You are currently viewing Megrendezik az első Óbudai Társas Majálist a Kiskorona7-ben

Megrendezik az első Óbudai Társas Majálist a Kiskorona7-ben

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A járvány utáni újranyitás óta a leggazdagabb havi programsorral jelentkezik májusban a Kiskorona7 – Óbudai Társaskör.

A Tavaszi Fesztivál sorozatából hat programnak adnak helyet, a Zsidó Művészeti Napok eseményei közül kettő valósul meg a nagyteremben, és a hónap végén megrendezik az első Óbudai Társas Majálist, amely családi programokkal és nyárra hangoló koncertekkel várja a közönséget.

Az előadók sorában Szulák Andrea, Pajor Tamás, Koltai Róbert, Geszti Péter, a FaReMiDo Operatársulat, Szokolay Ádám, Yuya Mizuno, a Cimbaliband és Magyarországon először a The Arab-Jewish Orchestra.

Május utolsó hétvégéjén ismét megnyitja kertjét az Óbudai Társaskör. A gyereknap köré szerveződő Óbudait Társas Majálison öt programmal várják a családokat. 27-én 17 órától Írország és olvasváros című gyerekkoncertjével érkezik Kovácsovics Fruzsi és zenekara. Az előadó az első Csillag születik televíziós műsor döntőse volt, ám az éneklés mellett óvodapedagógusként is dolgozik. Koncertjein derűs, interaktív utazásra hívja a kicsiket (és a gyermeklelkű felnőtteket): a nézőtér játszótérré változik.

Este héttől Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band lép színpadra. A koncert műsorát a zenekar profilja és felállása határozza meg, ebbe illeszkedik majd bele az összetéveszthetetlen hangszínével és kisugárzásával mindenkit elvarázsoló Szulák Andrea. Széles spektrumról szemezgetnek: világslágerek mellett magyar dalok, klasszikus dzsessz sztenderdek és néhány különleges feldolgozás várja a hallgatóságot.

28-án már délután kettőtől a Kicsik mozija várja a legkisebbeket a Kedd Stúdió animációs filmjeivel. A Kiskorona7 mozijában a Bogyó és Babóca, a Kuflik epizódjai és Naszreddin Hodzsa meséi lesznek műsoron. 16.30-kor kezdődik a Májusi maszkabál a FaReMiDo operatársulattal. Az egyedi hangulatú operabeavató után a legizgalmasabb szereplők maszkjait kreatív foglalkozás keretében készíthetik el a gyerekek. Színpadon Fodor Beatrix, Kriszta Kinga, Horváth István, Dani Dávid, Hábetler András – ének, Köteles Géza – zongora.

A Társasköri majális záróeseménye este héttől a Cimbaliband Szabadon című albumának lemezbemutató koncertje lesz. A közel 15 éves együttes zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal.

A májusi programokat hat estével a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjei nyitják a Kiskorona7-ben. 2-án és 5-én a kétrészes, Szapporótól Budapestig címet viselő koncerten japán művészek lépnek színpadra. Elsőként Yuya Mizuno, Perényi Miklós többszörös, nemzetközi versenygyőztes tanítványa válogat Beethoven, Ligeti, Sztravinszkij, Brahms és Takemitsu műveiből. Zongorán kíséri: Shohei Yamagami. A második hangversenyen Kaisei Mizuno, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorista hallgatója játszik. Műsorán Beethoven-, Muszorgszkij-, Liszt- és Kodály-darabok mellett a modern japán zeneszerzés kiemelkedő alkotója, Kozaburo Hirai műve is elhangzik.

A III. kerület múltjába és jelenébe enged irodalmi betekintést az Óbudai Anekdoták május 6-án. Réczei Tamás szerkesztésében és rendezésében legnagyobb íróink és költőink – Krúdytól Esterházyig – óbudai vonatkozású történetei és versei hangzanak el Fodor Annamária és Fila Balázs tolmácsolásában, Fekete Mari zongorajátékával kísérve.

