kalauzolja a nézőt, és az arisztokrata Meldrum család, szolgálóik és barátaik, ismerőseik életét mutatja be.

A minden apró részletre kiterjedő, interaktív enciklopédia a maga teljességében mutatja be a Csengetett, Mylord? univerzumát, amely jóval összetettebb, izgalmasabb, mint azt sejteni véljük. Ráadásul nem is gondolnánk, mekkora hatással volt és van a hétköznapjainkra, hiszen a magyar szinkronszöveget is dicsérő humoros mondataival a köznyelvbe is beépült, ezért talán sokszor észre sem vesszük, amikor magunk is idézünk a dialógusaiból.

A kultikus sorozatot aprólékosan elemző kötetből rengeteg érdekesség derül ki, amely nem csak a rajongóknak lehet izgalmas. Megtudjuk, hogy Henry a sorozatban összesen 66 pofont kap, a legtöbbet a harmadik évad harmadik részében.

Kiderül, hogy az angol királyi testőrök medveszőr-kucsmájának súlya akár az 5 kilót is elérheti, vagyis praktikus viseletnek nehéz lenne nevezni, de azt is megtudjuk, miért a szájuk alatt hordják a szíját. Mint ahogy az is kiderül, hogy 2017 óta már nők is lehetnek testőrök. Megtudjuk, hogy mi volt az a fürdőkabin, amiben bevontatták a vízbe a fürdőzni vágyókat, de a női szoknyák rövidülésének történetére is fény derül.

De kiderül az is, hogyan működhetett a Párizsi Operaház részben bordélyházként, és miért nem volt egyszerű a csinos kis „balettpatkányok” élete. Mennyiben járult Rin Tin Tin, a néma filmes sztárkutya a német juhászok népszerűségének növeléséhez? A barna sörben tényleg sok a vas?

Mi Mrs. Lipton uborkás szendvicsének a titka? Mi is az a kékítő, amit még József Attila is emleget Mama című versében?

A különféle érdekességek között mókás fordítási hibákra is fény derül, és olyan ételek receptjei is előkerülnek, amelyeket lelkesen esznek a sorozat szereplői.

A vicces rajzokkal ellátott, interaktív kötet tehát nemcsak Csengetett, Mylord? – enciklopédia, de alapos munka a századelő Nagy Britanniájának megismertetéséhez is. Minden anglománnak és London-rajongónak ajánlott olvasmány, a Mylord-mániásoknak pedig szinte kötelező.

A kötet a sorozat jogtulajdonosainak jóváhagyásával jött létre, akik örömmel járultak hozzá a megjelenéshez.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?