7-én az Angliában élő gitáros testvérpár érkezik a Társaskörbe. A Katona Twins BACH-tól BEATLES-ig című koncertjén Bach és a Beatles művei mellett Bartók, Tarrega, Django Reinhardt és saját szerzeményeik is szerepelnek.

Május 12-én Magyar és bécsi esték címmel Szokolay Ádám ad hangversenyt a nagyteremben. A Junior Prima-díjas zongoraművészt a Zeneakadémia történetének egyik legfiatalabb növendékeként vették fel a kivételes tehetségek tagozatára. Tanulmányait a New York-i Bard College Konzervatóriumában, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a salzburgi Mozarteumban folytatta, zeneakadémiai képzését most fejezi be. 2019-ben a Bartók Világverseny I. helyét nyerte el.

13-án, pénteken a Párhuzamok tárogatóra című eseményre várják a nézőket, melyen két ősbemutató – Láng István és Balassa Sándor egy-egy szerzeménye – is elhangzik. További magyar szerzők műveivel és népzenei dallamokkal érkezik Kiss Gy. László és zenész vendégei: Kun Ágnes Anna – ének, Farkas Zoltán – zongora, Hadady László – angolkürt, Árendás Péter – brácsa és Lelkes András – nagybőgő. Nemzeti hangszerünk, a tárogató, több mint 100 évig volt a magyar zenei élet perifériáján, még a népzenében sem volt általánosan elterjedt. Néhány évtizede a kortárs szerzők érdeklődése új utat nyitott a tárogatónak.

A Zsidó Művészeti Napok keretében május 11-én lép színpadra Magyarországon először a The Arab-Jewish Orchestra. Az egyedülálló zenekar tagjai tizenhat és harmincnégy év közötti önkéntesek – huszonnégy zenész és énekes –, zsidók, arabok és drúzok, akik Izrael más-más részein élnek, többségük az ország különböző zeneakadémiáinak hallgatója. Repertoárjuk alapja a zsidó és a keleti arab hagyományokból táplálkozik, újonnan komponált műveket és feldolgozásokat játszanak, a klasszikus vonós hangszerek és zongora mellett olyan keleti hangszerekre adaptálva, mint az oud, a darbuka és az arab hegedű. Estjüket Nizar Elkhater vezényli.

Pajor Tamás Lélegző dal című estjének Koltai Róbert és Geszti Péter lesz a vendége május 31-én. Dal, vers, humor és egy nagy adag Budapest. Pajor Tamás szerzői estjén az elhangzó dalok adnak ihletet a meghívott népszerű művészekkel beszélgetésre, közös zenélésre, versek által ismert költők megidézésére.

A Társaskör koncertjeinek sorában a Triótól zongoraötösig című koncertet 25-én rendezik meg. Rahmanyinov, Grieg és Franck műveiből Revóczky Ottília hegedűn, Bor Péter brácsán játszik, fellép még a Trió Y: Varga Oszkár – hegedű, Matuska Flóra – cselló és Dani Imre – zongora.

A visszatérő események, sorozatok májusban is folytatódnak. Kővári Eszter Sára interaktív gyermekprogramjai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 13-án a Hangolda várja az ovisokat, 20-án pedig ismét lesz Bölcsiszínház. Mindkét program Kodály Zoltán zenei nevelési módszerére épülő vidám, a közönséget is játékra és éneklésre hívó művészeti foglalkozás, mely maximálisan figyelembe veszi az egyes korosztályok sajátos igényeit.

A Budapesti Filharmóniai Társaság művészeinek kamarahangversenye 19-én Botos Veronika (mélyhegedű) és Vida Mónika (zongora) lemezbemutató koncertjével jelentkezik, Czigány György sorozata a Black Blue & Quartettel május 22-én, Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című előadásának következő része, Verdiről, 26-án várja az érdeklődőket.

(kezdőkép: The Arab-Jewish Orchestra)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?